SZTE Info

kiemelt_MTU_2017_11_06

Elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe Szegeden

A Szegedi Akadémiai Bizottság székházában 2017. november 6-án rendezett ünnepélyes megnyitóval elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe csaknem egy hónapos rendezvénysorozata. Ekkor adták át a Dél-Alföldi Innovációs Díjat, valamint a bizottság fiatal kutatók számára alapított elismeréseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vékás Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, Szeged a magyar tudományosság egyik bástyája. Az akadémia Szegedi Biológiai Központja mellett a városban újabb kutatóintézet kezdi meg működését: az ELI-ALPS nemcsak a magyar tudománynak, az egész régiónak kínál új lehetőségeket. A jogász professzor kitért arra is, hogy a QS rangsorában ismét a Szegedi Tudományegyetem szerepelt a legjobban a hazai felsőoktatási intézmények közül.


MTU_2017


Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora köszöntőjében úgy fogalmazott, a tudomány, amit ünneplünk, óhatatlanul nemzetközi. A magyar tudománynak azok az eredményei a figyelemreméltók, melyek nemzetközi összevetésben is megállják a helyüket. November 3-a azért lett a Magyar Tudomány Ünnepe, mert a társadalom elismeri a tudomány fontosságát és hasznát – közölte a professzor.
 

mtu_2017_Szabo_Gabor


A tudomány szükségképpen emberközpontú kell legyen. Azok az emberiség előtt álló problémák, melyek megoldását nem lehet tovább hanyagolni, csak tudományos módszerekkel oldhatók meg. A Magyar Tudomány Ünnepe arra szolgál, hogy a tudományos eredményeket megismerhesse a szélesebb közösség is. A tudomány manapság drága, ahhoz hogy a műveléséhez szükséges támogatást a társadalom biztosítsa, a tudomány művelőinek időről-időre be kell mutatniuk az általuk elért eredményeket.


Az ünnepségen Janáky Csaba, az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének kutatója, az MTA-SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője tartott plenáris előadást. Elmondta, olyan új többkomponensű, összetett fotóelektródok létrehozásán dolgoznak, melyek jó hatásfokkal képesek vegyipari alapanyagok előállítására szén-dioxidból megújuló energia segítségével. Az ehhez szükséges egyik új vizsgálati módszert az ELI-ALPS és az amerikai Notre Dame Egyetemmel együttműködve dolgozták ki az SZTE szakemberei. Az előadás összefoglalója itt olvasható. Janáky Csaba bemutatta azokat a kutatásokat is, melyeken az egyetem munkatársai a ThalesNano Zrt.-vel közösen dolgoznak. A közös munkáról bővebben itt olvashat.


Hagyományosan a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából adják át a Szegedi Akadémiai Bizottság és a régió három kereskedelmi és iparkamarája által alapított Dél-Alföldi Innovációs Díjat. Az elismerést idén gazdasági társaság kategóriában a kecskeméti székhelyű Interkerám Kft. nyerte el a hazai kézműves kerámiaipar számára kifejlesztett Kolibri termékcsaládért. A természetes személyek között Janovák László pályázatát ítélték a legjobbnak. A SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének oktatója vízlepergető és fény hatására öntisztuló tulajdonságokat mutató funkcionális bevonatot fejlesztett ki.


MTU_2017_2


Az ünnepségen adták át a SZAB 35 évesnél fiatalabb kutatók számára alapított tudományos díjait is. A beérkezett 45 pályázat közül természettudományos kategóriában első díjjal jutalmazták Gele Kitti Erzsébet, Gubó Richárd és Varga Dániel Péter, élettudományos kategóriában Dr. Jakó Mária és Remete Attila Márió munkáját. A társadalomtudományos kategóriában Fűz Nóra, bölcsészettudományos kategóriában Brandl Gergely pályázatát ítélték a legjobbnak, a megosztott első díjat Aradi Csenge Eszter és Szűcs Kata Ágnes vehette át. Művészetek kategóriában Szepesi Dóra Anna kapta az első díjat.

A díjazottak névsora és kutatási témája itt letölthető.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.
 • február 28.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Révész László, az SZTE Régészeti Tanszék vezetője előadásának témája: a Kárpát-medence területén feltárt temetők, temetőrészletek felgyűjtése, s annak a vizsgálata, hogy azok sajátosságai alapján milyen regionális csoportok különíthetők el a 10. század elejétől a 12. század első harmadáig. Az a szemléletmód, amely korábban az egyes temetőket egy-egy meghatározott társadalmi réteggel, ill. etnikummal azonosította, módszerében és szemléletében elavult. Ma már egy-egy mikrorégió lelőhelyeinek jellegzetességeire, használati idejének hosszára kell koncentrálnunk, s e munka végén azok összevetésével elvégezni az átfogó elemzést. Így pontosabb képet nyerhetünk a 10–11. századi belső népmozgásokról, társadalmi átalakulásról. A kutatási eredmények rávilágítanak a magyarság és a helyben talált népek viszonyrendszerére, valamint a szomszédos népekkel kialakított kapcsolati zónák problémakörére is. Ezek eredményeként lehetővé válik, hogy a Kárpát-medence 10–11. századi leletanyagát beillesszük az európai történeti folyamatokba.
 • március 7.
  14:00 - 15:30
  Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének diplomatája Eric Watnik érkezik Szegedre, hogy előadásában felvázolja, mit és milyen módon ad hozzá a kultúra két ország kapcsolatának alakulásához. Az esemény az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézete és a hamarosan nyíló American Corner Szeged közös szervezésében valósul meg. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes.