SZTE Info

Dobogós helyen az SZTE-s hallgatók a XXIV. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen

Második helyezést ért el az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Műszaki Informatika Tanszék hallgatóiból álló OmrOFF csapat a XXIV. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen. A háromnapos megmérettetésre 14 intézményből 25 csapat érkezett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Március 26-28. között zajlott Szegeden a XXIV. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny. A háromnapos PLC Versenyen, melyet idén az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Műszaki Informatika Tanszéke és az Informatika Oktatásáért, Kutatásáért Alapítvány szervezett, a kiemelkedő motivációjú diákok kaptak lehetőséget tudásuk összemérésére. A megmérettetés célja az irányítástechnika, ezen belül a PLC programozás oktatási színvonalának emelése, az oktatók, hallgatók és az ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése. Továbbá a korszerű irányítástechnikai berendezések megismerésének elősegítése, valamint a hallgatók közötti versenyszellem és kooperáció kialakítása. Az első nap délutánján a hallgatói csapatok egy 10 kérdésből álló elméleti feladatsort töltöttek ki, majd a második és harmadik napon gyakorlati feladatmegoldás várt rájuk. A hallgatóknak mindkét napon 5-5 óra alatt kellett elkészíteni egy valós vagy szimulált technológia vezérlését.

 

PLC_Verseny_2018
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


A versenyen az első helyezést az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Automatika Intézet Óbudai Távolugrók csapata szerezte meg: Husz János, Nagy Roland és Nagy Zoltán, felkészítő tanáruk Lamár Krisztián. A dobogó második fokára a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatika Intézet, Műszaki Informatika Tanszék hallgatóiból álló OmrOFF csapat állhatott. Tagok: Balogh Benjamin, Bauer József és Zombori Dániel, felkészítő tanáruk Pletl Szilveszter és Kincses Zoltán. A harmadik díjat a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Mechatronikai Tanszék Terminus csapata vihette haza. Tagok: Balázs Dávid, Kovács István és Póta Hunor Péter, felkészítő tanáruk Tóth János.


Az országos versenyben további helyezéseket értek el a Szegedi Tudományegyetem mérnök és informatikus hallgatói. Hatodik helyen végzett az SZTE Mérnöki Kar Gépfarkasok csapata, tizenegyedik helyen az SZTE TTIK Műszaki Informatika Tanszék Pia Portál formáció, tizenharmadik helyen az SZTE Mérnöki Kar WolfraMKarbid csapat.


Az idei megmérettetésre az ország 14 intézményéből és a határainkon túlról is érkeztek versenyzők. A szervező Szegedi Tudományegyetem mellett képviseltette magát – többek között – a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Pannon Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Szabadkai Műszaki Főiskola is. A versenyre 25 hallgatói csapat, összesen 68 diák érkezett 28 kísérő oktatóval.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)