SZTE Info

energiakovet

Szuperhős lennél? – jelentkezz Energiakövetnek!

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ismét meghirdeti az Energiakövetek pályázatot. Ha érdekel az energiatermelés, és mindez korszerű és környezetbarát megoldása, akkor jelentkezz! Elsősorban természettudományi területen tanuló hallgatók jelentkezését várják. A pályázatok 2019. március 31-ig várják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Földünk energiaforrásai kimerülőben vannak. Az egyre növekvő energiafogyasztás miatt már nem csak az energiaellátás biztonsága a tét, de környezetünk is veszélybe került. Az energia tudatos felhasználását is meg kell tanulnunk, és meg kell tanítanunk az utánunk következő generációknak. Erre a feladatra keresik a szuperhősöket, az Energiaköveteket.


A kiválasztott Energiakövetek feladata az, hogy élvezetesen, játékosan hívják fel a jövő generációjának a figyelmét az energiatakarékosság fontosságára és megmutassák, hogyan gazdálkodhatnak az energiával úgy, hogy hosszútávon a Föld is és a pénztárcájuk is jól járjon. Éppen ezért a leendő Energiakövetek feladata, hogy kibővítsék az általános iskola felső tagozatosainak és a középiskolásoknak az ismereteit az energiatermeléssel és -felhasználással, valamint a tudatos energiafogyasztással és energiatakarékossággal kapcsolatban.ű


energiakovet_2019


Pályázni egy 45 perces tanóra felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolás korosztályra szabott vázlatával lehet. A feladathoz igazodva a tanórák javasolt témái többek között az energiatermelés, energiafelhasználás, energiaforrások, energiaellátás, a tudatos és megújuló energia felhasználásának lehetőségei. Emellett alapvető elvárás a tanóra témájához kapcsolódó látványos kísérlet bemutatása is.


A pályázatra elsősorban energetikai mérnök, fizika, fizikatanár, fizikus, geofizikus, környezettan, környezettan-tanár, környezettudomány, természetismeret-környezettan tanár szakos hallgatók jelentkezését várják.


A három legjobb pályázat benyújtója elnyeri a „MEKH 2019 Energiakövete” címet, és 400.000 forintos ösztöndíjjal is megjutalmazzák őket. Az ösztöndíj keretében az Energiaköveteknek arra is lehetőséget biztosítanak, hogy óráikat felső tagozatos, illetve középiskolai osztályoknak is megtarthassák. Az Energiakövetek részt vehetnek egy háromnapos előadói tréningen, és számukra minden szükséges demonstrációs eszközt rendelkezésre bocsátanak, amelyek az órák élményszerű, látványos és szakmailag is tartalmas megtartásához elengedhetetlenek.


A pályázatok beadási határideje 2019. március 31. További információ a www.energiakovetek.hu honlapon és itt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *