SZTE Info

nyito

Delegációdömping a szegedi egyetemen

Szinte nem telik el hét a Szegedi Tudományegyetemen külföldi delegációk látogatása nélkül. Prof. Dr. Nagy Katalin nemzetközi rektorhelyettes meghívására nagykövetek, konzulok, attasék érkeznek - majd viszik hazájukba az SZTE jó hírét. Népszerűsítő munkájuknak is köszönhető, hogy egyre nő a külföldi hallgatók száma az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A külföldi delegációk fogadása egy kétoldalú folyamat első lépése. A látogatások hosszú távú hatást gyakorolnak az egyetemre - szögezte le beszélgetésünk elején Prof. Dr. Nagy Katalin. Az SZTE nemzetközi rektorhelyettese kifejtette: a cél mindig az oktatási-tudományos kapcsolatok kialakítása az adott ország képviselőjével, amely egy megegyezés aláírásában nyilvánul meg. Ez egy olyan írásos megállapodás az SZTE és egy másik ország felsőoktatási intézménye között, amely oktatói, hallgatói cserét vonhat maga után. Hogy csak a nagyköveteket említsük, tavaly az algír, amerikai, angol, angólai, azeri, chilei, ciprusi, cseh, dán, Dél-afrikai, equadori, francia, indiai, iráni, izraeli, japán, kínai, kóreai, kubai, lengyel, litván, marokkói, román, svéd, szenegáli, szerb, szlovén, szudáni, venezuelai diplomata járt egyetemünkön.
francia_attase


- A külképviselet sokszor az adott ország egyetlen összekötő kapcsa Magyarországgal. Ha a nagykövet visszaigazolja az országa felé, hogy a Szegedi Tudományegyetemen rendkívül magas színvonalú az oktató-kutatómunka, hogy Szeged jól élhető egyetemi város - nagy eséllyel küldenek majd több hallgatót ide. Bizonyíték erre a Magyar Kormány támogatásával megvalósuló Stipendium Hungaricum program. A résztvevő országokból érkező egyetemisták létszáma az utóbbi években megháromszorozódott - magyarázta Prof. Dr. Nagy Katalin. A vendégek Szegedre invitálása az egyetemi karok számára is előnyös, hiszen ezeken a találkozókon többnyire az egyes karok képviselői is részt vesznek, így saját kapcsolatokat is kialakíthatnak.- Igyekszünk olyan távoli országok nagyköveteit is meghívni, ahova egyébként talán soha, vagy nagyon ritkán jutna el oktató, hallgató. Az egyik legnagyobb sikertörténetként a szudáni nagykövet látogatását említeném. Szegedi látogatásuk után a nagykövet meghívást indítványozott számunkra Szudánba, ahova egy egykori, és jelenleg is az egyetemen dolgozó Alumni kolléga társaságában. Szudánban előadást tartottam az SZTE-ről, amelynek hatására megkeresés érkezett az ÁJTK-ra, és a Szudáni Bírói Egyesület a látogatást követő néhány hónap múlva 6 ottani bírót küldött az SZTE ÁJTK posztgraduális képzésére. Reményeink szerint ez a szám bővülni fog, hiszen az egyesület továbbképző központjaként ismerte el az SZTE-t - ismertette a nemzetközi rektorhelyettes.


Szudani_delegacio


A találkozókra rendszerint külföldi hallgatókat is hívnak, akik nagy örömmel ismerkednek meg országuk magas rangú képviselőivel. Megoszthatják velük tapasztalataikat az SZTE-ről - a visszajelzések mentén az intézmény javíthat szolgáltatásain.


A látogatásokat érdekes előadások is színesítik. A nagykövetek bemutatják a saját országukat, és azt, ott hogyan vélekednek a világban zajló eseményekről. Az indiai nagykövet például érdekes kulturális előadást tartott, amelyet felesége öltözködési bemutatóval színesített. A koreai nagykövet észak és dél kapcsolatáról, valamint a koreai-magyar kulturális, tudományos oktatási együttműködési lehetőségekről beszélt. Egy aktualitás: február 7-én H.E. Kirsten Geelan, a Dán Királyság magyarországi nagykövete érkezik az SZTE-re, és előadást is tart, amelynek témája Dánia céljai - prioritásai az EU-tagság kapcsán, és az utóbbi évek migrációs hatásai.


indiai_nagykovet


- A közeljövőben várjuk még a marokkói nagykövetet, és az ottani egyetem rektori képviselőit egy memorandum aláírására. Az orosz föderáció nagykövete még nem járt itt, de a közelmúltbeli meghívás alapján remélhetőleg hamarosan üdvözölhetjük őt is az egyetemen - osztotta meg velünk terveit Prof. Dr. Nagy Katalin.Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. október 15.

Benedekfi_nyito

Benedekfi István és Benedekfi Zoltán a szegedi egyetem iskolapadjától indulva ma már a katedrán állva adják át az SZTE-n megszerzett tudásukat. A fiatal tehetségek nevéhez saját kurzus, egy különleges előadásmód és egy Oscar-díjra jelölt film zenéje is kapcsolódik. A testvérpárt a zene szeretetéről és munkájukról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • november 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE KK Osztrák Könyvtárának és az SZTE BTK Osztrák Tanszékének közös szervezésében
 • november 20.
  18:00 - 19:00
  A SZAB Tudósklub és a Szegedi Közéleti Kávéház közös rendezvénye. A beszélgetés résztvevői: Dr. Csikós Zsuzsanna tanszékvezető egyetemi docens, Prof. Dr. J. Nagy László professor emeritus, Dr. Csernus Sándor egyetemi docens és Dr. Dékány András egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatói. A beszélgetést vezeti: Dr. Lénárt András egyetemi adjunktus (SZTE BTK) Prof. Dr. Anderle Ádám, a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének alapítója és vezetője hosszú éveken keresztül, nemzetközi szinten is a hispán világ kiemelkedő kutatójának számított, ma is meghatározó szaktekintély. Magas rangú magyar és nemzetközi kitüntetések, számos önálló kötet és tanulmány mutatja, hogy Spanyolország és Latin-Amerika kapcsán széleskörű tudással rendelkezett, amit iskolateremtő egyetemi oktatóként és kutatóként évtizedeken keresztül osztott meg hallgatóival és az olvasóközönséggel. Halálának második évfordulóján pályatársai, barátai idézik fel emlékeiket Anderle professzorral kapcsolatban, amely segítségével kirajzolódik egy rendkívül színes és izgalmas pálya képe.
 • november 20.
  19:00 - 20:00
  Műsor: I. Brandenburgi verseny, valamint a C-dúr szvit lesz hallható
 • november 21.
  14:00 - 18:00
 • november 21.
  16:00 - 17:00
  A részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Kérjük, látogatási szándékát jelezze a Tudós Klub kezdete előtt Biacsics Boglárkánál e-mailen a biacsicsb@richter.hu címen!