SZTE Info

nyito

Delegációdömping a szegedi egyetemen

Szinte nem telik el hét a Szegedi Tudományegyetemen külföldi delegációk látogatása nélkül. Prof. Dr. Nagy Katalin nemzetközi rektorhelyettes meghívására nagykövetek, konzulok, attasék érkeznek - majd viszik hazájukba az SZTE jó hírét. Népszerűsítő munkájuknak is köszönhető, hogy egyre nő a külföldi hallgatók száma az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A külföldi delegációk fogadása egy kétoldalú folyamat első lépése. A látogatások hosszú távú hatást gyakorolnak az egyetemre - szögezte le beszélgetésünk elején Prof. Dr. Nagy Katalin. Az SZTE nemzetközi rektorhelyettese kifejtette: a cél mindig az oktatási-tudományos kapcsolatok kialakítása az adott ország képviselőjével, amely egy megegyezés aláírásában nyilvánul meg. Ez egy olyan írásos megállapodás az SZTE és egy másik ország felsőoktatási intézménye között, amely oktatói, hallgatói cserét vonhat maga után. Hogy csak a nagyköveteket említsük, tavaly az algír, amerikai, angol, angólai, azeri, chilei, ciprusi, cseh, dán, Dél-afrikai, equadori, francia, indiai, iráni, izraeli, japán, kínai, kóreai, kubai, lengyel, litván, marokkói, román, svéd, szenegáli, szerb, szlovén, szudáni, venezuelai diplomata járt egyetemünkön.
francia_attase


- A külképviselet sokszor az adott ország egyetlen összekötő kapcsa Magyarországgal. Ha a nagykövet visszaigazolja az országa felé, hogy a Szegedi Tudományegyetemen rendkívül magas színvonalú az oktató-kutatómunka, hogy Szeged jól élhető egyetemi város - nagy eséllyel küldenek majd több hallgatót ide. Bizonyíték erre a Magyar Kormány támogatásával megvalósuló Stipendium Hungaricum program. A résztvevő országokból érkező egyetemisták létszáma az utóbbi években megháromszorozódott - magyarázta Prof. Dr. Nagy Katalin. A vendégek Szegedre invitálása az egyetemi karok számára is előnyös, hiszen ezeken a találkozókon többnyire az egyes karok képviselői is részt vesznek, így saját kapcsolatokat is kialakíthatnak.- Igyekszünk olyan távoli országok nagyköveteit is meghívni, ahova egyébként talán soha, vagy nagyon ritkán jutna el oktató, hallgató. Az egyik legnagyobb sikertörténetként a szudáni nagykövet látogatását említeném. Szegedi látogatásuk után a nagykövet meghívást indítványozott számunkra Szudánba, ahova egy egykori, és jelenleg is az egyetemen dolgozó Alumni kolléga társaságában. Szudánban előadást tartottam az SZTE-ről, amelynek hatására megkeresés érkezett az ÁJTK-ra, és a Szudáni Bírói Egyesület a látogatást követő néhány hónap múlva 6 ottani bírót küldött az SZTE ÁJTK posztgraduális képzésére. Reményeink szerint ez a szám bővülni fog, hiszen az egyesület továbbképző központjaként ismerte el az SZTE-t - ismertette a nemzetközi rektorhelyettes.


Szudani_delegacio


A találkozókra rendszerint külföldi hallgatókat is hívnak, akik nagy örömmel ismerkednek meg országuk magas rangú képviselőivel. Megoszthatják velük tapasztalataikat az SZTE-ről - a visszajelzések mentén az intézmény javíthat szolgáltatásain.


A látogatásokat érdekes előadások is színesítik. A nagykövetek bemutatják a saját országukat, és azt, ott hogyan vélekednek a világban zajló eseményekről. Az indiai nagykövet például érdekes kulturális előadást tartott, amelyet felesége öltözködési bemutatóval színesített. A koreai nagykövet észak és dél kapcsolatáról, valamint a koreai-magyar kulturális, tudományos oktatási együttműködési lehetőségekről beszélt. Egy aktualitás: február 7-én H.E. Kirsten Geelan, a Dán Királyság magyarországi nagykövete érkezik az SZTE-re, és előadást is tart, amelynek témája Dánia céljai - prioritásai az EU-tagság kapcsán, és az utóbbi évek migrációs hatásai.


indiai_nagykovet


- A közeljövőben várjuk még a marokkói nagykövetet, és az ottani egyetem rektori képviselőit egy memorandum aláírására. Az orosz föderáció nagykövete még nem járt itt, de a közelmúltbeli meghívás alapján remélhetőleg hamarosan üdvözölhetjük őt is az egyetemen - osztotta meg velünk terveit Prof. Dr. Nagy Katalin.Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • február 21.
    17:55 - 19:00
    Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
  • február 21.
    18:00 - 19:30
    Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
  • február 23.
    10:00 - 14:00
    A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
  • február 26.
    18:00 - 19:30
    Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
  • február 28.
    17:55 - 19:30
    Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.