SZTE Info

Kiemelt_Jakucs

Rekordszámú diák vett részt a VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen

Hetedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékek a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló – jelentkezett a vetélkedőre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi, együttműködve az intézmény geográfus és földrajz tanár szakos oktatóival és hallgatóival. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló –a jelentkezett a vetélkedőre.

 

Az írásbeli fordulót követő, 2017. április 13-án délutántól megrendezett szegedi középdöntőben 3 ország 26 iskolájának 32 csapata, vagyis 66 diákja mérte össze tudását. A legjobb 8 csapat jutott a 2017. április 14-i laboratóriumi, térképészeti számítási és szóbeli feladatokat is tartalmazó döntőbe.


Jakucs_1

 

A VII. Jakucs László földrajzverseny fő témája a névadó, az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósának kutatási témájához kapcsolódóan a barlangok, illetve a professzor által felfedezett Béke-barlang. A diákoknak a versenyen ok-okozati összefüggések felismerésére, és elemző gondolkodásra ösztönző feladatokat kellett megoldaniuk. A többfordulós verseny tartalmazott laboratóriumi és számításos térképészeti feladatokat, szóbeli és írásbeli megmérettetést. A szervezők programokkal, bemutatókkal, játékos vetélkedővel készültek a középiskolások és kísérő tanáraik számára.


Jakucs_3

 

Április 13-án délután Dr. Gulyás Sándor bemutatta az SZTE Földtani és Őslénytani Tanszékének értékes őslénytani gyűjteményét, Dr. Kiss Tímea pedig a szegedi árvíz makettjét, míg Dr. Sipos György a kormeghatározáshoz használt korszerű módszereket vázolta. Dr. Kovács Ferenc vezetésével az egész Kárpát-medence hatalmas, fal méretű műholdképét ismerhették meg a résztvevő középiskolások és kísérő tanáraik. Az első nap Dr. Barta Károly, a korábbi évek erdélyi jutalom tanulmányútjait bemutató előadásával zárult.


Jakucs_2

 

A verseny második napján, 2018. április 14-én rendezték meg a döntőt, amelyen 8 csapat laboratóriumi és térképészeti feladatokkal, valamint vita- és kvízjátékokkal bizonyíthatott. A döntőbe be nem jutott csapatok számára Szegedet a földrajztudósok szemüvegén keresztül mutatta be Izing Máté földrajz szakos tanárjelölt egy városnéző sétán. Szintén a döntőbe be nem jutott csapatok számára GPS-es játékot szervezett a városban Dr. van Leeuwen Boudewijn és Dr. Tobak Zalán.


Jakucs_4

 

A döntőbeli szoros küzdelemben a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Galág Botond Balázs és Zareczky András Zsombor alkotta csapata állhatott a képzeletbeli dobogó felső fokára. A csapat felkésztő tanára: Gruber László.


Jakucs_5

 

A szervezői csapat számára külön öröm, hogy a verseny után, a résztvevő diákok és tanárok által kitöltött elégedettséget mérő kérdőívben szinte mindenki megemlítette a „zöldpólós szervezők” lelkes, kommunikatív hozzáállását. A főszervezők – Dr. Szilassi Péter, Filó Tamás, Izing Máté – remélik, hogy 2019-ben is hasonlóan szép számú és a a Kárpát-medence minden tájáról érkező jelentkezővel találkozhatnak Szegeden,.

 

Az SZTE VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny részletes eredményei elérhetőek a verseny honlapján.


Sok-sok fotó letölthető az SZTE VII. Jakucs földrajzversenyről itt.
SZTEinfo

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex