SZTE Info

Új produkciók, továbbjátszások és kiállítás a SZESZ XVI. évadában

Sajtótájékoztatón ismertette a Szegedi Egyetemi Színház XVI. évadának terveit. Szegeden több különböző helyszínen is játszanak, a közönséget új darabokra és a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozóra is várják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén a XVI. évadát kezdi meg, amelynek mottójául és címéül ezúttal József Attila verséből választottak: “elutazni Önmagunkhoz”. Az új évad kezdetén a 23. Őszi Kulturális Fesztiválhoz számos programajánlattal járul hozzá a SZESZ.

A XVI. évadban, szokásukhoz híven, Szegeden több különböző helyszínen is játszanak, így előadásaikat, bemutatóikat újra láthatják régi játszóhelyükön, a Szegedi Pinceszínházban, teljesen új helyszínként pedig a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának volt tornatermében, valamint a Nyugi kávézóban.

Régi és új darabok

Az új évadban a társulat október 2-án lépett először a közönség elé, Varga Norbert rendezésében Kárpáti Péter darabjával, az Én, a féreg című Kafka-kabaréval, állandó játszóhelyén, a Szegedi Pinceszínházban. Az előadást az évad végéig láthatja a közönség, legközelebb november 6-án, kedden, 19 óra 30 perckor a Pinceszínház színpadán. Tovább játssza a társulat az arany minősítést elnyert előadását, Pintér Béla darabját, a Démon Gyermekeit Varga Norbert rendezésében. Az előadást az évadban először október 9-én, kedden 19:30 órai kezdettel a Szegedi Pinceszínházban mutatják be.

A tavalyi nagy sikerű NAKED SZESZ verszenésítős játékát is tovább játssza a társulat, először az évadban október 17-én, 20 órától a Nyugi kávézóban. A Naked SZESZ zenekar koncertje a SZESZ kötetlenebb produkciói közé tartozik, az egyetemi verspályázatok alkotásaiból, verseskötetek híres verseiből, a Levendula Napok rendszeres egyetemi színházas fellépéseiből született verszenésítős játék és zenekar. 2017 decemberében az eddig feldolgozott versekből válogatva 16 dalt vett fel a zenekar a Miracle Sound stúdióban. A lemez itt meghallgatható.

A SZESZ a XVI. évadban két új bemutatóval is készül, először egy kortárs hazai költő, Jagos István Róbert második drámájával, az Evangéliummal. A nemrég elhunyt költő vagány, abszurd, szókimondó és kíméletlen félfelvonásának bemutatója 2019 februárjában lesz. Az évad második bemutatóját, Závada Péter Reflex című darabját Hadzsy János rendezésében 2019 tavaszán, a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón láthatja a közönség.

Debreceni és veszprémi fesztiválmeghívások

A SZESZ társulata ebben az évadban két fesztiválra is meghívást kapott. A IV. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozóra (2018. október 16-21) és a IV. Veszprémi Egyetemi Színházi Találkozóra (2018. november 14-18). Debrecenben október 19-én, pénteken a nagyerdei víztoronyban a Naked SZESZ zenekar lép először a közönség elé, majd a fesztivál harmadik napján Varga Norbert rendezésében Kárpáti Péter darabját, az Én, a féreg című Kafka-kabarét láthatja a debreceni közönség a Horváth Árpád Stúdiószínházban, 21 óra 30 perctől. A Veszprémi Egyetemi Színházi Találkozón a Naked SZESZ zenekar Létige című koncertjével lép fel a társulat november 16-án, 22 órakor, a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Másnap, november 17-én az Én, a féreg című darabot 17 órai kezdettel láthatja a közönség szintén a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Könyv és kiállítás a társulat 15 évéről

A társulat eltelt 15 évét egy könyv mutatja be, ami egyszerre tiszteleg a nagy elődök előtt és meséli el 15 év történetét. A könyv nemcsak kulisszatitkokat fed fel, hanem tanulmánykötet és ismertterjesztő jellegű is egyben. A kötetet 2019 tavaszán a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón mutatják be. A kötetet egy kiállítás kísér az elmúlt 15 év plakátjaival, fotóival, illetve a nagy múltú elődök talált dokumentációval és tárgyaival. Láthatóak lesznek Paál Istvánnak a Szegedi Egyetemi Színpad legendás művészeti vezetőjének összegyűjtött dokumentumai: rendezői példányok, jegyzetek, levelek, fotók, műsorfüzetek, plakátok és mozgóképek.


Az elmúlt évadban két rövid archív felvételekből álló rövidfilmmel is jelentkezett a SZESZ. Az első rövidfilm egy montázsklipp, ami 2010-2018 történésein közel 3 percben vonul végig, a Naked SZESZ zenekar Létige című dalával reflektálva az elmúlt évadokra. A második egy sorozatepizódnyi idő alatt – 42 perc – archív felvételek segítségével ízelítőt ad a SZESZ előadásaiból, fontosabb pillanatokból.


Ismét Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó

2019-ben rendezi meg a SZESZ társulata a IV. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, ahol ismét elsősorban egyetemisták munkáit vonultatják fel, szerte az országból és külföldről is. A Szegedi Egyetemi Színházért Egyesület és a Szegedi Egyetemi Színház társulata többek között azzal a tervvel vágott bele az egyetemi színházi találkozó rendszeres megszervezésébe, hogy egyrészt hagyományt teremtsen vele, ugyanakkor az egyetemi színjátszás gazdag szegedi múltjára, jelenére és jövőjére is felhívja a figyelmet. A társulat egész évben tematikus tréningeket szervez a SZESZ munkái iránt érdeklődőknek, a tréningeken előzetes jelentkezés alapján bárki részt vehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex