SZTE Info

20170503_150416_1

Hatszavasokkal is hangolódunk a 88. Ünnepi Könyvhétre

Írd meg 6 szóban egyetemi életed „regényét”! Ezzel a felhívással indítja a 88. Ünnepi Könyvhétre hangolódást a szegedi programokat koordináló Somogyi-könyvtár. A „Hatszavas hangolódás” Facebookon is terjedő akciója mellett az SZTE és a bölcsész hallgatókból szerveződő Kreatív Könyvtárosok Társasága is ügyének tartja az „olvasás gyönyörűségének” népszerűsítését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A bölcsészkar árnyékában, kávé mellett tudományt olvasni” – írta le 6 szóban egyetemi élményét Gules Christiana. A Szegedi Tudományegyetem német szakán végzett doktorandusza 6 kedves szavát is azoknak „ajándékozza”, akik – hozzá hasonlóan – csatlakoznak a Facebookon indult „Hatszavas hangolódáshoz”. Gules Christiana kedvenc, a könyvekhez is kötődő kifejezései: „ismeretterjesztés, barátság, könyvtár, konceptuális gondolkodás, meglepetés, közvetlenség”.


20170503_150431


 Új műfaj születik?


A letisztult formák és műfajok mellett az új divatoknak, kezdeményezéseknek is helye van a könyvhét keretrendszerében. Ráadásul széles körben egyéni próbálkozásra késztethet ez a hatszavas műfaj – véli Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa.

 

A 88. Ünnepi könyvhét szegedi rendezvényeinek központi koordinálását vállaló bibliotéka azt szeretné, ha már a könyvhetet megelőzően széles körben születnének hatszavasok. A ráhangolódás jegyében 2017. május 3-án a Somogy-könyvtár az SZTE TIK és az SZTE BTK közelében, a Nyugi-kert vendégeinek a figyelmébe is ajánlotta a Facebookon indult „Hatszavas kezdeményezést”. Kiderült: a Kapocs Alapítvány elsőként csatlakozott a Somogyi-könyvtár akciójához, amelyről itt olvashatunk. A Facebook/Hatszavas hangolódás oldalra is posztolhatják a szegedi egyetemisták 6 szavas „regényüket”. A legsikeresebb hatszavas írások szerzői között könyvajándékot sorsolnak ki a könyvhéten.

 

A hatszavas írásaival ismertté vált Varjú Tamás Szeged vendége lesz az ünnepi könyvhéten. A Hatszavas írások című könyv műfajteremtő szerzőjével 2017. június 9-én, a Dugonics téren találkozhatnak az olvasók – mutatta a szórólapot Mekkelné Dús Judit. A Somogyi-könyvtár munkatársa és kollégái – többek között – hatszavas zanzajátékra hívták az egyetemistákat. „Melyik könyvről készült a hat szóból álló leírás?” – kérdezték. Majd a „tesztkérdések” között az is szerepelt, hogy „Analfabéta nő szeretőt tart, aki olvas…”, amit társítani kellett a műhöz. A megfejtést – Bernhard Schlink: A felolvasó – talán a téma filmes feldolgozása is segítette.


Hatszavas_1

 

Szavakból költemény


Jelenleg több mint 6 ezres rajongótábor követi a Facebookon az „sms-műfaj nagyjának” is nevezhető Varjú Tamást.

Az „ötletgazda” talán Hemingway, mert egy anekdota szerint a neves író fogadott a kollégáival, hogy képes hat szóban elmesélni a világ legszomorúbb történetét: „Kisbaba cipő eladó. Soha nem hordták.”


– Nyereményjátékokkal és kedvezményes beiratkozási lehetőséggel, könyves akcióinkkal is a bibliotékákra irányítjuk a figyelmet – vette át a szót Kukkonka Judit, a Somogyi-könyvtár munkatársa. Hozzátette: a Slam Poetry Szeged is részese az írást és olvasást népszerűsítő akciónak.


Hatszavas2

 

Bookcrossing az olvasásért


A Kreatív Könyvtárosok Társasága, azaz a KKT hallgatói kör a Nyugi-kertbeli könyvcserével is segítette az olvasás népszerűsítését. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék informatikus könyvtáros szakos hallgatói nevében Sára Péter elmondta: a 2017 februárjában alakult KKT célja, hogy a „Veszíts el egy könyvet a BTK-n!” akciójukhoz hasonló, nemzetközi trendekhez is illeszkedő „bookcrossing” kezdeményezésekkel arra hívják fel kortársaik figyelmét, hogy jelenünk digitális-információs társadalmában is helye van a papír alapú kiadványok olvasásának a tanulás, a személyiségfejlődés szempontjából. A hasonló célkitűzésű szervezetekkel, így például az ugyancsak a Szegedi Tudományegyetem berkeiben született, Péteri Judit nevéhez kötődő Kóborló könyvesbolttal és antikváriummal is együttműködik a KKT.

 

A Szegedi Tudományegyetem évek óta, így 2017-ben is bekapcsolódik az ünnepi könyvhét szegedi programjaiba. Immár hagyomány, hogy a könyv ünnepén – az egyetemi kiadói műhelyek bemutatása mellett – az egyetemi oktatók és kutatók publikációs terméséből ízelítőt adva „az SZTE utcára viszi a tudományt”.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna, Kukkonka Judit, Takács Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.