SZTE Info

Az SZTE a házigazdája a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének

„Személyes tér – közös világ.” Ez a mottója a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének. A 2017. június 1-3. közötti program házigazdája a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézete.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tágan értelmezett lélektan és a számtalan kapcsolódó tudományterület képviselői közül mintegy négyszázan vesznek részt a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésén. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézete ad otthon a 2017. június 1-3. közötti programoknak, melyek mottója: „Személyes tér – közös világ”.

 

Mottónk „utal arra a látszólagos ellentmondásra, ami az egyéni életutak és terek személyessége, illetve a közösségi, társadalmi élet kollektív megélése és felelőssége között húzódik. Közös, globális világunk egyik legnagyobb kihívása a környezet megóvásának örökké aktuális kérdése ez. A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy az UI GreenMetric Ranking of World Universities rangsor alapján Magyarország legzöldebb egyeteme, így a rendezvény megvalósításának minden állomásában – az idei központi téma kiválasztásától a konferenciatáska összeállításán át a vendégek szállításáig – igyekezetünk ezt a kérdést a legkomolyabban venni” – írják közleményükben a szervezők.

 

A Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének két fő helyszíne az SZTE Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épülete, illetve a József Attila Tanulmányi és Információs Központ.

A TIK-beli plenáris előadások közül az elsőt Topál József tartja Hogyan (és miért) vált a kutya a kognitív viselkedéstudomány „csimpánzává”? címmel. Majd A tehetséggondozás pszichológiai hátországáról Pásku Judit beszél. A konferencia második napján Győri Miklós: Autizmus, technológia, emberi autonó-mia: illusztrációk a pszichológia szerepeire, míg Csabai Márta: Az egészségpszichológia új kihívásai – A személyre szabott orvoslás ígérete és az esetközpontú szemlélet reneszánsza címmel tart előadást. A plenáris programok zárásaként, a harmadik napon Nguyen Luu Lan Anh témája: Interkulturalitás a XXI. században.

Továbbá: poszter szekció, könyvbemutató, szimpoziumok, műhelyek és tematikus előadások színesítik a programot. Néhány megvitatandó téma: a motiváló környezet kialakítása; társas fejlődés és társas környezet a korai gyermekkorban; nők férfiak és a sötét oldal; pszichológusok a betegágynál; előítéletesség, diszkriminációs és kollektív cselekvés; kutatások a pozitív pszichológia területéről; tanulást támogató pszichológiai erőforrások; interkulturális pszichológiai tanácsadás a felsőoktatásban.

A pszichológiai társaság nagygyűlésének a résztvevői megismerkednek Szeged és környékének nevezetességeivel is.

 

 

A részletes program elérhető a Nagygyűlés honlapján.

 

A Facebook-esemény itt elérhető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.