SZTE Info

A tankönyveken túl – az SZTE Alma Mater továbbképzéssel segíti az érettségizőket és tanáraikat

A Szegedi Tudományegyetem alumni mozgalma úgy támogatja a középiskolás diákok emelt színtű érettségire való felkészülését, hogy innovatív programot kínál. A 2019. május 17-i, A tankönyveken túl… elnevezésű továbbképzés ötletgazdája és koordinátora Almádi Róbert, SZTE Alumni Pedagógus Nagykövet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tankönyveken túl – emelt szintű magyar érettségi tételek vezető pedagógusok és egyetemi oktatók tolmácsolásában címmel az SZTE Alma Mater Alumni Pedagógus Nagyköveti Rendszer továbbképzést szervez. 2019. május 17-én (pénteken) 10 órakor az SZTE BTK Egyetem utca 2. szám alatti épületébe várják a magyar szakos tanárokat, érdeklődő tanítványaikat és az egyetemistákat. Az innovatív programon az emelt szintű érettségi ide kiválasztott magyar nyelv és irodalom szóbeli tételét elsőként egy középiskolai tanár fejti ki 20 percben, majd erre reflektálva tartja meg előadását a témához kapcsolódó egyetemi oktató.

 

A középiskolákból érkező pedagógusoknak Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, az SZTE BTK professzora, valamint Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója bemutatja a jelenlegi tanárképzést, aztán a nyelvtan tételekhez kapcsolódó előadások következnek, a szünet után pedig az irodalmi tételek tárgyalása történik.

 

„A retorika alapjai 14. A hatásos meggyőzés eszközei a reklámokban” című tétel előadói: Boldog Zoltán (Dugonics András Piarista Gimnázium) és Kéri Anita (SZTE BTK, SZTE GTK). „A magyar nyelv története 5. A szavak jelentésváltozásának típusai különböző nyelvtörténeti korok szövegeiben” című témáról Árva László (Németh László Gimnázium, Hódmezővásárhely) és Forgács Tamás (SZTE BTK) beszél.

„A művek a magyar irodalomból III. Kortárs szerzők 13. Egyéni és történeti emlékezet Borbély Szilárd Nincstelenek című regényében” című tételről Gortva Tamás (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) és Szilágyi Zsófia (SZTE BTK) tart előadást. „Az irodalom határterületei 19. Irodalmi ellenutópia és filmes adaptációja – Ray Bradbury: Fahrenheit 451 és François Truffaut: 451 Fahrenheit (1966)” című tematikáról Novotny Katalin (Deák Ferenc Gimnázium) és Lengyel Zoltán (SZTE ÖH, Grand Café) fejti ki véleményét. „Az interkulturális jelenségek és a határon túli irodalom 20. Az elbeszélésmód sajátosságai és az Adria toposza Tolnai Ottó VILÁGÍTÓTORONY ELADÓ Festettvíz-próza című utazáskönyvében” elnevezésű tételről Hornok András (SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) és Virág Zoltán (SZTE BTK) összegzi a tudnivalókat.

 

A tankönyveken túl… című továbbképzés ötletgazdája és koordinátora: Almádi Róbert, SZTE Alumni Pedagógus Nagykövet.

 

A programra pedagógusokat, egyetemi hallgatókat és középiskolai diákokat is szeretettel várnak. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

További részletek és jelentkezés az SZTE Alma Mater weboldalán: www.sztealmamater.hu

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)