SZTE Info

Kiemelt_Janaky_AGM_Budapest_2017

Az SZTE két jeles kutatója is tagja a Young Academy of Europe szervezetnek

Az európai tudományos élet vérkeringésébe kerültek, uniós szintű szakpolitikai döntéseket befolyásolhatnak véleményükkel a Young Academy of Europe tagjai. Az YAE szervezetébe választották a Szegedi Tudományegyetem két jeles ifjú kutatóját, Janáky Csabát és Röst Gergelyt. Az SZTE munkatársai legutóbb a nyílt hozzáférésű publikációk finanszírozásáról fejtették ki álláspontjukat, egy szegedi publikációs modellt is felmutatva.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Barcelona volt a helyszíne az Academia Europaea és a Young Academy of Europe közös konferenciájának, ahol átadták az okleveleket az újonnan megválasztott tagoknak.


Janaky_AGM_Budapest_2017-1


A Young Academy of Europe (YAE) új tagjai közé választották a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar két kutatóját. Janáky Csaba, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Fizikai Kémiai és Anyagtudományi tanszék adjunktusa személyesen nem volt jelen az oklevél átadó ünnepségen. (Ellenben részt vett meghívottként a YAE tavalyi Budapesti tanácskozásán.)Rost_YEAj


A barcelónai rendezvényen megjelent Röst Gergely, az SZTE TTIK Matematikai tanszékcsoport MTA-SZTE Analízis kutatócsoport adjunktusa, aki jelenleg az oxfordi matematikai intézetben dolgozik.

 

Az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége, az ALLEA 2010-2011 táján fogalmazta meg, hogy szükség lenne a fiatal kutatók nemzetközi szervezetére. Ezt követően – alulról induló kezdeményezéssel – a feltörekvő ifjú kutatói generáció tagjai alapították meg a Young Academy of Europe (YAE) szervezetet – tudtuk meg Janáky Csabától. A YAE hat évvel ezelőtt alakult ERC-nyertes kutatók egy csoportjának kezdeményezésére. Jelenleg mintegy 200 tagja van ebből 8 magyar.

 

– A találkozón nagyon pozitív benyomásokat szereztem. Az európai tudományért tenni akaró, elkötelezett fiatal kutatókkal találkoztam, akik emellett saját területük legjobbjai. Néhány nap alatt is sokat tanultam tőlük – fogalmazott Röst Gergely, mikor a Young Academy of Europe szervezetről kérdeztük. – A YAE és az AE párhuzamosan tartotta a konferenciáját, a rendezvények egy része közös volt, így az átadó ünnepség is – árulta el a szegedi matematikus.

 

Az Európai Kutatási Tanács, az ERC Starting Grant pályázatán is sikeres Janáky Csaba szerint a YAE célja és feladata, hogy az európai tudományosság jövőjét meghatározó fontos vitakérdésekben állást foglaljon. A szervezet tagjainak közös jellemzője, hogy aktívak a tudományos közéletben, készek véleményt mondani a tudományos élet jövőjét érintő kérdésekben, és a tudományos ismeretterjesztésben is jeleskednek. A fiatal kutatók speciális problémái képviseletére az MTA is tervezi, hogy létrehozza a fiatalok akadémiáját.

 

– Az YAE-tagság közvetlenül nem jár semmilyen előnnyel azon az elismerésen túl, hogy egy ilyen rangos nemzetközi testületbe beválasztottak – fogalmazott Röst Gergely. – Inkább lehetőséget jelent, hogy a YAE-n keresztül a fiatalabb kutatógeneráció szempontjai is megjelenjenek az európai szintű tudományszervezési stratégiákban.

 

Energetikai és vegyipari témájú, a 2021-2027 közötti uniós költségvetési ciklusban pályázatra javasolható témakörök mellett, a nyílt hozzáférésű publikációk finanszírozási kérdései körüli vitához szólt hozzá eddig, Janáky Csaba. A szegedi kutató álláspontja szerint nem olcsóbb a publikálás attól, ha az olvasóról a szerzőre helyeződik át az anyagi teher.

 

– Számomra a legfontosabb esemény a Robert-Jan Smits EU-megbízottal való megbeszélés volt, aki a nyílt hozzáférésű publikációs rendszerre való átállás felelőse, az úgynevezett Plan S kidolgozója, aminek most jelent meg a megvalósítási terve – avatott be a barcelóniai konferencia történéseibe Röst Gergely. – Ez egy óriási horderejű változást hozhat a tudományos publikálás rendszerében.

 

Szegeden van egy nagyszerű példája az úgynevezett "gyémánt” nyílt hozzáférésű folyóiratnak, amikor se a szerzőnek se az olvasónak nem kell fizetnie, mégpedig a Bolyai Intézetben szerkesztett EJQTDE (Electronic Journal of Qualitative Theory of Differential Equations). Röst Gergely Barcelónában egy rövid prezentációban bemutatta, hogyan működik ez a nagy volumenű és a nemzetközi listákon is magasra rangsorolt folyóirat, milyen pénzügyi és egyéb erőforrásokra van szüksége a stabil működéshez. Szerinte könnyen kimutatható, hogy az ilyen folyóiratok közvetlen támogatása sokkal költséghatékonyabb, mint a kommerciális kiadók folyóiratainak kifizetett publikációs díjakra költeni ugyanezt a pénzt. – Robert-Jan Smits is lenyűgözőnek nevezte a munkát, amit az EJQTDE végez, úgyhogy bízom benne hogy az általam elmondottak talán befolyásolják valamennyire a Plan S megvalósítását – összegzett Röst Gergely.

 

Pillanatnyilag nyugvópontra jutott, de még nem zárult le az Open Acces körüli uniós vita. A szegedi fiatal kutatók szerint az YAE-tagság nagy előnye, hogy bekerülnek a tudományos közélet európai vérkeringésébe, így időben juthatnak hozzá olyan információkhoz, amelyekről véleményt mondva befolyásolhatják az uniós szintű döntéshozatalt.

 

Ú. I.

Fotó: YAE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 16.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 16.
  16:00 - 17:00
  Emlékező beszédet mond: Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója, valamint Dr. Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnöke A megemlékezést követően a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen mutatják be Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze „A zsidó lakosság igen hazafias” Hódmezővásárhelyi zsidó katonák az első világháborúban című kötetét. A szerzővel Szigeti János középiskolai tanár, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség tagja beszélget.
 • június 16.
  17:00 - 18:00
  A Délvidék Kutató Központ kiadványai közül a Délvidéki Szemle folyóiratról, továbbá Fejős Sándor: Magyarkanizsa művelődéstörténete (1867-1918), Pető Bálint: A szentesi sajtó kezdetei (1871-1883) című kötetéről a szerzőkkel Prof. Dr. Zakar Péter (elnök, Délvidék Kutató Központ; SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszék), Dr. Döbör András (történész, SZTE JGYPK), Dr. Forró Lajos (a Délvidék Kutató Központ alelnöke) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében
 • június 16.
  18:15 - 18:45
  A Gondolat Kiadó gondozásában a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar „90 éve Szegeden” jubileumára megjelent kartörténeti monográfia, A magyar polgári iskolai tanárképzés története (1868-1947) című kötetéről a szerzővel, dr. Fizel Natasával (neveléstörténész, SZTE JGYPK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.