Bezár

Hírarchívum

verdepo_nyito

Karnyújtásnyira a vér a szegedi Klinikai Központban kezelt betegek számára

Karnyújtásnyira a vér a szegedi Klinikai Központban kezelt betegek számára

2018. október 26.
2 perc

Vérdepót alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) Petri Gábor Klinikai Tömb első emeletén, így karnyújtási távolságra helyezkednek el a vérkészítmények az arra rászoruló betegek számára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Vérdepó vérkészítmények tárolására és vérelosztásra szolgáló ellenőrzött tárolórendszer, mely elsősorban a sürgősségi vérellátást szolgálja. Létrehozásában az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és az SZTE SZAKK szoros együttműködése nagy szerepet játszott, hiszen a működés során a Klinikai Központ az infrastrukturális, míg az OVSZ a humán erőforrást biztosítja. A Vérdepó működését 2018. szeptember 24-én kezdte meg a Petri Gábor Klinikai Tömbben, mely indulás zökkenőmentesen zajlott, és a Szegedi Regionális Vérellátó Központból néhány óra leforgása alatt kerültek át a vérkészítmények a Vérdepóba.


IMG_7896


– A XXI. századi elvárásoknak is megfelelő Vérdepó kialakítása és működtetése a Klinikai Központ területén a szegedi egyetem egészségügyhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseinek sorába illeszkedik. Helyileg a műtőkhöz és a sürgősségi osztályhoz közel került, így megszűnik az osztályokon történő vérraktározás ami csökkenti a költségeket is. A Vérdepó várhatóan évi 63 millió forint megtakarítást eredményez a Szegedi Tudományegyetem számára – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.


IMG_7908


Az SZTE vérfelhasználásának kb. 98 százalékát kezeli az újonnan telepített Vérdepó, mely a legjelentősebb vérfelhasználó egységek közelében került kialakításra, így valóban karnyújtásnyira helyezkedik el a Központi Műtőtől, az Intenzív és a Sürgősségi Betegellátó Osztályoktól is. A Vérdepóban folyamatosan elérhető 124 E csoportazonos vörösvérsejt készítmény, illetve friss fagyasztott plazma, mely az azonnali elérhetőség miatt nemcsak a betegellátás biztonságát, de az orvosok ellátási biztonságérzetét is javítja.


– A depóban az összes vércsoporthoz tartozó vérkészítmény megtalálható, így bármely vércsoportú beteg ellátása azonnal biztosított. A tervezhetőbb vérgazdálkodásnak köszönhetően vérhiány miatt kevesebb műtétet kell elnapolni, ami hosszútávon a várólisták rövidüléséhez, a kórházi ápolási napok számának csökkenéséhez is vezet – mondta Dr. Németh László, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.


IMG_7903

 

A Vérdepó közelségének és az azonnal elérhető vérkészletnek köszönhetően megszűnik az osztályokon történő vérraktározás, csökken a megsemmisítésre kerülő vérkészítmények száma és költsége, mely kiemelt fontosságú szempont mind az OVSZ, mind a Klinikai Központ munkatársai számára. Ezzel az önkéntes véradók önzetlen áldozata minden esetben valóban életet menthet.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek