SZTE Info

IMG_4268

A Szegedi Tudományegyetem ismét felpörgeti a város kulturális életét

Egyetemi Tavasz programsorozat, színházi előadások és egyetemi színházi találkozó, levendula és lótusz napok, gitárfesztivál, zenei flashmobok, könnyű- és komolyzenei koncertek – hogy néhányat említsünk abból a több száz programból, amelyet az SZTE Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai kínálnak 2018-ban az egyetem és a város polgárainak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája 2018. április 11. és május 11. között rendezi meg a 15. Egyetemi Tavasz programsorozatot, melyen több száz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató program közül választhatnak az érdeklődők. A 23. Őszi Kulturális Fesztivál programjai pedig 2018. október 1. és november 11. között várják az érdeklődőket. A Kulturális Iroda a megannyi program mellett a tehetséges hallgatók támogatására is kiemelt figyelmet fordít: a tavaszi félévben egyetemi vers- és prózamondó versenyt, fotó-, színikritika-, dráma és verspályázatot hirdet. Az őszi szemeszterben több kategóriában zenei versenyre, vers- és prózamondó versengésre, napló- és vers pályázatra jelentkezhetnek a hallgatók – tájékoztatott Tajti Gabriella, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodájának vezetője.


IMG_4271

Megannyi programmal várja az érdeklődőket az SZTE Füvészkert is. Április végén rendezik meg a Föld napi környezettudatosságra nevelő programokat, melyek középpontjában a környezetmegóvás, a szelektív hulladékgyűjtés fontossága és a környezettudatos életszemlélet áll. Június 30. és július 1. között az V. Szegedi Levendula Napokon színvonalas és színes kulturális, ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal, koncertekkel, pódium előadásokkal, növénybemutatóval és vásárral várják a levendula szerelmeseit. Augusztus 4-5. között zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal varázsolnak távol-keleti hangulatot a Füvészkertbe a XI. Lótusz Napokon. A hagyományokhoz híven idén is lesz tradicionális indiai táncbemutató, hangfürdő, meditációs koncert és Ázsia növényvilágát ismertető Lótusz túra. Az október 7-i gombásznapon pöfetegpuffogtatással, spóranyomtatással, gombasimogatóval és kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket, október 14-én pedig egy Tök Jó Napra hívják a családokat, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja lesz a főszereplő.

 

IMG_4308

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) XV. jubileumi évadának egyik különlegessége, hogy ünnepelnek, és Szegeden több helyszínen is játszanak. Így előadásaikat, bemutatóikat újra láthatja a közönség a régi játszóhelyükön, a Szegedi Pinceszínházban, teljesen új helyszínként pedig az SZTE BTK régi tornatermében (Göncz Árpád sétány), valamint a Nyugi kávézóban. A társulat március 6-án a középiskolások hete (KÖ7) programsorozaton lép a közönség elé a Naked SZESZ zenekarral közös versmegzenésítős játékkal, melyet március 21-én, szerdán 20 órától a Nyugi kávézóban is bemutatnak. A tavaszi félévben jelenik meg a Naked SZESZ zenekar „létige” című, 16 dalt tartalmazó albuma, melynek bemutatójára külön koncertet szervez a társulat. A közönség március 24-én, szombaton 20 órától az SZTE BTK régi tornatermében újra láthatja a „Nagyanyám immár/webcamerán figyeli/a tyúk hogy tojik//” című produkciót, Pintér Béla „Démon Gyermekei” darabjával a Szegedi Pinceszínházban találkozhatnak újra március 28-án, szerdán 19 óra 30 perctől. A jubileumi évadot az elmúlt 15 év történetét bemutató könyv kiadásával és kiállítással is színesítik. A könyvet hivatalosan a III. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón mutatják be. A SZESZ társulata az SZTE Kulturális Iroda és a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület hagyományteremtő céllal rendezi meg 2018. április 27-29. között a nemzetközi egyetemi színházi találkozót azért, hogy az egyetemi színjátszás gazdag szegedi múltjára, jelenére és jövőjére is felhívják a figyelmet. Ugyancsak a III. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón láthatja a közönség Kárpáti Péter darabját az – „Én, a féreg” – című Kafka-kabarét – mondta el Varga Norbert a társulat művészeti vezetője.

 

IMG_4283A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és egykori hallgatóiból álló Universitas Szimfonikus Zenekar 2018-ban is folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. Az együttes az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes meghívására április 7-én, szombaton, Budapesten ad koncertet. Műsoron Mendelssohn, Felix: Hebridák nyitány, Berwald, Franz: Koncertdarab fagottra és zenekarra (szóló: Erdei András, fagott) és Bizet, Georges: Carmen szvit No. 2. darabja. A zenekart Somorjai Péter vezényli. Az együttes folytatja gyermekeknek szóló nagy sikerű ifjúsági előadásait is. A 2017-ben 10 alkalommal bemutatott „Péter és a farkas” zenés mesejátékot - gyerekszínészekkel, hangszerismertetővel, hangszer kipróbálási lehetőséggel - 2018-ban további négy alkalommal láthatják az érdeklődök: március 3-án Üllés és Bordány, április 14-én Mindszent és Mártély településeken. A zenekar május 8-án és május 10-én, Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában tartja hagyományos tavaszi hangversenyét, az őszi félévben két alkalommal szintén a Szent-Györgyi Albert Agórában őszi hangversennyel is várják a zenebarátokat – tudtuk meg Gyimóthi Zoltán zenekar vezetőtől.

2018. április 12-15. között kiváló gitárművészeket és színes programokat hoz el a világ minden tájáról Szegedre a 19. Nemzetközi Gitárfesztivál. A program része a EuroStrings-nek, mely az első európai klasszikus gitárfesztivál együttműködés. A professzionális struktúrán alapuló összefogás a feltörekvő gitárművészeknek promóciós és oktatási lehetőséget biztosít. A fesztivál alapítója Pavlovits Dávid, gitárművész-zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docenseként az ország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klasszikus gitár közösségét fogja össze.


IMG_4301A fennállásának 93. évfordulóját ünneplő Szegedi Egyetemi Énekkar 2018-as műsorán egyaránt megtalálhatóak a világi és az egyházi művek, az a cappella és a hangszerkíséretes darabok. Az énekkar 2018-ban is fellép az egyetem és a város által szervezett hagyományos zenei rendezvényeken, így például áprilisban az Éneklő Ifjúság kórushangversenyen, ahol Szeged kórusélete mutatkozik be a legifjabb generációtól az egyetemi-főiskolai korosztályig; májusban pedig az Egyházzenei Hónap nyitórendezvényén énekelnek. Emellett az aktuális zenei évfordulók hangversenyein, díjátadókon, jótékonysági koncerteken és rendhagyó flashmobokon is találkozhatunk az énekkarral. Az együttes sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az elmúlt időszakban több olyan mű is keletkezett, melyeket a szerzők kimondottan a Szegedi Egyetemi Énekkar számára írtak. Ilyen például Dobszay-Meskó Ilona: Altató, Tóth Péter: Canticum vinorum (Bordal) és Horváth Márton Levente: Christe, redemtor omnium (Karácsonyi himnusz) művei – mondta el Száz Krisztina kórusvezető.SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  14:00 - 16:00
 • február 21.
  16:00 - 18:00
  Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet és a Mentor(h)áló közös szervezésében tartalmas műhelyfoglalkozást kínálunk az érdeklődő pedagógusok, egyetemi oktatók és hallgatók számára. A programot vezetik: Köböl Erika és Mucsiné Erdei Mónika "Az előadás és műhelymunka során célunk, hogy bemutassuk, összegezzünk minél több olyan egyéni tanítási-tanulási és értékelési utat, mely segítségével a sajátos nevelési igényű gyermekekben rejlő tudás felszínre hozható. Ezek egyszerre járulhatnak hozzá a kompetenciaélmény átéléséhez a gyermek számára, elősegíthetik a pedagógiai munka eredményességének fokozását, a pedagógus sikerességét."
 • február 21.
  18:30 - 20:00
  Gordon Parks az az amerikai fotográfus, aki maradhatott volna pincér, válhatott volna zenésszé, lehetett volna filmrendező vagy az afro-amerikai közösség jogi és kulturális egyenlőségének hírnöke, de ahelyett, hogy választott volna, végül mindegyik lett. Sőt, sztárokat is fotózott, illetve kivette részét a 20. század legnagyobb amerikai fotós programjából, az FSA-ból is. Neve nem ismeretlen aktivista körökben sem, ráadásul a Vogue magazintól a Life-hoz nyert felvételt divatfotósként. Egy ennyire sokrétű tehetséggel megáldott embert nehéz kategóriába sorolni, ezért azzal a jelzővel illethetjük: géniusz. Életútja páratlan, fotói pedig az egyetemes vizuális kultúra részévé váltak még életében, ezért alkotói pályájának megismerése tele lesz heuréka pillanatokkal. Az Afro-amerikai Történelem Hónapja alkalmából. Előadó: Kis Péter, az SZTE fotográfus-képzésének oktatója
 • február 22.
  12:00 - 13:00
  A Doktoranduszok Országos Szövetségének Matematikai és Informatikai Tudományok Osztálya (DOSZ MITO) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a Winter School of PhD Students in Informatics and Mathematics (WSPS) nevű téli iskoláját évente más-más egyetemen tartja. Idén a Szegedi Tudományegyetem Informatika Intézete ad helyet az eseménynek. A téli iskola célja, hogy multidiszciplináris tudományos kapcsolatok kiinduló pontja legyen, illetve, hogy a résztvevők egy intenzív workshop keretében új szakmai ismeretekre tehessenek szert.
 • február 22.
  17:00 - 19:00
  A 2019-es tavaszi évadban is folytatódik a Mentor(h)áló nagysikerű beszélgetős sorozata. Idei első vendégük Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola docense. A beszélgetés címe: Miért nem működik a "Százszor megmondtam!"? A sikeres nevelés kulcsa: az érzelmi intelligencia fejlesztése