SZTE Info

IMG_4268

A Szegedi Tudományegyetem ismét felpörgeti a város kulturális életét

Egyetemi Tavasz programsorozat, színházi előadások és egyetemi színházi találkozó, levendula és lótusz napok, gitárfesztivál, zenei flashmobok, könnyű- és komolyzenei koncertek – hogy néhányat említsünk abból a több száz programból, amelyet az SZTE Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai kínálnak 2018-ban az egyetem és a város polgárainak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája 2018. április 11. és május 11. között rendezi meg a 15. Egyetemi Tavasz programsorozatot, melyen több száz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató program közül választhatnak az érdeklődők. A 23. Őszi Kulturális Fesztivál programjai pedig 2018. október 1. és november 11. között várják az érdeklődőket. A Kulturális Iroda a megannyi program mellett a tehetséges hallgatók támogatására is kiemelt figyelmet fordít: a tavaszi félévben egyetemi vers- és prózamondó versenyt, fotó-, színikritika-, dráma és verspályázatot hirdet. Az őszi szemeszterben több kategóriában zenei versenyre, vers- és prózamondó versengésre, napló- és vers pályázatra jelentkezhetnek a hallgatók – tájékoztatott Tajti Gabriella, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodájának vezetője.


IMG_4271

Megannyi programmal várja az érdeklődőket az SZTE Füvészkert is. Április végén rendezik meg a Föld napi környezettudatosságra nevelő programokat, melyek középpontjában a környezetmegóvás, a szelektív hulladékgyűjtés fontossága és a környezettudatos életszemlélet áll. Június 30. és július 1. között az V. Szegedi Levendula Napokon színvonalas és színes kulturális, ismeretterjesztő és szórakoztató programokkal, koncertekkel, pódium előadásokkal, növénybemutatóval és vásárral várják a levendula szerelmeseit. Augusztus 4-5. között zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal varázsolnak távol-keleti hangulatot a Füvészkertbe a XI. Lótusz Napokon. A hagyományokhoz híven idén is lesz tradicionális indiai táncbemutató, hangfürdő, meditációs koncert és Ázsia növényvilágát ismertető Lótusz túra. Az október 7-i gombásznapon pöfetegpuffogtatással, spóranyomtatással, gombasimogatóval és kézműves foglalkozással várják az érdeklődőket, október 14-én pedig egy Tök Jó Napra hívják a családokat, melyen az ősz egyik népszerű finomsága, a tökfélék családja lesz a főszereplő.

 

IMG_4308

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) XV. jubileumi évadának egyik különlegessége, hogy ünnepelnek, és Szegeden több helyszínen is játszanak. Így előadásaikat, bemutatóikat újra láthatja a közönség a régi játszóhelyükön, a Szegedi Pinceszínházban, teljesen új helyszínként pedig az SZTE BTK régi tornatermében (Göncz Árpád sétány), valamint a Nyugi kávézóban. A társulat március 6-án a középiskolások hete (KÖ7) programsorozaton lép a közönség elé a Naked SZESZ zenekarral közös versmegzenésítős játékkal, melyet március 21-én, szerdán 20 órától a Nyugi kávézóban is bemutatnak. A tavaszi félévben jelenik meg a Naked SZESZ zenekar „létige” című, 16 dalt tartalmazó albuma, melynek bemutatójára külön koncertet szervez a társulat. A közönség március 24-én, szombaton 20 órától az SZTE BTK régi tornatermében újra láthatja a „Nagyanyám immár/webcamerán figyeli/a tyúk hogy tojik//” című produkciót, Pintér Béla „Démon Gyermekei” darabjával a Szegedi Pinceszínházban találkozhatnak újra március 28-án, szerdán 19 óra 30 perctől. A jubileumi évadot az elmúlt 15 év történetét bemutató könyv kiadásával és kiállítással is színesítik. A könyvet hivatalosan a III. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón mutatják be. A SZESZ társulata az SZTE Kulturális Iroda és a Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület hagyományteremtő céllal rendezi meg 2018. április 27-29. között a nemzetközi egyetemi színházi találkozót azért, hogy az egyetemi színjátszás gazdag szegedi múltjára, jelenére és jövőjére is felhívják a figyelmet. Ugyancsak a III. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón láthatja a közönség Kárpáti Péter darabját az – „Én, a féreg” – című Kafka-kabarét – mondta el Varga Norbert a társulat művészeti vezetője.

 

IMG_4283A Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és egykori hallgatóiból álló Universitas Szimfonikus Zenekar 2018-ban is folytatja sokszínű, a kulturális örökséget megóvó és népszerűsítő tevékenységét. Az együttes az ELTE „Eötvös” Művészeti Együttes meghívására április 7-én, szombaton, Budapesten ad koncertet. Műsoron Mendelssohn, Felix: Hebridák nyitány, Berwald, Franz: Koncertdarab fagottra és zenekarra (szóló: Erdei András, fagott) és Bizet, Georges: Carmen szvit No. 2. darabja. A zenekart Somorjai Péter vezényli. Az együttes folytatja gyermekeknek szóló nagy sikerű ifjúsági előadásait is. A 2017-ben 10 alkalommal bemutatott „Péter és a farkas” zenés mesejátékot - gyerekszínészekkel, hangszerismertetővel, hangszer kipróbálási lehetőséggel - 2018-ban további négy alkalommal láthatják az érdeklődök: március 3-án Üllés és Bordány, április 14-én Mindszent és Mártély településeken. A zenekar május 8-án és május 10-én, Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában tartja hagyományos tavaszi hangversenyét, az őszi félévben két alkalommal szintén a Szent-Györgyi Albert Agórában őszi hangversennyel is várják a zenebarátokat – tudtuk meg Gyimóthi Zoltán zenekar vezetőtől.

2018. április 12-15. között kiváló gitárművészeket és színes programokat hoz el a világ minden tájáról Szegedre a 19. Nemzetközi Gitárfesztivál. A program része a EuroStrings-nek, mely az első európai klasszikus gitárfesztivál együttműködés. A professzionális struktúrán alapuló összefogás a feltörekvő gitárművészeknek promóciós és oktatási lehetőséget biztosít. A fesztivál alapítója Pavlovits Dávid, gitárművész-zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docenseként az ország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klasszikus gitár közösségét fogja össze.


IMG_4301A fennállásának 93. évfordulóját ünneplő Szegedi Egyetemi Énekkar 2018-as műsorán egyaránt megtalálhatóak a világi és az egyházi művek, az a cappella és a hangszerkíséretes darabok. Az énekkar 2018-ban is fellép az egyetem és a város által szervezett hagyományos zenei rendezvényeken, így például áprilisban az Éneklő Ifjúság kórushangversenyen, ahol Szeged kórusélete mutatkozik be a legifjabb generációtól az egyetemi-főiskolai korosztályig; májusban pedig az Egyházzenei Hónap nyitórendezvényén énekelnek. Emellett az aktuális zenei évfordulók hangversenyein, díjátadókon, jótékonysági koncerteken és rendhagyó flashmobokon is találkozhatunk az énekkarral. Az együttes sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az elmúlt időszakban több olyan mű is keletkezett, melyeket a szerzők kimondottan a Szegedi Egyetemi Énekkar számára írtak. Ilyen például Dobszay-Meskó Ilona: Altató, Tóth Péter: Canticum vinorum (Bordal) és Horváth Márton Levente: Christe, redemtor omnium (Karácsonyi himnusz) művei – mondta el Száz Krisztina kórusvezető.SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.
 • február 28.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Révész László, az SZTE Régészeti Tanszék vezetője előadásának témája: a Kárpát-medence területén feltárt temetők, temetőrészletek felgyűjtése, s annak a vizsgálata, hogy azok sajátosságai alapján milyen regionális csoportok különíthetők el a 10. század elejétől a 12. század első harmadáig. Az a szemléletmód, amely korábban az egyes temetőket egy-egy meghatározott társadalmi réteggel, ill. etnikummal azonosította, módszerében és szemléletében elavult. Ma már egy-egy mikrorégió lelőhelyeinek jellegzetességeire, használati idejének hosszára kell koncentrálnunk, s e munka végén azok összevetésével elvégezni az átfogó elemzést. Így pontosabb képet nyerhetünk a 10–11. századi belső népmozgásokról, társadalmi átalakulásról. A kutatási eredmények rávilágítanak a magyarság és a helyben talált népek viszonyrendszerére, valamint a szomszédos népekkel kialakított kapcsolati zónák problémakörére is. Ezek eredményeként lehetővé válik, hogy a Kárpát-medence 10–11. századi leletanyagát beillesszük az európai történeti folyamatokba.
 • március 7.
  14:00 - 15:30
  Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének diplomatája Eric Watnik érkezik Szegedre, hogy előadásában felvázolja, mit és milyen módon ad hozzá a kultúra két ország kapcsolatának alakulásához. Az esemény az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézete és a hamarosan nyíló American Corner Szeged közös szervezésében valósul meg. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes.