SZTE Info

Az SZTE a házigazdája a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének

„Személyes tér – közös világ.” Ez a mottója a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének. A 2017. június 1-3. közötti program házigazdája a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézete.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tágan értelmezett lélektan és a számtalan kapcsolódó tudományterület képviselői közül mintegy négyszázan vesznek részt a Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésén. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Pszichológiai Intézete ad otthon a 2017. június 1-3. közötti programoknak, melyek mottója: „Személyes tér – közös világ”.

 

Mottónk „utal arra a látszólagos ellentmondásra, ami az egyéni életutak és terek személyessége, illetve a közösségi, társadalmi élet kollektív megélése és felelőssége között húzódik. Közös, globális világunk egyik legnagyobb kihívása a környezet megóvásának örökké aktuális kérdése ez. A Szegedi Tudományegyetem büszke arra, hogy az UI GreenMetric Ranking of World Universities rangsor alapján Magyarország legzöldebb egyeteme, így a rendezvény megvalósításának minden állomásában – az idei központi téma kiválasztásától a konferenciatáska összeállításán át a vendégek szállításáig – igyekezetünk ezt a kérdést a legkomolyabban venni” – írják közleményükben a szervezők.

 

A Magyar Pszichológiai Társaság XXVI. Tudományos Nagygyűlésének két fő helyszíne az SZTE Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épülete, illetve a József Attila Tanulmányi és Információs Központ.

A TIK-beli plenáris előadások közül az elsőt Topál József tartja Hogyan (és miért) vált a kutya a kognitív viselkedéstudomány „csimpánzává”? címmel. Majd A tehetséggondozás pszichológiai hátországáról Pásku Judit beszél. A konferencia második napján Győri Miklós: Autizmus, technológia, emberi autonó-mia: illusztrációk a pszichológia szerepeire, míg Csabai Márta: Az egészségpszichológia új kihívásai – A személyre szabott orvoslás ígérete és az esetközpontú szemlélet reneszánsza címmel tart előadást. A plenáris programok zárásaként, a harmadik napon Nguyen Luu Lan Anh témája: Interkulturalitás a XXI. században.

Továbbá: poszter szekció, könyvbemutató, szimpoziumok, műhelyek és tematikus előadások színesítik a programot. Néhány megvitatandó téma: a motiváló környezet kialakítása; társas fejlődés és társas környezet a korai gyermekkorban; nők férfiak és a sötét oldal; pszichológusok a betegágynál; előítéletesség, diszkriminációs és kollektív cselekvés; kutatások a pozitív pszichológia területéről; tanulást támogató pszichológiai erőforrások; interkulturális pszichológiai tanácsadás a felsőoktatásban.

A pszichológiai társaság nagygyűlésének a résztvevői megismerkednek Szeged és környékének nevezetességeivel is.

 

 

A részletes program elérhető a Nagygyűlés honlapján.

 

A Facebook-esemény itt elérhető.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.