SZTE Info

20170503_150416_1

Hatszavasokkal is hangolódunk a 88. Ünnepi Könyvhétre

Írd meg 6 szóban egyetemi életed „regényét”! Ezzel a felhívással indítja a 88. Ünnepi Könyvhétre hangolódást a szegedi programokat koordináló Somogyi-könyvtár. A „Hatszavas hangolódás” Facebookon is terjedő akciója mellett az SZTE és a bölcsész hallgatókból szerveződő Kreatív Könyvtárosok Társasága is ügyének tartja az „olvasás gyönyörűségének” népszerűsítését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A bölcsészkar árnyékában, kávé mellett tudományt olvasni” – írta le 6 szóban egyetemi élményét Gules Christiana. A Szegedi Tudományegyetem német szakán végzett doktorandusza 6 kedves szavát is azoknak „ajándékozza”, akik – hozzá hasonlóan – csatlakoznak a Facebookon indult „Hatszavas hangolódáshoz”. Gules Christiana kedvenc, a könyvekhez is kötődő kifejezései: „ismeretterjesztés, barátság, könyvtár, konceptuális gondolkodás, meglepetés, közvetlenség”.


20170503_150431


 Új műfaj születik?


A letisztult formák és műfajok mellett az új divatoknak, kezdeményezéseknek is helye van a könyvhét keretrendszerében. Ráadásul széles körben egyéni próbálkozásra késztethet ez a hatszavas műfaj – véli Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa.

 

A 88. Ünnepi könyvhét szegedi rendezvényeinek központi koordinálását vállaló bibliotéka azt szeretné, ha már a könyvhetet megelőzően széles körben születnének hatszavasok. A ráhangolódás jegyében 2017. május 3-án a Somogy-könyvtár az SZTE TIK és az SZTE BTK közelében, a Nyugi-kert vendégeinek a figyelmébe is ajánlotta a Facebookon indult „Hatszavas kezdeményezést”. Kiderült: a Kapocs Alapítvány elsőként csatlakozott a Somogyi-könyvtár akciójához, amelyről itt olvashatunk. A Facebook/Hatszavas hangolódás oldalra is posztolhatják a szegedi egyetemisták 6 szavas „regényüket”. A legsikeresebb hatszavas írások szerzői között könyvajándékot sorsolnak ki a könyvhéten.

 

A hatszavas írásaival ismertté vált Varjú Tamás Szeged vendége lesz az ünnepi könyvhéten. A Hatszavas írások című könyv műfajteremtő szerzőjével 2017. június 9-én, a Dugonics téren találkozhatnak az olvasók – mutatta a szórólapot Mekkelné Dús Judit. A Somogyi-könyvtár munkatársa és kollégái – többek között – hatszavas zanzajátékra hívták az egyetemistákat. „Melyik könyvről készült a hat szóból álló leírás?” – kérdezték. Majd a „tesztkérdések” között az is szerepelt, hogy „Analfabéta nő szeretőt tart, aki olvas…”, amit társítani kellett a műhöz. A megfejtést – Bernhard Schlink: A felolvasó – talán a téma filmes feldolgozása is segítette.


Hatszavas_1

 

Szavakból költemény


Jelenleg több mint 6 ezres rajongótábor követi a Facebookon az „sms-műfaj nagyjának” is nevezhető Varjú Tamást.

Az „ötletgazda” talán Hemingway, mert egy anekdota szerint a neves író fogadott a kollégáival, hogy képes hat szóban elmesélni a világ legszomorúbb történetét: „Kisbaba cipő eladó. Soha nem hordták.”


– Nyereményjátékokkal és kedvezményes beiratkozási lehetőséggel, könyves akcióinkkal is a bibliotékákra irányítjuk a figyelmet – vette át a szót Kukkonka Judit, a Somogyi-könyvtár munkatársa. Hozzátette: a Slam Poetry Szeged is részese az írást és olvasást népszerűsítő akciónak.


Hatszavas2

 

Bookcrossing az olvasásért


A Kreatív Könyvtárosok Társasága, azaz a KKT hallgatói kör a Nyugi-kertbeli könyvcserével is segítette az olvasás népszerűsítését. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék informatikus könyvtáros szakos hallgatói nevében Sára Péter elmondta: a 2017 februárjában alakult KKT célja, hogy a „Veszíts el egy könyvet a BTK-n!” akciójukhoz hasonló, nemzetközi trendekhez is illeszkedő „bookcrossing” kezdeményezésekkel arra hívják fel kortársaik figyelmét, hogy jelenünk digitális-információs társadalmában is helye van a papír alapú kiadványok olvasásának a tanulás, a személyiségfejlődés szempontjából. A hasonló célkitűzésű szervezetekkel, így például az ugyancsak a Szegedi Tudományegyetem berkeiben született, Péteri Judit nevéhez kötődő Kóborló könyvesbolttal és antikváriummal is együttműködik a KKT.

 

A Szegedi Tudományegyetem évek óta, így 2017-ben is bekapcsolódik az ünnepi könyvhét szegedi programjaiba. Immár hagyomány, hogy a könyv ünnepén – az egyetemi kiadói műhelyek bemutatása mellett – az egyetemi oktatók és kutatók publikációs terméséből ízelítőt adva „az SZTE utcára viszi a tudományt”.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna, Kukkonka Judit, Takács Renáta

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00