Bezár

Hírarchívum

Kiállítás Dr. Németh András urológus emlékére

Kiállítás Dr. Németh András urológus emlékére

2017. november 14.
1 perc

Dr. Németh András urológus-sebész professzor emlékére nyílik kiállítás november 16-án, 14 órakor a TIK átriumában. A szegedi egyetem Urológiai Osztályának vezetője az ötvenes évek első felében munkatársaival művese készüléket tervezett, 1962-ben pedig végrehajtotta az első sikeres humán vesetranszplantációt Magyarországon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

nemeth_andras_2_3-1Dr. Németh András (1924-1999) professzor emblematikus alakja volt a magyar urológiai sebészetnek és nefrológiának. Aktív pályafutása során mindvégig a szegedi orvostudományi egyetem Sebészeti Klinikáján

dolgozott, annak Urológiai Osztályát vezette. Az ötvenes évek első felében munkatársaival művese készüléket tervezett, amellyel 1954-ben elvégezték az első sikeres hazai hemodialízist. 1962-ben - 55

évvel ezelőtt - végrehajtotta az első sikeres humán vesetranszplantációt Magyarországon; ez pályafutásának egyik csúcspontját jelentette. Kivételes képességeit jellemzi, hogy nevéhez fűződik a rekonstrukciós urológiai sebészet elindítása is; úttörő tevékenységet végzett a hólyag- és prosztatarák műtéti kezelésében. Szakmáján túl kimagasló amatőrfilmes és szépirodalmi tevékenységet is folytatott.

 

A professzor élete előtt tisztelgő kiállítás anyagát gyűjtötte és rendezte a Petri Tanítványok Baráti Köre és az

SZTE Klebelsberg Könyvtár Egyetemi Gyűjteménye.

 

A kiállítást 2017 november 16-án, 14 órkaor megnyitja Dr. med. habil. Gervain Mihály urológus-sebész főorvos. Köszöntőt mond Dr. Keveházi Katalin, a Klebelsberg Könyvtár főigazgatója.

 

Megtekinthető: 2017. november 16. és 2018. január 31. között az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában, a könyvtár nyitva tartásának idejében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek