Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_DL_SZL

89. Ünnepi könyvhét – „nagy gondolatok kertjében lakni, s olvasni, mint egykor” – Darvasi Lászlóval és Szilasi Lászlóval

89. Ünnepi könyvhét – „nagy gondolatok kertjében lakni, s olvasni, mint egykor” – Darvasi Lászlóval és Szilasi Lászlóval

2018. június 13.
3 perc

Darvasi László és Szilasi László új köteteivel is megismerkedhetett az olvasóközönség a 89. Ünnep Könyvhéten. A Szegedi Tudományegyetemhez több szállal is kötődő szerzők 2018. június 10-én, vasárnap délután szerkesztésről és írásról beszélgetve adtak ízelítőt a másik, a barát írásművéből.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bár a tárcanovellák alapvető éltetőhelye az újság, Darvasi Lászlónak, avagy Szív Ernőnek minden évben megjelenik egy gyűjteményes kötete. Most a Meghívás a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba című könyv lapjain keresztül lépünk a darvasi tárcái teremtette világába. Rienzi Mariska nagyváradi színésznőtől kapta Ady a „mérgezett csókot”. Ezekben a tárcanovellákban alternatív arcképek jelennek meg, s ezek az arcképek, alakok, pontosabban nőalakok mesélnek nagy költőink helyett. Így lehet, hogy Juhász Gyula helyett Sárvári Anna gondolatait olvashatjuk vagy Balassi életébe is egy megsértett nő szemszögéből pillanthatunk bele.

Darvasi kötete mesél nekünk férfiakról és nőkről, kalandokról és viszályokról, dicsőségről és árulásokról.


DL_SZL


A Luther kutyái a szerző, Szilasi László személyes belső küzdelméről és a lélek fájdalmas rezdüléseiről ad hírt. Egy olyan világba toppanunk, ahol egy villámcsapásként érkező betegség mindent kibillent az egyensúlyból, s egy testi sokk előhívja a többit, így teremtve törénelmi visszanyúlásokat a könyv lapjaira. A fikció csupán a valóság elrendeződése és a nyelv elrendeződése között jelenik meg, a kettő összeférhetetlenségét egyensúlyozva.

Az anyag adott volt – saját magából, önnön testéből és lelkéből építkezett, külső anyaggyűjtést azonban két nap igényelt. Két nap, melyet valaki elvett a szerzőtől és úgy kellett visszeperelnie. Az érthetetlenség és keserű félelem, hogy mi mindent vehet még el mindez – a lényeget: olvasás, irodalom, kreativitás – puha nyugodtsággal feszül a regény lapjain, így helyezve a témát egy teljesen más megvilágításba, mint ahogyan talán eddig olvastunk eféléről.

Különleges, nyugodt és mégis feszült, varázslatosan őszinte, földöntúli megvilágításba kerül itt a tudat, mely talán legalább annyira tűnékeny, mint az idő, de olyan csodával tér vissza, ahogyan a gyógyulás.

Ferencz Hedvig

Fotó: Bánffi István

 

További információ:

89. Ünnepi Könyvhét – Drámapedagógiai kört indít, a fiatalokat vonzó programokat kínál a Szegedi Nemzeti Színház

89. Ünnepi Könyvhét – Nagy Gábor Dániel a társadalmi tőke és a vallás kapcsolatrendszeréről

89. Ünnepi Könyvhét – Az SZTE frankofón bölcsészei a felvilágosodásról, a művészet befogadásáról, az utazási irodalomról

89. Ünnepi Könyvhét – Boldizsár Ildikó mesekutató a történetek hatalmáról

89. Ünnepi Könyvhét – Vendégsátorban az Europe Direct az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Intézettel

89. Ünnepi Könyvhét: 60 éves a Hupikék törpikék képregény – e műfaj kulcs az olvasás népszerűsítésében

89. Ünnepi Könyvhét – J. Nagy László: „A múlt benne van a jelenben – Algériában és Franciaországban is”

89. Ünnepi Könyvhét – Jancsák Csaba: Reform-hullámvasúton a tanárképzés

89. Ünnepi Könyvhét Szegeden: a programok több mint fele SZTE-s kötődésű

A 89. Ünnepi Könyvhét szegedi programjai: a professor emeritustól a gyerekig

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek