Bezár

Hírarchívum

Megszakadtak a tárgyalások az Elsevier kiadóval

Megszakadtak a tárgyalások az Elsevier kiadóval

2018. december 19.
3 perc

Az elmúlt napokban már számos helyütt találkozhattak az SZTE munkatársai azzal a hírrel, hogy megszakadtak a tárgyalások az Elsevier kiadóval. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár ezúton szeretne minden oktató és kutató számára alapos tájékoztatást nyújtani a tudományos életet érintő jelenlegi helyzetről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár vonatkozó közleménye itt olvasható. Ahogyan azt a fenti közleményben is olvashatják, az EISZ („Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program” (EISZ)) 2018 márciusában kezdte meg az egyeztetést az Elsevierrel a 2019-re vonatkozó előfizetéseiről. Mivel a hónapok óta zajló tárgyalási folyamat nem vezetett eredményre, és a jelenlegi ScienceDirect, Scopus és SciVal szerződés 2018. december 31-én lejár, így várhatóan az adatbázisok elérésében problémák léphetnek fel 2019. január 1-től.

 

Az Elsevier Magyarországon 18 éve szolgáltatja a tartalmait az EISZ keretében. Ez idő alatt a kiadó által felszámított díjak hatalmas mértékben emelkedtek, nagyrészt ez okozta a jelenleg már fenntarthatatlan helyzetet. Ez nem magyar sajátosság, az elmúlt években egyre több külföldi intézmény és konzorcium (pl. német és svéd) mondta le a nagy kiadókkal – köztük az Elsevierrel – kötött, úgynevezett big deal előfizetéseit, mivel már nem tudták vagy nem akarták fizetni a folyamatosan emelkedő díjakat.

 

A magyar fél (EISZ) álláspontja szerint jövőben kizárólag az Open Access publikálást 100%-ban támogató, Read & Publish szerződést kívánunk kötni a kiadóval. A szerződés összegét a jelenlegi ScienceDirect Freedom Collection előfizetési díjában (éves 4,6 millió € 2018 decemberi árfolyamon ez kb. 1,5 milliárd forint) maximalizálták. Ez az összeg a korábbi évektől eltérően két összetevőt foglalt volna magában 2019-ben: az előfizető intézménynél megjelenő levelező szerzős cikkek publikációs díját, és a ScienceDirect előfizetési díját. 2017 óta a kiadó kötelezően összekötötte a ScienceDirect és a Scopus előfizetést, ezzel a lépéssel kétszer annyi Scopus előfizető lett Magyarországon, mint 2016-ban. Az új, kényszer-előfizetőknek, a letöltési statisztikák tanúsága szerint, valójában nincs szükségük a Scopus adatbázisra, viszont a kötelező árukapcsolással jelentősen megterhelik saját és az EISZ költségvetését is. Az EISZ vissza akarja szerezni a 2013-ban, szintén anyagi okok miatt, elvesztett archiválási jogot is, ami azt jelenti, hogy az előfizetett évek folyóiratszámaihoz a hozzáférés megmaradjon az előfizetés folytatásától függetlenül is.

 

A kiadó – a többszöri tárgyalási fordulók során – azonban nem változtatott agresszív üzletpolitikáján, s így az álláspontok sajnos nem közeledtek egymáshoz. A kialakult helyzetet jellemzi, hogy ma már világszerte várható az előfizetések tömeges lemondása. (Ehhez a témához további adalékokkal szolgálhat az alábbi cikk: A big dealek ideje lejárt: az Open Access-re való áttérés fontosságáról)


A kiadókkal folytatott tárgyalások kimenetele azonban nem csupán gazdasági szempontból meghatározó: széles körű, hazai és nemzetközi összefogással egy régóta esedékes kötelezettségünknek tehetünk eleget azáltal, hogy a jelenleg diszfunkcionális és fenntarthatatlan tudományos kommunikációs rendszert a kutatói- és széles szakmai közösség érdekeinek és igényeinek megfelelően egy átlátható, versenyképes, és hosszútávon fenntartható modell váltsa fel.

 

További kérdések és válaszok (FAQ) az Elsevier tárgyalásokról az EISZ honlapján olvashatóak.

 

Mit tehetünk, hogy a továbbiakban is hozzáférjünk a releváns tudományos folyóiratokhoz?

 

A ScienceDirect orvosi folyóiratainak kiváltására valamilyen szinten a ClinicalKey adatbázis, a Scopus adatbáziséra a Web of Science lehet alkalmas, de a SciVal tudománymetriai eszköz pótlását a jelenleg elérhető forrásainkból nem tudjuk biztosítani. Ezért megrendeltük a Web of Science-t is kiadó Clarivate In Cites adatbázisát, hogy az SZTE semmiképpen ne maradjon 2019-re tudománymetriai eszköz nélkül.


Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az alternatív megoldásokat, amelyek segíthetnek folyóiratcikkek és egyéb információk legális formában történő hozzáférésében, abban az esetben is, ha az intézmény nem fizet elő az adott folyóiratra vagy adatbázisra.


További kérdések esetén az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai állnak szíves rendelkezésükre az e-help@ek.szte.hu e-mail címen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek