SZTE Info

ZMK_nyito

Kormányzati támogatásból újul meg a Zeneművészeti Kar épülete

Több mint három milliárd forint kormányzati támogatásból újítják fel a Zeneművészeti Kar épületét. A műemlék jellegű homlokzat mögött egy modern, fenntartható épületet alakítanak ki, hangversenyteremmel, vendéglakásokkal. Megoldódik a teremhiány sok éves problémája is. Az építkezés 2019 első félévében kezdődhet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bartók Béla már 1908-ban feltette a kérdést Király-König Péter zeneiskola-igazgatónak címzett levelében: miként óhajtja a város rendezni a zeneoktatás épület gondját. A 110 évvel ezelőtti kérdésre az a kormányhatározat ad választ, amely több mint 3 milliárd forint támogatást ítélt a Szegedi Tudományegyetemnek a Zeneművészeti Kar komplett felújítására.

 

– A jelenlegi épület több mint 130 éves, az intézményben 102 éve zajlik zeneművészeti oktatás. A külső homlokzat nem változik, de minden, ami mögötte van, átalakul. A jelenlegi terület kétszeresén, körülbelül 6000 négyzetméteren egy modern üveg épületet alakítunk ki. A tetőtérbe vendéglakásokat építünk a tanároknak, az alagsorban egy 450 fős hangversenytermet és két kamaratermet rendezünk be, melyek az egyetem és a város zenei életét és konferencia turizmusát is kiszolgálhatják. Az alagsorban kapnak helyet a kiszolgálóhelyiségek, a színpad és a stúdió is – részletezi a terveket Tóth Péter dékán.


A kormányzati támogatásból megduplázódik a főtárgy-oktató termek és a gyakorlásra alkalmas helyiségek száma, melyeket megfelelő hangszigeteléssel is ellátnak. Az épületbe a beléptetést elektromos chip kártyás rendszerrel oldják meg, a teremfoglalást online térbe helyezik, így a hallgatók akár otthonról is foglalhatnak termet. Az épület főbejáratát visszahelyezik régi helyére, a körforgalom felőli sarokra, a jelenlegi romos udvarból hallgatói térként is működő zöld területet alakítanak ki. A fenntartható, akadálymentes épületben szennyvíz alapú fűtésrendszert és korszerű légkondicionálást vezetnek be, sőt egy olyan liftrendszert is kialakítanak, amelyben kényelmesen és egyszerűen szállíthatók a nagyobb hangszerek, zongorák.

 

ZMK_latvanytervek
A látványtervek itt megtekinthetők.


– Az infrastrukturális fejlesztést a hangszerpark felújítása és bővítése követné. Ezek a fejlesztések amellett, hogy emelik az oktatás színvonalát, növelik a kar vonzerejét és a külföldi hallgatók érdeklődődését is. Az építkezések 2019 első félévében kezdődhetnek, a megújult épületet a 2021/2022-es tanévben vehetik birtokba a hallgatók – teszi hozzá a dékán.


Szöveg: Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 16.
  10:00 - 15:30
 • február 18.
  18:00 - 19:30
  Az előadás témája a csillagászat, azon belül is szupernóva-robbanások megismerése lesz - nagyon izgalmas téma, most is nagyszerű előadóval! Előadónk a nagyon fiatal és még annál is tehetségesebb dr. Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Junior Prima-díjas (!) csillagásza!
 • február 19.
  10:15 - 11:45
  A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 • február 20.
  16:30 - 17:30
  2019-től a Somogyi-könyvtár programot indít Könyv és kutatója címmel. A 3. emeleten a Gyűjteményi és Helyismereti Osztály régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó irodalomtörténeti ritkaságokat is. Szabadegyetemünk tavaszi és őszi félévében a következő előadókat hallgathatják meg: Bíró-Balogh Tamás, Nagyillés János, Sándor Klára, Szilágyi Zsófia, Hansági Ágnes és Szörényi László. Bővebben: https://www.facebook.com/events/2433539956660730/, vagy a Somogyi Könyvtár honlapján.
 • február 20.
  18:00 - 19:00