SZTE Info

DSC_0229

Közbeszerzési konferenciát tartottak Szegeden

A közbeszerzés aktuális problémáiról, jogi hátteréről, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekhez kapcsolódó közbeszerzési eljárásokról tanácskoztak november 23-24-én az ELI-ben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézet és az ELI közös rendezvényén többek között a Közbeszerzési Hatóság, a Közbeszerzésekért Felelős Államtitkárság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai, ügyvédi irodák képviselői, az SZTE vezetői és munkatársai, valamint a közbeszerzési eljárásokban érintett szervek képviselői vettek részt. A szakemberek olyan kérdéseket vitattak meg, mint a felsőoktatási intézményekhez és a kutatóhálózatokhoz kapcsolódó közbeszerzési szabályozások, a gazdaságfejlesztési projektek közbeszerzési-jogi ellenőrzése, a közbeszerzés új bírálati rendszere és az Európai Uniós források felhasználása a felsőoktatásban.


DSC_0128


Közbeszerzés és innováció, jogi háttér


DSC_0149A konferenciát Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja nyitotta meg. Elmondta: a Szegedi Tudományegyetem nemcsak a kiváló tudományos kutatóknak szervezett konferenciáknak ad otthont, hanem az egyetem, mint költségvetési intézmény zökkenőmentes működtetéséhez szükséges területek gyakorlati szakemberei számára is. Hozzátette: napjainkban az erősödő gazdaság és az uniós támogatások révén újra lendületet kapott az egyetemek, kutatóhelyek fejlesztése, a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedő forrásokhoz jutott. A cél a források minél eredményesebb, gyorsabb és hatékonyabb hasznosulása.


DSC_0180Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetemen folyó kiemelkedő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét nagymértékben érinti a közbeszerzési eljárás. Az SZTE fejlesztései, az EFOP és GINOP pályázatokon elnyert összegek hasznosítása, így az egyetemi beruházások is csak a megfelelő beszerzési folyamatokat révén valósulhatnak meg.


DSC_0193A közbeszerzés jogi vetülete nagyon összetett, a jelenlegi helyzet komoly kihívás minden közbeszerzési-jogi területen dolgozó szakembernek - erről már Prof. Dr. Balogh Elemér, az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar dékánja beszélt. Hozzátette: a folyamatosan változó technológiai és gazdasági helyzethez alkalmazkodnia kell a jogtudományoknak, megfelelően szakképzett tudással pedig megoldhatók a felmerülő nehézségek.


DSC_0207Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a 71 milliárdos beruházás 85%-a uniós támogatás, 15%-a kormányzati, így az ELI is napi szinten érintett a közbeszerzésekben, az intézményben zajló tudományos munka miatt pedig a kutatás-fejlesztési és innovációs területre kiterjedő beszerzésekben is. Nehézséget jelent például, hogy az innovációs területen a verseny hiányával szembesülnek a közbeszerzésekben pedig pont a versenyeztetés a lényeg – fogalmazott.


Aktualitások a közbeszerzésben


DSC_0219A közbeszerzéssel kapcsolatos aktualitásokról beszélt Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Elmondta a közbeszerzésről szóló törvény 2017. január 1-jén lépett hatályba, a módosítás legfőbb elemei a közbeszerzési értékhatár és a kizáró okok változása, az egységes európai dokumentáció és az elektronikus közbeszerzési eljárás volt azzal a céllal, hogy egyszerűbbé, átláthatóbbá és gyorsabbá váljon az ügyintézés. Előadásában felidézte az Európai Bizottság legfrissebb belső piaci jelentését, amely szerint Magyarországon a közbeszerzések átláthatósága szinte száz százalékos, ami azt jelenti, hogy az ajánlattevők gyakorlatilag minden jogszerűen kiadható információhoz hozzájutnak az ajánlatkérőtől.

Kiemelte: a Hatóság Európában egyedülálló módon a közbeszerzési eljárások jogszerűsége mellett a megkötött szerződések teljesítését is ellenőrzi. A hatóság keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság – a következetesebb bírságolási gyakorlatnak megfelelve – idén várhatóan rekordmértékű bírságot szab ki a közbeszerzési szabálytalanságok miatt, melyek összértéke év végéig megközelítheti a 700 millió forintot. A közbeszerzési szerződések értéke idén hozzávetőleg 4600 milliárd forintot tett ki, ami a GDP több mint tíz százaléka, ami jóval magasabb érték mint a korábbi években.


DSC_0241

Dr. Csányi István, közbeszerzésekért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a közbeszerzésben jelentkező problémák egyik forrása a nem megfelelő szabályozás, az ellentmondások sokasága és a gyenge visszacsatolás. Kiemelte: a problémák megoldása szervezeti és szabályozási kérdés is. A jogszabályi változtatás is a nem megfelelő gyakorlatok miatt vált szükségessé. Új útmutatót dolgoztak ki az értékelési rendszerben, az eddigi szakaszolt ellenőrzés pedig folyamatossá vált. Az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetési határideje Magyarországon a 2014/24 EU irányelv szerint 2018 októbere lesz - tájékoztatott az államtitkár.


A konferencián készült képgaléria megtekinthető itt.


SZTEinfo

Fotó:Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.