SZTE Info

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_dijrol

Szent-Györgyi Albert nevét viseli egy új orvosi díj

Szent-Györgyi Albert özvegyének jelenlétében hozták nyilvánosságra: az orvosok munkájának elismeréseként a jeles tudós nevével alapított díjat a szegedi gyógyszergyártó céghez kötődő alapítvány. Ez is tisztelgés a szegedi egyetem világhírű kutatója, az SZTE egykori rektora emléke előtt, aki 85 éve „fedezte fel” a C-vitamint és 80 éve vehette át a Nobel-díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kétszeres jubileumot ünnepelnek 2017-ben Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem világszerte ismert kutatójának tisztelői. 85 éve, hogy Szent-Györgyi Albert kijelentette és a Nature című folyóiratban publikálta: a hexuronsav és a C-vitamin ugyanaz az anyag, majd kimutatta a szegedi paprika magas C-vitamin tartalmát és – a világon először – nagy mennyiségben elő is állította e hasznos anyagot. Idén lesz 80 esztendeje, hogy Szent-Györgyi Albert fiziológiai és orvosi Nobel-díjat kapott a „biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”. Ezekre az évfordulókra is emlékeztek 2017. szeptember 21-én az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában rendezett ünnepségen, amelyet megtisztelt jelenlétével a szegedi egyetem egykori Nobel-díjas rektorának özvegye, Marcia Szent-Györgyi is.

 

 

Az egyetem és Nobel-díjas tudósának kapcsolata


– Tudós orvos család sarja Szent-Györgyi Albert, aki 1928 szeptemberétől kinevezett professzora volt a szegedi egyetemnek. Ráérzett a tudomány és a gazdaság kapcsolatának fontosságára: a C-vitaminnal és a paprikával kapcsolatos felfedezései gazdasági fellendülést hoztak a válságtól sújtott Dél-Alföld, Szeged és vidéke számára. Rektorként, az oktatást modernizálva arra törekedett, hogy a hallgatók ne csak tanulják, de át is éljék az irodalmat, a sportot, a művészetet az egyetemen. Oktatáspolitikusként máig érvényes alapvetéseket tett. 1945-ig dolgozott professzorként a szegedi tudományegyetemen. Korán megérezte: a diszciplináris keretek közül kilépve lehet csak a kor tudományos kérdéseire választ találni – mondta az SZTE nemzetközi ügyekkel foglalkozó rektorhelyettese, Prof. Dr. Nagy Katalin, aki fölvillantotta a Nobel-díjas kutató életútjának Szegedhez és a tudományhoz kötődő állomásait a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány ünnepségén.

 

Szent-Gyorgyi_levelekkel_2_jk


Az SZTE rektorhelyettese mondandóját Szent-Györgyit idézve zárta: „Őszintén remélem, hogy ez az ifjú egyetem meg fog birkózni tudni feladataival, és hogy Szeged barátságos levegőjében meglesz a bensőségteljes, meghitt viszony tanárok és tanítványok között. Mert csak ily közösség mellett remélhetjük, hogy jól tanítunk, és hogy eleget tehetünk annak a feladatunknak is, hogy ifjúságunkba oltsuk az izzó hazaszeretetet, mely nem a jelszavak hangoztatásából, a mások gyűlöletéből vagy eltiprásából áll, de abból, hogy a hazáért a legnagyobb áldozat is csekély legyen, hogy a hazáért ne csak meghalni, de ami annál sokkal nehezebb, élni is tudjunk.”

 

 

Szegedre került Szent-Györgyi frakkja


– C-vitamint szedek, figyelek táplálkozásomra és minden nap sportolok – kezdte köszöntőjét Marcia Szent-Györgyi, aki ezzel is utalt azokra a szokásokra, amelyeket 1986-ban elhunyt tudós férjével együtt alakítottak ki. Beszédében kiemelte Szent-Györgyi Albert békevágyát kifejező cselekedeteit. – Az Amerikai Egyesült Államokban jelentős közírónak számított, a háborúk ellen tiltakozva hangsúlyozta: „ha nem tudjuk szeretni a szomszédjainkat, akkor is békén kell hagyni őket”.


Szent-Gyorgyi_ozvegy_fr

A tudósról szólva azt emelte ki özvegye, hogy ismeretei alapjait a magyarországi iskolákban kapta. – Imádta a tudományt, ezért élt – mondta. Szent-Györgyi tudományos munkásságának az alapja a biológia, élete céljának tekintette, hogy választ kapjon a rák gyógyításának rejtélyeire. Szellemiségének lényege volt a tudás megosztása, a fiatalokkal való együttműködés.


– Ajándék, hogy vele élhettem – zárta tudós társára az emlékezést Marcia Szent-Györgyi, aki ajándékba hozta Szegedre azt az öltönyt, ami 80 éve a Tisza-parti város egyik szabóságában azért készült, hogy e férfias ünnepi öltözetben vehesse át a Nobel-díjat Szent-Györgyi Albert.


A kíváncsiság vitte újabb és újabb felfedezések felé Szent-Györgyit, akinek alakját özvegye egy eddig ismeretlen dokumentumfilm részletének közzétételével is segítette. A szegedi akadémiai székházban levetített fekete-fehér képkockákon a már ősz hajú kutató angolul beszélve magyarázta: a tudomány jeles alakjait a kíváncsiság mellett az is összeköti, hogy minél több időt tölthessenek a fiatal kutatótársak körében. 

 

 

Az odaadó gyógyítók és kutatók elismerésért


A 80 éves évforduló jegyében mondtak köszöntőt az alapítványhoz kötődő szegedi gyógyszeripari cég, a Goodwill Pharma Kft. vezetői. Bejelentették: kezdeményezték, hogy Szent-Györgyi Albert születésnapja, szeptember 16. legyen a C-vitamin világnapja. E jeles időpontra is utalva rendezték meg az ünnepséget, amelyen tudatták: alapítványuk létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet egy-egy évben 7 személynek ítélnek majd oda.


A köszönet megtestesítője a gyógyító és kutató orvosok új elismerése. A Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány 2017. szeptember 21. és 2018. január 16. között várja az orvos-beteg kapcsolatról szóló történetekbe foglalt jelöléseket. Doktort erre az új díjra ajánlani elektronikusan a www.szentgyorgyialbertdij.hu honlapon vagy postán is lehet. A szavazás időszaka a 2018. február 11. és március 30. közötti napok. Első alkalommal 2018. április 7-én, az egészségügyi világnap programjaként a Magyar Tudományos Akadémián adják majd át a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 21.
  10:00 - 14:00