SZTE Info

ZMK_nyito

Kormányzati támogatásból újul meg a Zeneművészeti Kar épülete

Több mint három milliárd forint kormányzati támogatásból újítják fel a Zeneművészeti Kar épületét. A műemlék jellegű homlokzat mögött egy modern, fenntartható épületet alakítanak ki, hangversenyteremmel, vendéglakásokkal. Megoldódik a teremhiány sok éves problémája is. Az építkezés 2019 első félévében kezdődhet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bartók Béla már 1908-ban feltette a kérdést Király-König Péter zeneiskola-igazgatónak címzett levelében: miként óhajtja a város rendezni a zeneoktatás épület gondját. A 110 évvel ezelőtti kérdésre az a kormányhatározat ad választ, amely több mint 3 milliárd forint támogatást ítélt a Szegedi Tudományegyetemnek a Zeneművészeti Kar komplett felújítására.

 

– A jelenlegi épület több mint 130 éves, az intézményben 102 éve zajlik zeneművészeti oktatás. A külső homlokzat nem változik, de minden, ami mögötte van, átalakul. A jelenlegi terület kétszeresén, körülbelül 6000 négyzetméteren egy modern üveg épületet alakítunk ki. A tetőtérbe vendéglakásokat építünk a tanároknak, az alagsorban egy 450 fős hangversenytermet és két kamaratermet rendezünk be, melyek az egyetem és a város zenei életét és konferencia turizmusát is kiszolgálhatják. Az alagsorban kapnak helyet a kiszolgálóhelyiségek, a színpad és a stúdió is – részletezi a terveket Tóth Péter dékán.


A kormányzati támogatásból megduplázódik a főtárgy-oktató termek és a gyakorlásra alkalmas helyiségek száma, melyeket megfelelő hangszigeteléssel is ellátnak. Az épületbe a beléptetést elektromos chip kártyás rendszerrel oldják meg, a teremfoglalást online térbe helyezik, így a hallgatók akár otthonról is foglalhatnak termet. Az épület főbejáratát visszahelyezik régi helyére, a körforgalom felőli sarokra, a jelenlegi romos udvarból hallgatói térként is működő zöld területet alakítanak ki. A fenntartható, akadálymentes épületben szennyvíz alapú fűtésrendszert és korszerű légkondicionálást vezetnek be, sőt egy olyan liftrendszert is kialakítanak, amelyben kényelmesen és egyszerűen szállíthatók a nagyobb hangszerek, zongorák.

 

ZMK_latvanytervek
A látványtervek itt megtekinthetők.


– Az infrastrukturális fejlesztést a hangszerpark felújítása és bővítése követné. Ezek a fejlesztések amellett, hogy emelik az oktatás színvonalát, növelik a kar vonzerejét és a külföldi hallgatók érdeklődődését is. Az építkezések 2019 első félévében kezdődhetnek, a megújult épületet a 2021/2022-es tanévben vehetik birtokba a hallgatók – teszi hozzá a dékán.


Szöveg: Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00
 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00