Bezár

Hírarchívum

konzul_nyito

Szegeden dolgozó tiszteletbeli konzulok találkoztak az SZTE külföldi hallgatóival

Szegeden dolgozó tiszteletbeli konzulok találkoztak az SZTE külföldi hallgatóival

2017. március 29.
6 perc

Még az erős paprikáról is csevegtek a Szegedi Tudományegyetemen Erasmus-ösztöndíjjal tanuló hallgatók és a Szegeden dolgozó tiszteletbeli konzulok találkozóján. Az „önkéntes diplomaták” és a szegedi egyetemisták hagyományteremtő fórumán az idén 30 éves Erasmus programot és a 15 éves Erasmus Student Network Szegedet is ünnepelték.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemen Erasmus ösztöndíjjal tanuló külföldi diákokat és a Szegeden élő tiszteletbeli konzulokat Prof. Dr. Nagy Katalin köszöntötte. Az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese az universitas vendégszeretetéről, Szeged és egyeteme értékeiről és szépségeiről is szólt köszöntőjében. Az SZTE hagyományteremtő rendezvényén megjelent tiszteletbeli konzulokat bemutatva hangsúlyozta: több ezer külföldi diák tanul itt, egy részük az Erasmus vagy a Stipendium program révén érkezett. Az Erasmus hallgatók számára nem csupán értékes tanulási lehetőséget kínál a fogadó intézmény, mert olyan szociális és társasági programokat is szervez, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy a külföldi diákok megismerjék Szegedet és az itt élőket.

 

_MG_9067

 

– Mely országok képviseltetik magukat Szegeden konzuli vagy tiszteletbeli konzuli szolgálattal? E kérdésre nem tudja a választ a Szegedi Tudományegyetemen tanuló külföldi hallgatók többsége – osztotta meg velünk tapasztalatát Dr. Bene Tamás. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati igazgatója hozzátette: a tiszteletbeli konzulok többnyire csak akkor találkoznak az egyetemistákkal, ha valamilyen probléma megoldásában kérik a közreműködésüket. – Nyilvánosságot szerettünk volna biztosítani a városunkban dolgozó tiszteletbeli konzulok számára.

 

_MG_9060


Szeged városában Románia működtet Főkonzulátust, illetve további kilenc ország tiszteletbeli konzult kért föl képviseletére. A 9 „önkéntes diplomata” közül 6 többféle szálon is kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. Ausztriát Prof. Dr. Karsai Krisztina, Finnországot Prof. Dr. Visy Csaba, Franciaországot Eric Blin, Izraelt Dr. Lednitzky András, Lengyelországot Dr. Biernacki Karol, Olaszországot Prof. Dr. Pál József, Szerbiát Görög Tibor, Törökországot Széll János Andor, Ukrajnát Róth Sándor tiszteletbeli konzulként képviseli Szegeden.

 

Az SZTE 2017. március 27-i programján megjelent tiszteletbeli konzulok bemutatkozását követő fogadáson a kötetlen beszélgetésre is alkalom nyílt.


Tiszteletbeli_konzulok_az_SZTEn_2017.03.27.BA
Az SZTE külföldi hallgatói és a Szegeden élő tiszteletbeli konzulok találkozóján készült fotók itt megtekinthetőek.
 

A befogadó város értékei

Szeged befogadó város, így aztán számos ország polgára talál itt a hazájához kötődő kulturális emlékhelyet is. De ilyen emlék állítására, a meglévők közös koszorúzására is lehetőséget teremthet, ha a tiszteletbeli konzul és a néhány hónapig, néhány évig Szegeden tanuló külföldi egyetemista kapcsolatba kerül. Egyfajta közösség is kialakulhat így – fogalmazott Prof. Dr. Pál József. Az SZTE professzora, aki 2003 óta Olaszország tiszteletbeli konzulja, örömmel vett részt az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az Erasmus Student Network Szeged szervezésében létrejött találkozón. – Az ismerkedésre, az ebből következő együttműködésre kiváló ez az alkalom – szólt elismeréssel a programról. A kínálkozó lehetőséggel élve az SZTE tanszékvezető professzora, Olaszország tiszteletbeli konzuljaként beszélgetett olasz diákokkal is. Így például Rocco Furfarival, aki dél-Itáliából 2017 januárjában érkezett Szegedre. Az olasz joghallgató Erasmus ösztöndíjjal 2017 júliusáig tanul az SZTE Állam és Jogtudományi Karán, érdekelik a kreditszámítás itteni szabályai. Pál Józseffel a magyar és az olasz gasztronómia hasonlóságait és különbségeit megvitatva a magyar konyháról, még a „Bomba Calabrese” hatásáról, és az erős paprikáról is csevegtek.

_MG_9080

 

Elvész az útlevél. Rendőrségi ügy vagy hivatali probléma adódik. Többnyire ilyen és ehhez hasonló konfliktusos esetekben kérik a Szegeden dolgozó tiszteletbeli konzulok segítségét a Tisza-parti városba látogató, vagy rövidebb-hosszabb ideig itt élő külföldi állampolgárok. Az SZTE-re más országokból tanulni érkező diákok ritkán kerülnek kapcsolatba tiszteletbeli konzulokkal, ezért lett jeles alkalom az SZTE rendezvénye.

 

– Lengyel diákként 1984-ben érkeztem a szegedi egyetemre. Itt szereztem diplomát, de Szegeden leltem családra, otthonra és munkára is. Érzelmi szálak fűznek ehhez a Tisza-parti városhoz – idézte maga elé legkedvesebb szegedi emlékeit Dr. Biernacki Karol, aki 2012 óta a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja. Diplomáciai szerepét elsősorban kultúra közvetítőként tartja jelentősnek. – A hagyományosan mély lengyel-magyar barátság gyökerei a szegedi egyetemen egészen messzire nyúlnak vissza: például a második világháború előtt kiváló lengyel tudós nyerte el itt a díszdoktori címet. De azt is számon tartjuk, hogy az 1956-os forradalom előtt közvetlenül lengyel fiatalok jártak a szegedi egyetemen és hozták el az ottani forrongás hírét az itteni hallgatók köreibe.

 

 

Egyetemi kapcsolatok gyümölcsei

Az Izrael tiszteletbeli konzuljának tisztséget 2006 óta ellátó Dr. Lednitzky András korábban, a szegedi egyetem orvostudományi kar munkatársaként számos külföldi egyetemistának segített közvetlenül is. Nyugdíjba vonulása óta elsősorban azok a fiatalok kérik a közreműködését, akik Izraelbe utaznak ösztöndíjjal tanulni, vagy onnan érkeznek a Szegedi Tudományegyetemre. Az SZTE programon megismert francia egyetemisták azt tudakolták tőle, hogy a szegedi zsinagógát és a köré tervezett biblikus parkot mikor nézhetnék meg.

 

– Az ukrán hallgatókkal szoros a kapcsolatunk. A kijevi és a szegedi universitas közötti együttműködés eredményeként a kijevi diákok az ukrán mint idegen nyelv oktatását tanulmányozták Szegeden, épp most utaznak vissza, hazájukba – mesélte az Ukrajna tiszteletbeli konzulja, Róth Sándor képviseletében megjelent Dr. Sajtos Natália, aki az SZTE BTK Szláv Intézetében adjunktusként oktat, miközben a szegedi ukrán kisebbségi önkormányzat elnökeként és az országos önkormányzat alelnökeként is dolgozik.

 

Aktualitása is volt a francia tiszteletbeli konzul megjelenésének: személyesen tájékoztatta és segíti az SZTE francia állampolgárságú diákjait abban, hogy miként gyakorolhatják szavazati jogukat, hogyan vehetnek részt voksaikkal az otthoni választásokon, távollétük ellenére. Eric Blin, aki az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán és az SZTE Bölcsészettudományi Karán is oktat, hosszan beszélgetett francia diákokkal, köztük az SZTE-n immár a második félévét töltő Violette Genettel, aki Lyonból érkezett. A frankofón tunéziai hallgatóval pedig arról társalogtak, hogy a diák mikor vehetne részt Eric Bin francia nyelvi és módszertani kurzusain.


_MG_9164

 

 

Az Erasmus Student Network önkéntesei

– A Szegedi Tudományegyetemre érkező külföldi hallgatókat a beiratkozástól kezdve a szálláshely megtalálásán át az egyetemi épületek közötti eligazodásig segítjük – sorolta a körülbelül 70 önkénes vállalt feladatait Bálint Roland, az Erasmus Student Network Hungary magyarországi alelnöke, a nemzetközi szervezet szegedi alelnöke. A „civilben” az SZTE Bölcsészettudományi Kar anglisztika mester szakos hallgatója posztgraduális képzésen tolmács-fordítónak készül, de – elárulta –: Erasmus ösztöndíjasként még nem tanult külföldön, kisebb mobilitásban, így például spanyolországi vagy portugáliai szakmai gyakorlaton szeretne részt venni. Az SZTE programon tolmácsként is segítette a diplomaták és az egyetemisták párbeszédének kibontakozását.


_MG_9093

 

Többek között francia, litván, olasz, török, tunéziai hallgatók vettek részt az SZTE hagyományteremtő rendezvényén. Az Erasmus ösztöndíjas egyetmisták például az SZTE Általános Orvostudományi Karát, az SZTE Állam és Jogtudományi Karát, az SZTE Bölcsészettudományi Karát és az SZTE Gazdaságtudományi Karát is képviselték. A közel 40 külföldi hallgató eligazodását és kapcsolatteremtését 12 szegedi egyetemista mint mentor segítette.


– Idén ünnepeljük az Erasmus ösztöndíj 30 éves és az Erasmus Student Network Szeged 15 éves fennállását – utalt egy másfajta aktualitásra Dr. Bene Tamás. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója elárulta: 2017-ben többféle egyetemi rendezvényen is szóba hozzák a dupla évfordulót, emlékeztetnek azokra a programokra és szervezetekre, melyek sokat tesznek a hazai felsőoktatás, illetve a Szegedi Tudományegyetemen folyó képzés nemzetköziesítéséért.

 

Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek