SZTE Info

Ember – gép – jog

Pörgős prezentációs előadásokkal, úgynevezett Pecha Kucha-módszerrel egyetemisták is szerepelnek a magyar tudomány ünnepi hónapjának Ember – Gép – Jog programján. Az SZTE ÁJTK A-B-C intézetei által szervezett, 2017. november 10-i, SZAB-székházbeli workshop arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként hat a technológiai fejlődés a jogra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar tudomány ünnepi hónapjában új ismeretterjesztő ötletekkel jelentkezik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete és a SZAB Jogi Szakbizottsága által szervezett Ember és gép című, az MTA SZAB székházában (Szeged, Somogyi u. 7.) 2017. november 10-én 9 órakor kezdődő 13 órakor záruló workshop témája a büntetőjogi felelősség anyagi, eljárásjogi és végrehajtási keretrendszere a digitális világban.

 

Az ötletgazda, Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete vezetője köszöntőjét követően arról beszél, hogy miként függ össze a büntetőjogi felelősség és a technológiai fejlődés.

 

Elektronikus kapcsolattartás a büntetőeljárásban címmel Dr. Varga Magdolna tart előadást. A magyar büntetőeljárásban alkalmazott műszeres vallomásellenőrzés tapasztalatait Dr. habil. Fantoly Zanett ismerteti. Zártcélú távközlő hálózaton miként tartható büntetőtárgyalás? A kérdésre Dr. Gácsi Anett Erzsébet válaszol. A tárgyalásról készített valósidejű kép- és hangfelvételek problémaköre bizonyára nem csak a bűnügyi újságírókat érdekli, mert dr. Lichtenstein András ismerteti a nyilvánosság elvének 21. századi kihívásaira a büntetőeljárásban alkalmazott megoldásokat. A fogvatartottak és a gép címmel dr. habil. Juhász Zsuzsanna a digitális világban a fogvatartottak számára megnyíló lehetőségeket vázolja..

 

Hallgatói ötlet- és koncepcióversenyt hirdettek egyetemi hallgatók számára az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar A-B-C intézetei. Az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete és az SZTE ÁJTK Civilisztika Tudományok Intézete felhívására jelentkező egyetemisták bármely jogághoz kapcsolódó problémát felvethetnek a workshopon.

A koncepcióverseny egyben prezentációs vetélkedés is. Ugyanis a technológiai fejlődésével várhatóan kialakuló jogi problémával és lehetséges megoldásával foglalkozó ötleteiket a fiatalok az úgynevezett Pecha Kucha-módszerrel mutatják be. Ez azt jelenti, hogy egy-egy előadó maximum 6 perc 40 másodpercet kap arra, hogy elmondja elképzelését például a chatbot ügyvédekről vagy az önvezető autókról, miközben összesen húsz diaképet mutathat be. Egy-egy dia 20 másodpercig látható. „A kép automatikusan továbblép, nem lehet visszaléptetni” – olvasható a Pecha-kucha (magyarul: „locsi-fecsi”) prezentációs stílus egyik internetes ismertetőjében. Ezzel a 2003 óta hódító prezentációs módszerrel szeretnének a fiatalok véget vetni az egyes konferenciákat jellemző „locsi-fecsinek”.

 

A jog alapkérdéseinek és a 21 század technológiai problémáinak az összefüggéseit feszegető workshop a joghallgatók versenyének eredményhirdetésével, a díjak átadásával zárul.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig