Bezár

Hírarchívum

apolok_napja_nyito

A klinikai fejlesztések is segítik a szakdolgozók munkakörülményeit

A klinikai fejlesztések is segítik a szakdolgozók munkakörülményeit

2019. február 21.
2 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban a magyar ápolók napja alkalmából rendezett ünnepségen köszöntötték az intézmény egészségügyi szakdolgozóit. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2014 óta, Magyarország első főápolónőjére, Kossuth Zsuzsannára emlékezve február 19-e hivatalosan is a magyar ápolók napja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Petri Gábor Klinikai Tömb B. épületének aulaterében megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna emléktábláját, és megnyitották az ápolástörténeti kiállítást, ahol régi korok ápolási relikviái között találhatunk 1950-ből származó légoltalmi mentőládát éppúgy, mint régi fotókat, bádog köpőcsészét vagy borszeszégős műszerkifőző dobozt.


IMG_0635


Dr. Németh László, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, ez a nap az egészségügyben dolgozók közös ünnepe. Gondos és jó ápolás nélkül ugyanis nem beszélhetünk hatásos terápiáról. – Fontos, hogy az ápolói bérek emelkedjenek. Higgyék el, mindenki önök mellett áll – intézte szavait az elnök a jelenlévő ápolókhoz. Kiemelte, ehhez a nehéz hivatáshoz hatalmas lelkierő és rátermettség szükséges. Azonban az ápolók sokszor örömmel mennek munka után haza, mert mosolyt csaltak egy-egy gyógyuló beteg arcára. A közeljövőben megvalósuló klinikai fejlesztések is jelentősen segítik nemcsak a betegellátás színvonalát, hanem a szakdolgozók munkakörülményeit is.


IMG_0697


Ezt követően az egészségi állapot változásának hatása az egészségügyi ellátásra és képzésre címmel tartott előadást dr. Papp László, az SZTE Egészségtudományi és Szociális képzési Kar stratégiai dékánhelyettese, aki a tradíció és változásmenedzsment összefüggéseit elemezte. Mint kifejtette, az elmúlt ötven évben a páciensek igényeitől és szokásaitól kezdve a betegségek típusáig minden megváltozott. Nőtt az eset- és műtétszám, valamint az egészségügyi és képzési költség, csökkent viszont az orvos és ápolói létszám, a műtőkapacitás, és a betegekre fordítható idő. Hangsúlyozta a stabil elméleti alapokra épülő szakmai tudáson kívül a különféle készségek és képességek jelentőségét.


Apolok_napja_2019
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Az ünnepségen díjazták a szakma legjobbjait. A Magyar Ápolási Egyesület országos vezetősége kimagasló szakmai munkássága elismeréseként díszoklevelet és az egyesület ezüst kitűzőjét adományozta Gulyás Máriának, a II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ munkatársának, Tóth Erzsébetnek, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársának, valamint Vidáné Fábián Valériának, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás Szakoktatói Szolgálata munkatársának.

IMG_0796
Díjazók és díjazottak, balról jobbra: dr. Németh László elnök, Tóth Erzsébet, Gulyás Mária és Vidáné Fábián Valéria ápolók, valamint Balogh Dénes főápoló.

 

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek