Bezár

Hírarchívum

Elindult az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram

Elindult az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram

2017. október 05.
4 perc

Az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramja külföldi egyetemeken már jól bevált módszer szerint nyújtja az SZTE hallgatóinak a pályakezdésre felkészítő és a munkaerő-piaci elhelyezkedést támogató szolgáltatását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nyolcadik ciklus megnyitóját október 2-án, hétfőn tartották a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, ahol a sikeresen pályázó hallgatók először találkozhattak mentoraikkal. A nyitórendezvényen megjelent mentorokat és mentoráltjaikat Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE Alumni ügyekért felelős rektori megbízottja köszöntötte.


Az SZTE Alma Mater vezetője nyitóbeszédében kiemelte azokat a fejlesztéseket és bővítéseket, amelyeknek köszönhetően sokkal szerteágazóbb lesz a szervezet tevékenysége. Ide tartozik a mentorprogram megnyitása külföldi, illetve a passzív féléves hallgatók számára, valamint a program egyetemi kurzusként való elismertetése. Az alumni mentor utánpótlás program révén pedig már a középiskolás korosztályt is be szeretnék vonni a kezdeményezésbe.


Alumni_nyito_GM


A mentorprogramban azok az SZTE-s öregdiákok térnek vissza, akik bizalommal és elköteleződéssel közelítenek a Szegedi Tudományegyetemhez. Azt a tudást, amit megszereztek itt, és a gyakorlati életben kamatoztatni tudtak, most visszaadják, és megosztják a jelenlegi szegedi egyetemistákkal.


Dr. Kovács Vilmos, a European-Cert DOO vezérigazgatója elkötelezett támogatója a programnak, hiszen már évek óta segít az SZTE hallgatóinak minél több tapasztalatot átadni. Karrierútja nem éppen klasszikusan alakult; elméleti és gyakorlati tudását folyamatosan bővíti, hogy minél magasabb szinten képzett szakember legyen. Pályafutása során ő is sok segítséget és támogatást kapott és mentorként ebből szeretne visszaadni, mivel tudja, hogy mennyire fontos lehet egy-egy szakmai vélemény vagy egy bátorító szó.


Alumni_nyito_KV


Jelenleg 28 mentor vesz részt a programban, és teremt lehetőséget arra, hogy az általa támogatott egyetemista megismerje a munkahelyi folyamatokat; hogy új nézőpontból lásson rá az eddig csak elméleti oldalról megismert szakmára, valamint  munkahelyi struktúrára. A piacvezető cégek mellett, mint például az NNG Kft., az EPAM, a Robert Bosch Kft., a General Electric, a PICK Szeged Zrt., több kisebb vállalkozás, a Szegedi Ítélőtábla és sok egyéni mentor is részt vesz a programban.

 

Alumni_nyito2

Gyimesi László, a Mystic Nails Hungary Bt. ügyvezető export menedzsere újdonsült mentor. Mottója: "Az okos ember a saját tapasztalataiból tanul, a másokéból pedig karriert épít." Arra a kérdésre, hogy miért jelentkezett mentornak, és hogy mit vár a programtól a következőket fogalmazta meg: - Sokat kaptam az egyetemtől; a tanáraimtól és hallgatótársaimtól. Úgy érzem itt az ideje, hogy visszaadjak. Remélem, ezzel hozzájárulhatok a program sikeréhez. Kifejezetten keresem a lehetőségét annak, hogy tapasztalataimat másokkal is megoszthassam, emiatt sok üzleti konferencián veszek részt. Külön motiváló erő számomra, ha a jövő generációja a célközönség, mivel úgy gondolom, hogy a fejlődés egyetlen útja az, ha a meglévő tapasztalatokat és a tudást átörökítjük számukra. Sajnos azt tapasztalom, hogy bár az egyetemről kikerülve nagyon ambiciózusak és lendületesek a fiatalok, de néhány kudarcélmény gyorsan eltéríti őket céljuktól. A szembejövő akadályokra a mentorprogram segítségével jobban fel tudnak készülni. Megtudhatják, hogy másképp ez nem megy, és ez a tanulási és fejlődési folyamat része. A sok-sok elméleti tudás végre gyakorlati vonatkozást is kap. Ez a legnagyobb erénye ennek a programnak véleményem szerint. Biztos vagyok benne, hogy rengeteget fogok én is tanulni a mentorprogram során, szélesedik a látóköröm és új élményekkel gazdagodom majd.

Alumni_nyito3

Egy-egy hallgató tanulmányi ideje alatt többször is bekapcsolódhat a programba. A jelenleg mentorált 32 hallgató között akad olyan is, aki már negyedik szemeszterben él a program által nyújtott lehetőséggel.

Bátor Gellért, az SZTE GTK pénzügy-számvitel szakos hallgatója, aki mentoráltként vett részt a nyitórendezvényen hangsúlyozta, hogy mind a Prof. Dr. Görög Márta által tartott tájékoztatás, mind a Dr. Kovács Vilmos által elmesélt sikeres pályakép ismertetése kellő motivációval töltötte el a jelenlévő diákokat, akik a rendezvény második felében közelebbről is megismerkedhettek mentoraikkal.


Alumni_nyito


Az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram a munkaerő-piaci elhelyezkedést támogató SZTE-szolgáltatások első lépcsője: kötetlen formájú szemlélődést, ismerkedést jelent a munka világával. Az SZTE Alma Mater, együttműködve az SZTE Karrier Irodával, számos szolgáltatást nyújt a hallgatóknak és frissdiplomásoknak – a karriertervezési tréningtől kezdve az állásbörzéken át az állásinterjúkra való felkészítést jelentő motivációs levél és önéletrajz-írási tanácsadásig.

 

Az SZTE Alma Mater tavasszal újabb ciklust indít, amelynek mentori helyeiről már a következő félév elejétől tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve maradt még pár szabad hely, amire október végéig tudnak jelentkezni azok a hallgatók, akik nem szeretnének elhalasztani egy ilyen lehetőséget. Szabad helyek a 2017-es őszi félévi mentorprogramban.


Szöveg és fotó: SZTE Alma Mater

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek