SZTE Info

kiemelt_MTU_2017_11_06

Elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe Szegeden

A Szegedi Akadémiai Bizottság székházában 2017. november 6-án rendezett ünnepélyes megnyitóval elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe csaknem egy hónapos rendezvénysorozata. Ekkor adták át a Dél-Alföldi Innovációs Díjat, valamint a bizottság fiatal kutatók számára alapított elismeréseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vékás Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, Szeged a magyar tudományosság egyik bástyája. Az akadémia Szegedi Biológiai Központja mellett a városban újabb kutatóintézet kezdi meg működését: az ELI-ALPS nemcsak a magyar tudománynak, az egész régiónak kínál új lehetőségeket. A jogász professzor kitért arra is, hogy a QS rangsorában ismét a Szegedi Tudományegyetem szerepelt a legjobban a hazai felsőoktatási intézmények közül.


MTU_2017


Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora köszöntőjében úgy fogalmazott, a tudomány, amit ünneplünk, óhatatlanul nemzetközi. A magyar tudománynak azok az eredményei a figyelemreméltók, melyek nemzetközi összevetésben is megállják a helyüket. November 3-a azért lett a Magyar Tudomány Ünnepe, mert a társadalom elismeri a tudomány fontosságát és hasznát – közölte a professzor.
 

mtu_2017_Szabo_Gabor


A tudomány szükségképpen emberközpontú kell legyen. Azok az emberiség előtt álló problémák, melyek megoldását nem lehet tovább hanyagolni, csak tudományos módszerekkel oldhatók meg. A Magyar Tudomány Ünnepe arra szolgál, hogy a tudományos eredményeket megismerhesse a szélesebb közösség is. A tudomány manapság drága, ahhoz hogy a műveléséhez szükséges támogatást a társadalom biztosítsa, a tudomány művelőinek időről-időre be kell mutatniuk az általuk elért eredményeket.


Az ünnepségen Janáky Csaba, az SZTE TTIK Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének kutatója, az MTA-SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője tartott plenáris előadást. Elmondta, olyan új többkomponensű, összetett fotóelektródok létrehozásán dolgoznak, melyek jó hatásfokkal képesek vegyipari alapanyagok előállítására szén-dioxidból megújuló energia segítségével. Az ehhez szükséges egyik új vizsgálati módszert az ELI-ALPS és az amerikai Notre Dame Egyetemmel együttműködve dolgozták ki az SZTE szakemberei. Az előadás összefoglalója itt olvasható. Janáky Csaba bemutatta azokat a kutatásokat is, melyeken az egyetem munkatársai a ThalesNano Zrt.-vel közösen dolgoznak. A közös munkáról bővebben itt olvashat.


Hagyományosan a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából adják át a Szegedi Akadémiai Bizottság és a régió három kereskedelmi és iparkamarája által alapított Dél-Alföldi Innovációs Díjat. Az elismerést idén gazdasági társaság kategóriában a kecskeméti székhelyű Interkerám Kft. nyerte el a hazai kézműves kerámiaipar számára kifejlesztett Kolibri termékcsaládért. A természetes személyek között Janovák László pályázatát ítélték a legjobbnak. A SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének oktatója vízlepergető és fény hatására öntisztuló tulajdonságokat mutató funkcionális bevonatot fejlesztett ki.


MTU_2017_2


Az ünnepségen adták át a SZAB 35 évesnél fiatalabb kutatók számára alapított tudományos díjait is. A beérkezett 45 pályázat közül természettudományos kategóriában első díjjal jutalmazták Gele Kitti Erzsébet, Gubó Richárd és Varga Dániel Péter, élettudományos kategóriában Dr. Jakó Mária és Remete Attila Márió munkáját. A társadalomtudományos kategóriában Fűz Nóra, bölcsészettudományos kategóriában Brandl Gergely pályázatát ítélték a legjobbnak, a megosztott első díjat Aradi Csenge Eszter és Szűcs Kata Ágnes vehette át. Művészetek kategóriában Szepesi Dóra Anna kapta az első díjat.

A díjazottak névsora és kutatási témája itt letölthető.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézernyaláb tulajdonságait mérő szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 11. 12:00 - december 10. 19:00
  Nyilvánosan eddig még be nem mutatott Szent-Györgyi relikviákat is láthat a közönség az SZTE Rektori Épületben rendezett emlékkiállításon, amely hétköznapokon 9-19 óra között látogatható. A „80 éves szegedi Nobel-díj” és az SZTE világhíres kutatója előtt tisztelgő tárlat az SZTE és a Szeged – Szent-Györgyi Albert Rotary Club közös projektje. További Információ: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/szent-gyorgyi-albert?objectParentFolderId=19396
 • november 18. 18:00 - december 3. 18:00
 • november 21.
  14:30 - 16:00
  A Prof. Dr. Deák Judit 70. születésnapja alkalmából rendezett tudományos ülés programja: Prof. Dr. Minárovits János – Mikrobák által előidézett epigenetikus változások. Prof. Dr. Nagy Erzsébet – Kezdetektől mostanáig (köszöntő). Prof. Dr. Bártfai György – Együttműködés a mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika és a nőgyógyászat határterületén. Dr. Jakab Ferenc – A globális felmelegedés hatása a fertőző betegségek terjedésére. A program szervezője: SZAB Orvostudományi Szakbizottság Laboratóriumi Medicina Munkabizottság.
 • november 21.
  16:00 - 17:30
  Az előadás a SZAB Jogtudományi Szakbizottság Jogpszichológiai Munkabizottság programja.
 • november 21.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló programjának vendége, Prof. Csepeli György szociológus előadásának első részében a kooperáció evolúciós biológiai és szociálpszichológiai előnyeiről beszél. Az előadás a második részben pedig Széchenyi István, Karácsony Sándor, Bibó István, Hankiss Elemér gondolatai nyomán azokról az akadályokról szól, amelyek miatt "a magyar nem bírja magát oly jól, mint körülményei engednék". Az előadás harmadik részében a kooperáció kultúrája meghonosításának lehetőségeit taglalja az előadó.