SZTE Info

honlapra_Leda

„A Szabadtéri” opera bemutatóján az énekkarban énekelt az SZTE ZMK hallgatója

Az SZTE hallgatójaként a Szegedi Szabadtéri Játékokon? Igen! Lévai Léda Hanna, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar végzős hallgatója az Aida énekkarát erősítette a 2019. július 26-i és 27-i bemutatón. Verdi 4 felvonásos operájában olaszul énekeltek a szereplők az énekkarral együtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Lévai Léda Hanna idén végzett a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar magánének szakán. (Az intézmény hivatalos neve 2019. augusztus 1-jétől: Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar. - A szerk.) A fiatal énekesnő gyerekkora óta érdeklődik a zene iránt, tíz évesen kezdett énekelni tanulni. Most, először próbálhatta ki magát élesben, egy opera előadáson.


Leda


– Az Aida női énekkarában szerepelhettem a Szegedi Szabadtéri Játékok idei opera bemutatóján. Az SZTE Zeneművészeti Kar jóvoltából kerültem be a csapatba. Mindig sok lehetőséget adtak nekünk, sok produkcióban vehettünk részt, mint fiatal pályakezdők. A színház világába most kerültem be úgy igazán, ez volt az első produkció, amiben részt vettem – kezdte Lévai Léda Hanna. – Idén a Honvéd férfikar is csatlakozott hozzánk, így körülbelül 120 főből áll az egész énekkar. Ezzel a számmal talán az Aida kórusa lett az egyik legnagyobb. Ennek köszönhetően pedig – az operaénekesek mellett – mi is kiemelkedő szerepet kaptunk – folytatta az énekes.


Az Aida énekkarában nemcsak Lévai Léda vett részt, hanem az SZTE Zeneművészeti Kar több hallgatója is. Ráadásul nemcsak a végzős diákok kaptak helyet, hanem még az első évfolyamról is volt pár lelkes énekes. Egy ilyen produkcióban részt venni hatalmas lehetőség az egyetem hallgatóinak, ugyanis ennek köszönhetően bepillanthatnak abba, hogy milyen egy színházi darabban szerepelni és dolgozni, továbbá komoly szakmai tapasztalatra is szert tehetnek.


Az SZTE Zeneművészeti Karnak köszönhetően többször jártunk már színházban, volt lehetőségünk a kulisszák mögé is bepillantani. Most pedig a darab előtt Dudásné Szécsi Edit tanárnőm is biztatott engem és a többieket is, hogy vágjunk bele és vállaljuk el a kórustagságot. Nagyon szeretem ezt a világot, szeretnék ezzel foglalkozni egész életemben – tette hozzá Léda.


A tehetséges fiatal már gyerekkora óta elkötelezett az éneklés iránt. – Waldorf-iskolába jártam, így nekünk harmadiktól kötelező volt a hangszerválasztás. Fuvolázni kezdtem el, azonban a fuvola terem mellett volt az ének terem is, és mindig áthallottunk szép melódiákat, amik azonnal megfogtak. Így váltottam, és 10 éves koromban kezdtem az énekesi tanulmányokat – mesélte Lévai Léda. – Az általános iskolai énektanárnőm mindig mondta nekünk, hogy énekeljük azt, amit ő. Én ilyenkor elkezdtem ugyanolyan hangon énekelni, mint ő. Kezdetben azt hitte, hogy parodizálom, mire én mondtam neki, hogy nem, csak próbálom azt csinálni, amit ő. Ekkor jöttek rá, hogy van tehetségem az énekléshez.


Léda nyolcadikos koráig volt Miskolcon Waldorf-iskolás tanuló, utána azonban a városon belül iskolát váltott, a Bartók Béla Zeneművészeti Intézetbe járt 3 évig. Ezt követően felvételizett Szegedre, az SZTE Zeneművészeti Karra. Tanulmányait nem hagyja annyiban: idén szerzett diplomát, nemsoká pedig operamester szakon fog tanulni.


– Nagyon hamar megfogott az operavilág, a hangzásvilág, ami nagyon jó, hiszen céltudatosan mehettem ebbe az irányba. Ezt a korai érdeklődést pedig Tóth Szabó Krisztinának, az első zeneiskolai énektanárnőmnek köszönhetem – magyarázta az SZTE ZMK volt hallgatója. – Persze minden kislányt a ruhák és a látványvilág érdekel leginkább, engem viszont inkább az, amit hallottam. Mindig azt éreztem, amikor klasszikuszenét hallgattam, hogy a karomon feláll a szőr, és futkos rajtam a hideg. Ezek pedig szerintem elég határozott jelek voltak arra, hogy a zenével szeretnék és ezzel is kellene foglalkoznom.

SZTEinfo – Kocsis Bernadett

Fotó: Csukás Alexandra


Korábban írtuk a Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. évi bemutatóiról:

Aidaként debütál a szegedi szabadtérin Ádám Zsuzsanna, az SZTE egykori hallgatója

Molière: Don Juan és a „független szcéna” – a szegedi nyári színházak és az SZTE oktatók szerepei

„A Szabadtérin” is az egyetem – az alkotásról és az alkotóról szól a Szerelmes Shakespeare

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex