SZTE Info

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE BTK és a vásárhelyi múzeum

A tudomány- és művészetnépszerűsítés mellett, közös oktatási és kutatási projekteket indít az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ. Az erről szóló együttműködési megállapodást február 21-én írták alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az együttműködési megállapodást a már meglévő és évek óta működő informális szakmai és személyi kapcsolatokra építve írta alá Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja és Dr. Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója február 21-én.


Az együttműködés kapcsán Prof. Dr. Gyenge Zoltán elmondta, hogy mindkét intézmény profitálni fog a közös munkából, ugyanis a BTK hallgatóinak lehetősége lesz a múzeumnál tanulni, dolgozni, önkéntes munkát végezni, emellett pedig a BTK több ezer hallgatója potenciális nézője és résztvevője lehet a múzeum programjainak. Dr. Miklós Péter hozzátette, fontos, hogy a meglévő szakmai kapcsolatok tovább mélyüljenek, ez a megállapodás pedig egy megfelelő eszköz ennek biztosítására.


A tudomány- és művészetnépszerűsítés mellett fontos célként tűzték ki a közös pályázati, kutatási és oktatási projektekben való részvételt is. Az együttműködés lényege, hogy a bölcsészkar hallgatóinak ismereteit gyakorlati tapasztalatokkal is kibővítsék. A szegedi bölcsészkarnak már több hallgatója – szakmai ismereteiket gyakorlati tapasztalatokkal bővítve – tevékenykedik önkéntesként a vásárhelyi múzeumban. Emellett felvételi tájékoztatókat is tartanak a bölcsészkar képviselői hódmezővásárhelyi középiskolásoknak a közgyűjtemény szervezésében.


A Tornyai János Múzeum régészeti és néprajzi csoportja is régóta együttműködik a bölcsészkar hasonló profilú egységeivel, míg a hódmezővásárhelyi Emlékpont idén több olyan kiadványt jelentet meg, amelyek az SZTE BTK oktatóinak munkái. Mindemellett az idei Bölcsészfeszt kiemelt partnere a Tornyai János Múzeum. Az SZTE BTK földszinti folyosóján egy színes tablótárlatot tekinthetnek meg az arra járók, melynek célja, hogy bemutassa és népszerűsítse a hallgatók körében a közgyűjtemény tevékenységét.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)