SZTE Info

Kiemelt_1956Lejtenyi

Mai joghallgatók tisztelegtek a MEFESZ szegedi alapítóinak emléke előtt

Szegedi joghallgatók kezdeményezték a MEFESZ megalakítását 1956. október 16-án. Erre a 61 évvel ezelőtti forradalmi tettre és a MEFESZ követeléseit megfogalmazó, ezzel a forradalom lángját elindító szegedi egyetemisták bátorságára is emlékezett az SZTE ÁJTK épületében a mai joghallgatók két szervezete.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kiss Tamás, Lejtényi András és Tóth Imre – a három szegedi joghallgató és jó barát kezdeményezésére alakult meg 1956. október 16-án a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége. A szegedi MEFESZ az az első demokratikus, politikailag független szervezet, amely követeléseivel fellobbantotta a forradalom tüzét Magyarországon 1956 őszén. Erre a forradalmi tettre, a szegedi egyetemisták bátor kiállítására, kreativitására büszkén ünnepelt Lejtényi András emléktáblájánál az SZTE mai jogász szakosainak két szervezete, illetve néhány '56-os diák.


AJTK_hallgatok


A forradalom szegedi lángja


– Mindenkor büszkének kell lennünk arra, hogy a forradalom szikrája itt, Szegeden, az egyetem falai között pattant ki, s az 1956. október 20-ai nagygyűlésen megfogalmazott pontok futótűzként terjedve az 1956-os forradalom és szabadságharc vezérelvei lettek – fogalmazott ünnepi beszédében a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Tóth Attila Tas. – Mindenkor büszkének kell lennünk az olyan egykori hallgatótársainkra, mint Lejtényi András volt.


SZTE_AJTK_HOKelnok

 

Aradon született Lejtényi András 1937-ben. Iskoláit ott, Vácott, Tatabányán és Szegeden végezte. Jogi tanulmányait 1955-ben kezdte el a szegedi egyetemen. A forradalom leverését követően elhagyta az országot. Sikeres kőolaj-kitermelőként dolgozott a dél-amerikai őserdőben, majd tőzsdeügynök lett. Élete nagy részét Kanadában, családja körében töltötte. 2010-ben hunyt el – sorolták a mai fiatalok a forradalmár előd életútjának főbb állomásait.

 

„A szövetség célja, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, amely a nemzet agyát van hivatva képviselni, ne közönyös, passzív tömeg, ne gyáva, gerinctelen és önző réteg legyen, hanem népéért, hazájáért, boldogabb jövőnkért harcoló bátor, lelkes, sereg. Ne riadjon vissza az igaz szó kimondásától, hanem képzettségével, tudásával, tehetségével népünket, hazánkat szolgálja” – idézték az 1956-os MEFESZ-ről Lejtényi által kimondott, de barátja és hallgatótársa, Kiss Tamás által fogalmazott mondatokat a mai fiatalok, akik szerint nekik a tudással párosult szenvedéllyel kell cselekedniük.


56_masodeves


Másodéves joghallgató volt 1956 októberében dr. Nagy Péter, akinek az akkori eseményekkel kapcsolatos gondolatait Deák Dániel, II. éves jogász hallgató olvasta fel. „Forradalmi lelkesedéssel jártuk az utcákat, mondtuk az olyan jelszavakat, mint ’Munkás – diák szövetség’, Rákosit a Csillagba, megvan még a cellája’, ’Ha magyar vagy, állj közénk!’ ’Ruszkik haza!’… Forradalmi hevületünk mellett is érző emberek maradtunk… Én magam a MEFESZ alapításában, munkájában és a forradalomban érdemeket nem szereztem, csak együtt voltam a tömeggel a gyűléseken, az utcákon. Csak névtelen, gyalogos katona voltam. Utólag is csak annyit tehettem, hogy 2010-ben kezdeményeztem: Lejtényi Andrásnak, a MEFESZ egyik alapítójának állítsunk emléktáblát a szegedi jogi karon. Az emléktáblát 2011. október 16-án avattuk” – kötötték össze a múltat a közelmúlttal.

 

 

Kiss Tamás emléke és kérése


A "Kiss Tamás és társai" névvel elhíresült, 1958-ban kezdődött, "szegedi MEFESZ per" hat szereplője közül négy joghallgató volt. A további két vádlott közül az egyik a szegedi egyetem akkori természettudományi karán, a másik a pedagógiai főiskolán tanult. Az egykori fővádlott, dr. Kiss Tamás megtisztelte jelenlétével a mai szegedi joghallgatók ünnepségét.


56os_es_mai_joghallgatok

 

– Mi, joghallgatók, a kezdeményezők bármit tehettünk volna, annak semmiféle eredménye vagy következménye nem lett volna, ha és amennyiben nem csatlakozott volna ahhoz, amit mi kezdeményeztünk, javasoltunk szinte minden szegedi egyetemi hallgató. Tömegek nélkül 2-3 elszánt ember nem tudta volna elmozdítani a rendszer működését a forradalom irányába – köszönte a köszöntést dr. Kiss Tamás. Arra kérte a fiatalokat, hogy ha már a forradalom tanúi távoznak az élők sorából, az elkövetkező évek október 16. napján is emlékezzenek 1956-ra elhunyt egykori barátja és harcostársa, Lejtényi Andrásnak az SZTE ÁJTK folyosóján állított emléktáblájánál.


Kiss_T_diaktarsakkal

 

Ünnepelni érkezett Szegedre az egykori egyetemista, a ma Debrecenben élő Fekete Rudolf. Az 1956 októberének közepétől novemberének elejéig tartó időszakban a nagygyűlések egyik szereplőjeként, az utcára vonuló tüntetők egyikeként a történelmi múltról azt mondta, hogy „Nagy időknek szóra sem érdemes tanúi voltunk”.


56os_hallgatok

 

 

Koszorúk, könyvek, emlékek


Az 1956-os MEFESZ egyik alapítója, dr. Kiss Tamás és az SZTE ÁJTK HÖK elnöke, Tóth Attila Tas koszorúzta meg Lejtényi András emléktábláját. A Pro Jure – Egyesület a Szegedi Joghallgatókért nevében Németh György Attila, dr. Pászka Imre Ágoston és dr. Pétervári Máté helyezte el a forradalmár előd emléktáblájánál a tisztelet koszorúját.


Lejtenyi_koszoruzas

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc bölcsőhelyének számító Szegedi Tudományegyetemen a 61. évfordulón folytatódik a megemlékezés-sorozat. Kiállítás nyílik 2017. október 17-én, kedden 16 órakor az SZTE Klebelsberg Könyvtárban (Szeged, Ady tér 10.) A szabadság pillanatai címmel. A Szeged hosszú tavasza 1989-ben és ’56 című könyv bemutatóját 2017. október 19-én, csütörtökön 16 órától tartják a szegedi városháza házasságkötő termében. Az SZTE TIK bejáratától 2017. október 23-án, hétfőn 15 órától indul a forradalmi emlékséta.

 

A szegedi egyetem 1956-os szerepéről szóló, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján bemutatott A Szegedi Láng című film itt megtekinthető.

 

SZTEinfo – Kép és szöveg: Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex