SZTE Info

IMG_5545

Folytatódik a nagysikerű Pedagógiai esték sorozat

A 2019-es évben 13 előadással várja a közönséget a Szegedi Tudományegyetem Pedagógiai esték sorozata. Az előadásokon szó lesz többek között a magyar kultúrtörténet szerelmes leveleiről, a rejtélyes csillagrobbanásokról, az evés lélektanáról, a futásról és a hiperaktív gyermekekről is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sajtótájékoztatón ismertették a Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont közös, Pedagógiai esték című rendezvénysorozatának 2019-es tavaszi programját.


A 2018-as előadássorozatot Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója értékelte. Elmondta: az ország egyik legsikeresebb kezdeményezése a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar által szervezett Pedagógiai esték sorozat. A tavalyi évben 11.400 néző élvezte azt a 24 előadást, amelyek a pedagógia mellett a pszichológiai, az innováció, a boszorkányperek és a Z-generáció témaköreit is körbejárták. Hozzátette: a 9 teltházas előadás közt szerepelt a Prima Primissima díjas televíziós szerkesztő-műsorvezető Al Ghaoui Hesna előadása is.


A 2019-es tavaszi előadásokat Porkoláb Mihály, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar munkatársa ismertette.


IMG_5556


Igazi irodalomtörténeti/kultúrtörténeti csemegével indul a 2019-es sorozat. Január 21-én, hétfőn 18 órakor újabb fantasztikus programmal tér vissza az IH színpadára az elmúlt évek egyik sikerszerzője, Nyáry Krisztián. A magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit gyűjtötte egy csokorba, majd a tőle megszokott remek stílusban megírta keletkezésük történetét. Januári előadásán ezekből szemezget.

Január 28-án, hétfőn dr. Forgács Attila gasztropszichológus, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus Moho sapiens, avagy az evés lélektana című előadásában arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek.


A 2019-es tavasz egyik kiemelkedő eseménye Boldizsár Ildikó előadása. A mesekutató február 4-i előadásában annak jár utána, hogy milyenek a férfiak és a nők a mesékben. Ráadásul nem érkezik egyedül, a színpadon mesélőtársa Szervét Tibor Jászai Mari-díjas színművész lesz. Mesemondással átszőtt beszélgetésükből kiderül, hogy a mese hősei és hősnői korántsem egysíkú, lelki mélység nélküli figurák, hanem nagyon is sokféle indítékkal és céllal rendelkező, boldogságra vágyó lények.


Tudományos ismeretterjesztő előadással várja az érdeklődőket február 18-án este dr. Szalai Tamás a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Junior Prima-díjas csillagásza. Előadásában a szupernóva-robbanások természetén és jelenségén túl szó lesz arról is, hogy milyen módszerekkel vizsgálhatók ezek a jelenségek, hogyan járulnak hozzá a szegedi kutatók ehhez a területhez, és hogyan dolgoznak napjainkban a csillagászok Magyarországon és a nagyvilágban. Izgalmas előadásnak ígérkezik dr. Lénárt Ágota sportpszichológus február 26-i előadása is. Az olimpiai csapat sportpszichológiai csapatának vezetője bemutatja a korszerű sportpszichológiában alkalmazott felkészítési módszereket, gyakorlati példákkal és történetekkel illusztrálja a felkészülés, felkészítés menetét, a sportban előforduló váratlan helyzeteket, valamint azok megoldási lehetőségeit.


IMG_5569


A Mentor(h)áló és az IH közös, Pedagógiai esték című rendezvénysorozatának március 11-i vendége Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, az Örkény Színház igazgatója. Mácsai Pált egy oldott légkörű esti beszélgetésen Beslin Anita televíziós/rádiós szerkesztő-műsorvezető kérdezi motivációról, pályafutásáról és elveiről.

Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja március 12-i előadásában a művészet születéséről elmélkedik. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint: mi számít művészetnek és mi nem; mitől művészet a művészet; vagy lehet-e tanulni a művészetet. Hiteles előadást hallgathatnak meg az érdeklődők március 26-án futásról, sikerről, és a rendszeres mozgás fontosságáról. A bajai származású Sipos János Fuss, hogy érezd: élsz! című előadásában a jó minőségű élet titkáról, étkezésről és az egyén önfejlesztésének létfokairól is beszél.


A 2000 után született diákok tanulási módszereivel foglalkozik április 2-i előadásában dr. Majó-Petri Zoltán egyetemi docens, az SZTE Gazdaságtudományi Kar Távoktatási Bizottság elnöke. Szó lesz a távoktatásról, a webes kurzusokról, a videó-konferenciáról és a virtuális egyetemekről is. Április 15-én Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta várja az érdeklődőket. Mosogat-e egy macsó? című előadásában a nemi sztereotípiák változásairól beszél.


Május 14-én dr. Gyarmathy Éva Prima-díjas klinikai és neveléslélektani szakpszichológus a hiperaktív gyermekekről és felnőttekről tart előadást az IH-ban. Május 20-án dr. Baráth Tibor az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbkápző Intézet igazgatója a vezetés művészetéről és tudományáról tart előadást.


A tavaszi programsorozatot június 11-én, kedden, Görög Ibolya, Magyarország első számú protokoll szakembere zárja. Előadásában hétköznapi maceráinkról beszél.


Az előadásokról további információ: Pedagógiai esték 2019


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 16.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 16.
  16:00 - 17:00
  Emlékező beszédet mond: Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója, valamint Dr. Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnöke A megemlékezést követően a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen mutatják be Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze „A zsidó lakosság igen hazafias” Hódmezővásárhelyi zsidó katonák az első világháborúban című kötetét. A szerzővel Szigeti János középiskolai tanár, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség tagja beszélget.
 • június 16.
  17:00 - 18:00
  A Délvidék Kutató Központ kiadványai közül a Délvidéki Szemle folyóiratról, továbbá Fejős Sándor: Magyarkanizsa művelődéstörténete (1867-1918), Pető Bálint: A szentesi sajtó kezdetei (1871-1883) című kötetéről a szerzőkkel Prof. Dr. Zakar Péter (elnök, Délvidék Kutató Központ; SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszék), Dr. Döbör András (történész, SZTE JGYPK), Dr. Forró Lajos (a Délvidék Kutató Központ alelnöke) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében
 • június 16.
  18:15 - 18:45
  A Gondolat Kiadó gondozásában a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar „90 éve Szegeden” jubileumára megjelent kartörténeti monográfia, A magyar polgári iskolai tanárképzés története (1868-1947) című kötetéről a szerzővel, dr. Fizel Natasával (neveléstörténész, SZTE JGYPK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.