SZTE Info

A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjai: a professor emeritustól a gyerekig

Csapatmunka eredménye az idei, a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvénysora – hangsúlyozta a program összeállítását koordináló Somogyi-könyvtár munkatársa, Andóczi-Balogh Éva. Több mint 50 közreműködő – köztük számos egyetemi polgár is – dolgozik a mintegy 130 program sikeréért a 2018. évi könyvünnepen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a professor emeritustól kezdve a doktorandusz hallgatóig számos egyetemi polgár közreműködik az SZTE kiadói műhelyei által gondozott kiadványok, vagy más, az SZTE-hez kötődő könyvek népszerűsítéséért. Az SZTE idei újítása a „Franko – Biblio – Filia, Könyves utazások 2012” című blokk - árulta el Újszászi Ilona, az SZTE közkapcsolati koordinátora. A francia kultúra bemutatására külön sorozatot kínál az SZTE, az SZTE Frankofón Egyetemi Központ, együttműködve a Szeged frankofón hagyományait életben tartó egyesülettel: Trócsányi László és más professzorok legújabb könyveit a felnőttek figyelmébe ajánlja, míg a gyerekek számára a 60 éves képregény, a Hupikék törpikék alapján szervez foglalkozást.

A Somogyi-könyvtár külön honlapja és annak mobil alkalmazása lehet az iránytű a gazdag könyves kínálatban tájékozódni kívánó számára. Ott is kiderül, hogy a gyerekek válnak főszereplővé a szegedi könyvheti rendezvények közül például a Mesehétvégén, a 14 év alatti kisdiákok olvasási versenyén.

A 23 helyszín közül például a Városháza díszterme ad otthon a „könyvkirály” kinevezésének, a Boros Kakas francia étterem és kávézó a frankofón programoknak. A szegedi Grand Caféban találkozhatunk Farkas Bertalan űrhajóssal, aki egy látványos prezentáció kíséretében eleveníti fel 2018. június 8-án, délután 3 órakor az űrrepüléshez kötődő élményeit és emlékeit.

Könyvheti kísérő programok közül – például az SZTE NKI fotóriportere, Bobkó Anna Örömfotóit is – figyelmünkbe ajánlja Tráser László hangképes összeállítása, amely a 2018. évi könyvhetet beharangozó szegedi sajtótájékoztatón készült.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex