Bezár

Hírarchívum

kiemelt_MTU_2017_11_06

Elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe Szegeden

Elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe Szegeden

2017. november 07.
3 perc

A Szegedi Akadémiai Bizottság székházában 2017. november 6-án rendezett ünnepélyes megnyitóval elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe csaknem egy hónapos rendezvénysorozata. Ekkor adták át a Dél-Alföldi Innovációs Díjat, valamint a bizottság fiatal kutatók számára alapított elismeréseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vékás Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, Szeged a magyar tudományosság egyik bástyája. Az akadémia Szegedi Biológiai Központja mellett a városban újabb kutatóintézet kezdi meg működését: az ELI-ALPS nemcsak a magyar tudománynak, az egész régiónak kínál új lehetőségeket. A jogász professzor kitért arra is, hogy a QS rangsorában ismét a Szegedi Tudományegyetem szerepelt a legjobban a hazai felsőoktatási intézmények közül.


MTU_2017


Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora köszöntőjében úgy fogalmazott, a tudomány, amit ünneplünk, óhatatlanul nemzetközi. A magyar tudománynak azok az eredményei a figyelemreméltók, melyek nemzetközi összevetésben is megállják a helyüket. November 3-a azért lett a Magyar Tudomány Ünnepe, mert a társadalom elismeri a tudomány fontosságát és hasznát – közölte a professzor.
 

mtu_2017_Szabo_Gabor


A tudomány szükségképpen emberközpontú kell legyen. Azok az emberiség előtt álló problémák, melyek megoldását nem lehet tovább hanyagolni, csak tudományos módszerekkel oldhatók meg. A Magyar Tudomány Ünnepe arra szolgál, hogy a tudományos eredményeket megismerhesse a szélesebb közösség is. A tudomány manapság drága, ahhoz hogy a műveléséhez szükséges támogatást a társadalom biztosítsa, a tudomány művelőinek időről-időre be kell mutatniuk az általuk elért eredményeket.


Az ünnepségen Janáky Csaba, az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének kutatója, az MTA-SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője tartott plenáris előadást. Elmondta, olyan új többkomponensű, összetett fotóelektródok létrehozásán dolgoznak, melyek jó hatásfokkal képesek vegyipari alapanyagok előállítására szén-dioxidból megújuló energia segítségével. Az ehhez szükséges egyik új vizsgálati módszert az ELI-ALPS és az amerikai Notre Dame Egyetemmel együttműködve dolgozták ki az SZTE szakemberei. Az előadás összefoglalója itt olvasható. Janáky Csaba bemutatta azokat a kutatásokat is, melyeken az egyetem munkatársai a ThalesNano Zrt.-vel közösen dolgoznak. A közös munkáról bővebben itt olvashat.


Hagyományosan a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából adják át a Szegedi Akadémiai Bizottság és a régió három kereskedelmi és iparkamarája által alapított Dél-Alföldi Innovációs Díjat. Az elismerést idén gazdasági társaság kategóriában a kecskeméti székhelyű Interkerám Kft. nyerte el a hazai kézműves kerámiaipar számára kifejlesztett Kolibri termékcsaládért. A természetes személyek között Janovák László pályázatát ítélték a legjobbnak. A SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének oktatója vízlepergető és fény hatására öntisztuló tulajdonságokat mutató funkcionális bevonatot fejlesztett ki.


MTU_2017_2


Az ünnepségen adták át a SZAB 35 évesnél fiatalabb kutatók számára alapított tudományos díjait is. A beérkezett 45 pályázat közül természettudományos kategóriában első díjjal jutalmazták Gele Kitti Erzsébet, Gubó Richárd és Varga Dániel Péter, élettudományos kategóriában Dr. Jakó Mária és Remete Attila Márió munkáját. A társadalomtudományos kategóriában Fűz Nóra, bölcsészettudományos kategóriában Brandl Gergely pályázatát ítélték a legjobbnak, a megosztott első díjat Aradi Csenge Eszter és Szűcs Kata Ágnes vehette át. Művészetek kategóriában Szepesi Dóra Anna kapta az első díjat.

A díjazottak névsora és kutatási témája itt letölthető.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek