SZTE Info

nyito

Delegációdömping a szegedi egyetemen

Szinte nem telik el hét a Szegedi Tudományegyetemen külföldi delegációk látogatása nélkül. Prof. Dr. Nagy Katalin nemzetközi rektorhelyettes meghívására nagykövetek, konzulok, attasék érkeznek - majd viszik hazájukba az SZTE jó hírét. Népszerűsítő munkájuknak is köszönhető, hogy egyre nő a külföldi hallgatók száma az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A külföldi delegációk fogadása egy kétoldalú folyamat első lépése. A látogatások hosszú távú hatást gyakorolnak az egyetemre - szögezte le beszélgetésünk elején Prof. Dr. Nagy Katalin. Az SZTE nemzetközi rektorhelyettese kifejtette: a cél mindig az oktatási-tudományos kapcsolatok kialakítása az adott ország képviselőjével, amely egy megegyezés aláírásában nyilvánul meg. Ez egy olyan írásos megállapodás az SZTE és egy másik ország felsőoktatási intézménye között, amely oktatói, hallgatói cserét vonhat maga után. Hogy csak a nagyköveteket említsük, tavaly az algír, amerikai, angol, angólai, azeri, chilei, ciprusi, cseh, dán, Dél-afrikai, equadori, francia, indiai, iráni, izraeli, japán, kínai, kóreai, kubai, lengyel, litván, marokkói, román, svéd, szenegáli, szerb, szlovén, szudáni, venezuelai diplomata járt egyetemünkön.
francia_attase


- A külképviselet sokszor az adott ország egyetlen összekötő kapcsa Magyarországgal. Ha a nagykövet visszaigazolja az országa felé, hogy a Szegedi Tudományegyetemen rendkívül magas színvonalú az oktató-kutatómunka, hogy Szeged jól élhető egyetemi város - nagy eséllyel küldenek majd több hallgatót ide. Bizonyíték erre a Magyar Kormány támogatásával megvalósuló Stipendium Hungaricum program. A résztvevő országokból érkező egyetemisták létszáma az utóbbi években megháromszorozódott - magyarázta Prof. Dr. Nagy Katalin. A vendégek Szegedre invitálása az egyetemi karok számára is előnyös, hiszen ezeken a találkozókon többnyire az egyes karok képviselői is részt vesznek, így saját kapcsolatokat is kialakíthatnak.- Igyekszünk olyan távoli országok nagyköveteit is meghívni, ahova egyébként talán soha, vagy nagyon ritkán jutna el oktató, hallgató. Az egyik legnagyobb sikertörténetként a szudáni nagykövet látogatását említeném. Szegedi látogatásuk után a nagykövet meghívást indítványozott számunkra Szudánba, ahova egy egykori, és jelenleg is az egyetemen dolgozó Alumni kolléga társaságában. Szudánban előadást tartottam az SZTE-ről, amelynek hatására megkeresés érkezett az ÁJTK-ra, és a Szudáni Bírói Egyesület a látogatást követő néhány hónap múlva 6 ottani bírót küldött az SZTE ÁJTK posztgraduális képzésére. Reményeink szerint ez a szám bővülni fog, hiszen az egyesület továbbképző központjaként ismerte el az SZTE-t - ismertette a nemzetközi rektorhelyettes.


Szudani_delegacio


A találkozókra rendszerint külföldi hallgatókat is hívnak, akik nagy örömmel ismerkednek meg országuk magas rangú képviselőivel. Megoszthatják velük tapasztalataikat az SZTE-ről - a visszajelzések mentén az intézmény javíthat szolgáltatásain.


A látogatásokat érdekes előadások is színesítik. A nagykövetek bemutatják a saját országukat, és azt, ott hogyan vélekednek a világban zajló eseményekről. Az indiai nagykövet például érdekes kulturális előadást tartott, amelyet felesége öltözködési bemutatóval színesített. A koreai nagykövet észak és dél kapcsolatáról, valamint a koreai-magyar kulturális, tudományos oktatási együttműködési lehetőségekről beszélt. Egy aktualitás: február 7-én H.E. Kirsten Geelan, a Dán Királyság magyarországi nagykövete érkezik az SZTE-re, és előadást is tart, amelynek témája Dánia céljai - prioritásai az EU-tagság kapcsán, és az utóbbi évek migrációs hatásai.


indiai_nagykovet


- A közeljövőben várjuk még a marokkói nagykövetet, és az ottani egyetem rektori képviselőit egy memorandum aláírására. Az orosz föderáció nagykövete még nem járt itt, de a közelmúltbeli meghívás alapján remélhetőleg hamarosan üdvözölhetjük őt is az egyetemen - osztotta meg velünk terveit Prof. Dr. Nagy Katalin.Fotó és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2018. május 02.

honlapra

„Bibó István, Szűcs Jenő és mások megközelítéseit tovább gondolva újszerű elméletet sikerült kidolgozonom a kelet-közép-európai térség társadalmi identitásának értelmezésére. Eszerint a régió elsődleges markere a sebzett kollektív identitás, ez mozgatja a döntéshozókat, ennek mentén értelmezhetőek a társadalmi reakciók, választási eredmények. Sőt a kortárs szépirodalom legjelesebb képviselői is e sebek fájdalmát és a gyógyulás lehetőségeit tematizálják.”

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 23.
  17:00 - 18:30
  Módra Szilvia Sófi-díjas gyógyszerészhallgató utazási élménybeszámolójának témája: Toledo (USA, Ohio állam). Szó lesz arról, hogy milyen az élet egy amerikai "kisvárosban", Toledoban, Szeged testvérvárosában... De egy kitérővel eljutunk a New York állambeli Niagara-vízeséshez is.
 • május 24. 10:00 - 25. 13:35
  KeMoMo–QSAR 2018 szimpózium programjában az Elméleti kémiai szekció üléselnöke: Paragi Gábor, Kemometriai szekció üléselnöke: Rajkó Róbert, az Elméleti kémiai szekció üléselnöke: Viskolcz Béla, a Fehérjemodellezési szekció üléselnöke: Bogár Ferenc. További információ: a program szervezőitől - az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága Kémiai Szakbizottságának Kemometria és Molekulamodellezés Munkabizottsága; az MKE Szerves- és Gyógyszerkémiai Szakosztályának QSAR és Modellezési Szakcsoportja – kérhető.
 • május 24.
  17:00 - 18:30
  Dr. Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy, háborús hadműveleti szakértő 21. század élettér háborúi a vízért, a földért, az élelemért, a … létezésért! címmel tart előadást, amelyen szó lesz a a részeiben zajló "III. világháborúról", a megváltozott katonai hadviselésről, a jelen válsággócairól, a 21. századi terrormigrációról és a tervszerű területfoglalásról.
 • május 24.
  18:00 - 19:00
  Buhály József festőművész Fények-Árnyak című kiállítását megnyitja: Váraljai Anna művészettörténész. A tárlatnyitón csellón közreműködik: Burovincz Laura (SZTE JGYPK, Ének Minor szakos hallgató). A tárlat megtekinthető 2018. június 17-ig, a hét minden napján 9-17 óra között.
 • május 26.
  10:00 - 14:00
  Az SZTE BTK Régészeti Tanszéke is csatlakozik a Régészet Napja programsorozathoz. A rendezvényen - többek között - végig kísérhetjük egy őskori ember, egy népvándorlás kori harcos, egy honfoglalás kori nő, egy kun nő, illetve a két világháború között az intézetben dolgozó két kutató, Buday Árpád és Széll Márta különleges életútját. A "kisrégészeket" játszóház várja. További információ: http://regeszetnapja.hu/program/emberi-sorsok-evezredeken-at-interaktiv-regeszti-kalandjatek-a-szegedi-bolcseszkar-epuleteben/