SZTE Info

DSC_0229

Közbeszerzési konferenciát tartottak Szegeden

A közbeszerzés aktuális problémáiról, jogi hátteréről, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekhez kapcsolódó közbeszerzési eljárásokról tanácskoztak november 23-24-én az ELI-ben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézet és az ELI közös rendezvényén többek között a Közbeszerzési Hatóság, a Közbeszerzésekért Felelős Államtitkárság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai, ügyvédi irodák képviselői, az SZTE vezetői és munkatársai, valamint a közbeszerzési eljárásokban érintett szervek képviselői vettek részt. A szakemberek olyan kérdéseket vitattak meg, mint a felsőoktatási intézményekhez és a kutatóhálózatokhoz kapcsolódó közbeszerzési szabályozások, a gazdaságfejlesztési projektek közbeszerzési-jogi ellenőrzése, a közbeszerzés új bírálati rendszere és az Európai Uniós források felhasználása a felsőoktatásban.


DSC_0128


Közbeszerzés és innováció, jogi háttér


DSC_0149A konferenciát Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja nyitotta meg. Elmondta: a Szegedi Tudományegyetem nemcsak a kiváló tudományos kutatóknak szervezett konferenciáknak ad otthont, hanem az egyetem, mint költségvetési intézmény zökkenőmentes működtetéséhez szükséges területek gyakorlati szakemberei számára is. Hozzátette: napjainkban az erősödő gazdaság és az uniós támogatások révén újra lendületet kapott az egyetemek, kutatóhelyek fejlesztése, a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedő forrásokhoz jutott. A cél a források minél eredményesebb, gyorsabb és hatékonyabb hasznosulása.


DSC_0180Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetemen folyó kiemelkedő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét nagymértékben érinti a közbeszerzési eljárás. Az SZTE fejlesztései, az EFOP és GINOP pályázatokon elnyert összegek hasznosítása, így az egyetemi beruházások is csak a megfelelő beszerzési folyamatokat révén valósulhatnak meg.


DSC_0193A közbeszerzés jogi vetülete nagyon összetett, a jelenlegi helyzet komoly kihívás minden közbeszerzési-jogi területen dolgozó szakembernek - erről már Prof. Dr. Balogh Elemér, az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar dékánja beszélt. Hozzátette: a folyamatosan változó technológiai és gazdasági helyzethez alkalmazkodnia kell a jogtudományoknak, megfelelően szakképzett tudással pedig megoldhatók a felmerülő nehézségek.


DSC_0207Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a 71 milliárdos beruházás 85%-a uniós támogatás, 15%-a kormányzati, így az ELI is napi szinten érintett a közbeszerzésekben, az intézményben zajló tudományos munka miatt pedig a kutatás-fejlesztési és innovációs területre kiterjedő beszerzésekben is. Nehézséget jelent például, hogy az innovációs területen a verseny hiányával szembesülnek a közbeszerzésekben pedig pont a versenyeztetés a lényeg – fogalmazott.


Aktualitások a közbeszerzésben


DSC_0219A közbeszerzéssel kapcsolatos aktualitásokról beszélt Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Elmondta a közbeszerzésről szóló törvény 2017. január 1-jén lépett hatályba, a módosítás legfőbb elemei a közbeszerzési értékhatár és a kizáró okok változása, az egységes európai dokumentáció és az elektronikus közbeszerzési eljárás volt azzal a céllal, hogy egyszerűbbé, átláthatóbbá és gyorsabbá váljon az ügyintézés. Előadásában felidézte az Európai Bizottság legfrissebb belső piaci jelentését, amely szerint Magyarországon a közbeszerzések átláthatósága szinte száz százalékos, ami azt jelenti, hogy az ajánlattevők gyakorlatilag minden jogszerűen kiadható információhoz hozzájutnak az ajánlatkérőtől.

Kiemelte: a Hatóság Európában egyedülálló módon a közbeszerzési eljárások jogszerűsége mellett a megkötött szerződések teljesítését is ellenőrzi. A hatóság keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság – a következetesebb bírságolási gyakorlatnak megfelelve – idén várhatóan rekordmértékű bírságot szab ki a közbeszerzési szabálytalanságok miatt, melyek összértéke év végéig megközelítheti a 700 millió forintot. A közbeszerzési szerződések értéke idén hozzávetőleg 4600 milliárd forintot tett ki, ami a GDP több mint tíz százaléka, ami jóval magasabb érték mint a korábbi években.


DSC_0241

Dr. Csányi István, közbeszerzésekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a közbeszerzésben jelentkező problémák egyik forrása a nem megfelelő szabályozás, az ellentmondások sokasága és a gyenge visszacsatolás. Kiemelte: a problémák megoldása szervezeti és szabályozási kérdés is. A jogszabályi változtatás is a nem megfelelő gyakorlatok miatt vált szükségessé. Új útmutatót dolgoztak ki az értékelési rendszerben, az eddigi szakaszolt ellenőrzés pedig folyamatossá vált. Az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetési határideje Magyarországon a 2014/24 EU irányelv szerint 2018 októbere lesz - tájékoztatott az államtitkár.


A konferencián készült képgaléria megtekinthető itt.


SZTEinfo

Fotó:Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 29.
  18:00 - 20:00
  Az asztalnál minden eldől! - Görög Ibolya előadása
 • május 30.
  10:00 - 11:00
  A kiállítást megnyitja Révész Róbert, fotográfus.
 • május 31.
  16:00 - 17:00
  Az ‘Egyetemi szerzők, kiadók, műhelyek’ előadássorozat keretei között Palotás Zsolt mutatja be új kötetét: Bejek, korzárók és diplomaták – A Tuniszi Kormányzóság kapcsolatai a nyugat-európai országokkal és az Egyesült Államokkal, 1605-1830. A szerzővel Ferwagner Ákos, a BTK Történeti Intézetének docense beszélget.
 • június 4.
  18:00 - 20:00
  Prof. dr. Szabó Gábor egyrészt a Szegedi Tudományegyetem rektoraként, másrészt akadémikusként/fizikusként, s végül, de nem utolsósorban a Magyar Innovációs Szövetség elnökeként hallatlanul széleskörű tapasztalatokat szerzett az elmúlt évtizedekben arról, miért és hogyan működik hazánkban, régiónkban és Szegeden az innováció.
 • június 5.
  17:00 - 18:00
  Az algériai háború – 1954-1962 című, az Universitas Szeged Kiadó gondozásában megjelent könyvéről a szerzővel, J. Nagy László professzorral (SZTE BTK) Újszászi Ilona újságíró, az SZTE NKI közkapcsolati koordinátora beszélget – a 89. Ünnepi Könyvhéten. (A könyvbemutató része a „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozatnak.)