SZTE Info

IMG_4841

1,7 milliárd forintot kap kutatásra az SZTE a Tématerületi Kiválósági Programból

Az idegszövet-gép interfész fejlesztéséhez, a népegészségügyi jelentőségű betegségeket érintő kutatásokhoz, továbbá az intelligens rendszerek alkalmazásaihoz, illetve a magyar tudásvagyon újratermeléséhez kapcsolódó kutatásokra 1,7 milliárd forint támogatáshoz jut a Szegedi Tudományegyetem – jelentették be a 2019. július 23-án tartott sajtótájékoztatón. Az SZTE a Tématerületi Kiválósági Program keretében kap állami finanszírozást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A Tématerületi Kiválósági Programból idén 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülete nyert el támogatást összesen 14,6 milliárd forint értékben” – mondta el Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese. Hozzátette: a támogatott kutatások a legfontosabb társadalmi-gazdasági kihívásokra keresnek a gyakorlatban hasznosítható válaszokat. „Az idei kiírás szerint négy nagy fókuszterülethez kellett illeszkedniük a benyújtott szakmai programoknak: az egészség, a kultúra és család, a biztonságos társadalom és környezet, valamint az ipar és digitalizáció területén ösztönözzük az ígéretes kutatásokat” – emlékeztetett az NKFI Hivatal vezetője.


IMG_4880

 

A Szegedi Tudományegyetem három kutatási területhez kötődő négy projektje összesen 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott az NKFI Hivatal által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Programból – jelentette be Prof. Dr. Kónya Zoltán. A Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a sajtótájékoztatón kifejezte reményét, hogy a támogatott projektek megvalósításán fáradozó kutatók munkájának eredményeként jelentős nemzetközi visszahangot kiváltó publikációk, de akár szabadalmak is születnek majd.


IMG_4851

 

A Tématerületi Kiválósági Program 2020. június 30-án záruló fejlesztési időszakában az SZTE tovább kívánja bővíteni kutatási feltételrendszerét, erősíteni fogja tudományos teljesítményét és innovációs képességét, biztosítja a hatékony és eredményes szakmai munka feltételeit – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Csóka Ildikó, az SZTE Minőségfejlesztési és Stratégiai Főigazgatóság főigazgatója.


IMG_4858

 

Az egészség tématerületen a Dr. Berényi Antal (SZTE ÁOK) által vezetett csoport munkája a neurokibernetikához kötődik. Az úgynevezett idegszövet-gép interfészekkel potenciálisan megvalósítható elektroterápiás eljárások megoldást kínálnak olyan krónikus, gyógyszerrel nem kezelhető neuro-pszichiátriai és érzékszervi betegségekre, amelyek Európában több mint 100 millió embert érintenek. A gépek és az emberi idegrendszer összekapcsolását célzó munkában eltérő diszciplínákat művelő kutatók vesznek részt.


A másik, a Dr. Kincses Zsigmond (SZTE ÁOK) vezetésével dolgozó csapat népegészségügyi jelentőségű – például érrendszerhez kötődő, továbbá daganatos és a szervezet öregedésével járó – betegségek multidiszciplináris transzlációs kutatásával foglalkozik. Munkájuk mottója: „a molekuláktól a betegágyig”, mert összekapcsolják az alap- és alkalmazott kutatásokat – különös tekintettel a gyógyszerfejlesztésre – az ipar nyújtotta lehetőségekkel.

 

Az ipar és digitalizáció kutatási területen Dr. Nyúl László (SZTE TTIK) irányításával dolgoznak a szegedi tudósok. Céljuk, hogy a jelfeldolgozás, szoftvertechnológia, optimalizálás és mesterséges intelligencia területén felhalmozott tudásra építve támogassák valós problémák által motivált feladatok megoldására alkalmas intelligens, hatékony és megbízható rendszerek létrehozását. Kiemelt alkalmazási területük a nyelv- és beszédtechnológia, az IoT, azaz "a dolgok internetje", orvosi és biológiai alkalmazások.

 

A kultúra és család tématerületen belül a magyar tudásvagyon újratermelését oktatási, pszichológiai, gazdasági, nyelvészeti és kulturális kutatások révén kívánja elérni a Prof. Dr. Csapó Benő (SZTE BTK) vezényletével dolgozó csapat. Vizsgálják – többek között – a pár- és családi kapcsolatokat, az iskolai és munkahelyi közösségeket. A több tudományterületet érintő munka összehangolásának célja a hiteles magyarságkép kialakítása, a családok szerepének az erősítése.


IMG_4897

 

Az SZTE projektek vezetői is részt vettek a Tématerületi Kiválósági Program szegedi céljait részletező sajtótájékoztatón. A program zárásaként az érdeklődő újságírók ellátogathattak az az SZTE Élettani Intézetében dolgozó Dr. Berényi Antal, az MTA Lendület pályázatán kétszer is támogatást nyert agykutató laboratóriumába.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig