SZTE Info

Az SZTE a házigazdája a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének

„Személyes tér – közös világ.” Ez a mottója a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének. A 2017. június 1-3. közötti program házigazdája a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézete.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tágan értelmezett lélektan és a számtalan kapcsolódó tudományterület képviselői közül mintegy négyszázan vesznek részt a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésén. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézete ad otthon a 2017. június 1-3. közötti programoknak, melyek mottója: „Személyes tér – közös világ”.

 

Mottónk „utal arra a látszólagos ellentmondásra, ami az egyéni életutak és terek személyessége, illetve a közösségi, társadalmi élet kollektív megélése és felelőssége között húzódik. Közös, globális világunk egyik legnagyobb kihívása a környezet megóvásának örökké aktuális kérdése ez. A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy az UI GreenMetric Ranking of World Universities rangsor alapján Magyarország legzöldebb egyeteme, így a rendezvény megvalósításának minden állomásában – az idei központi téma kiválasztásától a konferenciatáska összeállításán át a vendégek szállításáig – igyekezetünk ezt a kérdést a legkomolyabban venni” – írják közleményükben a szervezők.

 

A Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének két fő helyszíne az SZTE Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épülete, illetve a József Attila Tanulmányi és Információs Központ.

A TIK-beli plenáris előadások közül az elsőt Topál József tartja Hogyan (és miért) vált a kutya a kognitív viselkedéstudomány „csimpánzává”? címmel. Majd A tehetséggondozás pszichológiai hátországáról Pásku Judit beszél. A konferencia második napján Győri Miklós: Autizmus, technológia, emberi autonó-mia: illusztrációk a pszichológia szerepeire, míg Csabai Márta: Az egészségpszichológia új kihívásai – A személyre szabott orvoslás ígérete és az esetközpontú szemlélet reneszánsza címmel tart előadást. A plenáris programok zárásaként, a harmadik napon Nguyen Luu Lan Anh témája: Interkulturalitás a XXI. században.

Továbbá: poszter szekció, könyvbemutató, szimpoziumok, műhelyek és tematikus előadások színesítik a programot. Néhány megvitatandó téma: a motiváló környezet kialakítása; társas fejlődés és társas környezet a korai gyermekkorban; nők férfiak és a sötét oldal; pszichológusok a betegágynál; előítéletesség, diszkriminációs és kollektív cselekvés; kutatások a pozitív pszichológia területéről; tanulást támogató pszichológiai erőforrások; interkulturális pszichológiai tanácsadás a felsőoktatásban.

A pszichológiai társaság nagygyűlésének a résztvevői megismerkednek Szeged és környékének nevezetességeivel is.

 

 

A részletes program elérhető a Nagygyűlés honlapján.

 

A Facebook-esemény itt elérhető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.