Bezár

Hírarchívum

kiemelt_Bartok

Nemzetközi zongoraverseny a Szegedi Tudományegyetemen

Nemzetközi zongoraverseny a Szegedi Tudományegyetemen

2017. március 13.
2 perc

Mintegy 20 fiatal tehetség, japán, román, szerb és magyar fiatalok neveztek a VII. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyre. A rangos megmérettetést 2017. március 20-25. között rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja elmondta: Budapest után Szegeden adta legtöbb hangversenyét Bartók Béla, ezért kötődik a nemzetközi zongoraverseny Szegedhez. Az idei versenyre összesen 18 fiatal nevezett. Magyarok, románok, szerbek mellett Londonban tanuló magyar fiatal, és Magyarországon tanuló japán versenyző is megmutatja tehetségét.


- A Bartók Béla zongoraverseny tökéletesen alkalmas arra, hogy az egyetemisták és a pályakezdő fiatalok megmérettessék magukat és a verseny segítségével elinduljon nemzetközi karrierjük. A három évvel ezelőtti nyertes, Szabó Marcell is sikeres pályáját futott be, azóta is több nemzetközi versenyre, fellépésre készül – fogalmazott a dékán.


_MG_7451


A középkategóriás verseny háromfordulós. Az elődöntőben szóló, a középdöntőben szóló és kamara műveket, a döntőben zenekari kísérettel egy versenyművet kell előadni a fiatal tehetségeknek. A versenyezőknek kötelező és szabadon válaszható műveket kell bemutatni. A repertoár nemcsak Bartók Béla művei áll, hanem olyan zeneszerzők darabjaiból is, amelyeket Bartók szívesen játszott koncertjein, így például Scarlatti-szonáták, vagy Debussy művei.


A versenyzők produkcióit szakmai zsűri értékeli. A zsűri elnöke Nádor György, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritus zongoratanára, tagjai: Mocsári Károly zongoraművész, Manuela Mihailescu zongoraművész, a Temesvári Vest Egyetem Zenei Fakultásának professzora, Torma Gabriella zongoraművész és Zsigmond Zoltán zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Kar Zongora Tanszékének vezetője.


Bartok_Bela_zongoraverseny_sajtaj_20170313
Képgaléria a sajtótájékoztatóról


A verseny megnyitóját 2017. március 20-án, hétfőn 18 órától tartják az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Ferenc hangversenytermében. 2017. március 24-én, pénteken Bartók maratont rendeznek, ahol az alap-, közép- és felsőfokú zeneoktatás valamennyi résztvevője képviselteti magát. A döntőre 2017. március 25-én, Bartók Béla születésnapján kerül sor 18 órától a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában. A zenekari döntőben a választott versenymű mellett Weiner Leó: D-dúr hegedű-zongora szonátájának I. tétele is elhangzik. Közreműködik Szecsődi Ferenc hegedűművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar, Gyüdi Sándor Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével.


A verseny első helyezettje 500.000 Ft, a második 400.000 Ft, a harmadik 300.000 Ft pénzjutalomban részesül. Ezeken kívül különdíjak és koncertmeghívások odaítélésére is sor kerül.


A verseny minden fordulója és döntője is ingyenes. A rendezvény támogatói – többek között – a Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szeged város Önkormányzata, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Weiner Alapítvány, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Közlekedési Vállalat, amely jármű reklámmal támogatja a versenyt.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek