SZTE Info

IMG_4096

Egy nap a fenntarthatóság jegyében az SZTE-n

A fenntarthatóságról és környezetbarát megoldásokról tanácskoztak július 16-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban a hazai felsőoktatási intézmények képviselői és a GreenMetric rangsor szakértői. Az Indonéziai Egyetem a pécsi és a szegedi egyetemmel együtt szervezett workshopján a résztvevők megismerhették a rangsor metodológiáját, és a hazai egyetemek környezetvédelmi politikáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A fenntarthatóságról tanácskoztak a hazai egyetemek vezetői a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2019. július 16-án. Az Indonéziai Egyetem GreenMetric workshopján a résztvevők bemutatták, hogy intézményük mit tesz a klímaváltozás ellen és a fenntarthatóság jegyében. Ezen kívül a magyarországi egyetemek képviselői megismerték a GreenMetric rangsor kialakításának módszerét, és azokat a feltételeket és lehetőségeket is, amelyekkel még zöldebbé tehetik az intézményeket.


GM_kepgaleria
Képgaléria a rendezvényről


A rendezvényt Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a klímaváltozás korában egyre fontosabbá válik azoknak a tapasztalatoknak a megosztása, amelyek a fenntarthatóságról szólnak. Ez a workshop pedig egy kiváló lehetőség erre. A rangsor metodológiáját is elsajátíthatták a résztvevők és konkrét tippeket kaptak arra vonatkozóan, hogyan válhat egy egyetem zöldebbé.


IMG_4000


– A GreenMetric rangsor kiváló kezdeményezés arra, hogy az egyetemek növelni tudják a hatékonyságukat – mondta el Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Hozzátette: a fenntarthatóság és a környezetvédelem napjaink egyik kulcskérdése. A GreenMetric műhelymunkájának gazdag programja lehetővé teszi, hogy a résztvevők megismerjék, hogy külföldön milyen eszközöket alkalmaznak a fenntarthatóság növelésére, és hogy a hazai egyetemek mit tesznek ennek érdekében.


IMG_4016


Prof. Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem általános, innovációs és tudományos rektorhelyettese személyes tapasztalataival támasztotta alá a klímaváltozás jelenségét. – Biológusként látom, hogyan változott meg hazánk növény- és állatvilága a klímaváltozásnak köszönhetően. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az oktatásban résztvevők foglalkozzanak ezzel a kérdéssel, és elültessék a diákok fejében a környezetvédelem jelentőségét.


IMG_4127


– A rangsor 2010-ben azzal a céllal indult, hogy felmérje a résztvevő felsőoktatási intézmények fenntarthatósági politikáját – fejtette ki Prof. Dr. Riri Fitri Sari, az Indonéziai Egyetem GreenMetric elnöke.– A rangsor nemcsak egy visszajelzést ad az intézményeknek fenntarthatósági tevékenységükről, hanem felhívja a figyelmet a hulladékgazdálkodásra, a közlekedéspolitikára, a vízgazdálkodásra és az oktatásra is.


IMG_4085


A megnyitó után írta alá több hazai egyetem - köztük a Szegedi Tudományegyetem is - azt az együttműködési megállapodást a GreenMetric-kel, amelyben vállalják, hogy együtt dolgoznak a résztvevő felekkel a fenntarthatóság kérdésén és megosztják egymással tapasztalataikat és ötleteiket is.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  16:00 - 17:00
  A beszélgetőtársak a gazdasági jövőképről: az adatbányászatról, a digitális könyvtártudományról és a bioinformatika szaktudás összeillesztéséről cserélnek eszmét, hogy Szeged mellett Makón és Hódmezővásárhelyen is új TUDÁSKÖZPONT hálózatok formálódjanak ki a semmiből.
  http://csmkik.hu/esemenyek/kommunikacios-es-reklamklub-gondolatok-a-konyvtarszakmaban/
  Felkért előadóink:
  Z. Karvalics László az SZTE TTIK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense
  Oláh Zoltán bioinformatikus a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének egyetemi docense
 • szeptember 18.
  17:00 - 18:30
  Érdekel, hogy mi a szerepe az öltözködésnek a jogászi hivatásban? Szerinted is mindig jól öltözöttek az ügyvédek, bírók, ügyészek? Ennek vajon mi lehet az oka? Számít ez egyáltalán? És mi köze van az egésznek a szellemi tulajdonvédelemhez?
  Megtudhatod 2019. szeptember 18-án, szerdán a "Stílusos jogászok – minden, amit a divatjog világáról tudni akartál" című programunkon, ahol a divatjog rejtelmeibe is beavatunk Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete), Prof. Dr. Takács Albert (SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi Tanszék), valamint Dr. Kiss Dóra (ügyvédjelölt, SBGK Ügyvédi Iroda, Budapest) közreműködésével.
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Spengler filozófiája
  Előadó: Prof. Dr. Csejtei Dezső egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék)
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:30
  Napirendi pontok: 1. Tagságmegújítás és új tagok belépése 2. Alapszabály módosítása 3. TDK titkár és titkárhelyettes megválasztása 4. Félévi feladatok és programterv megbeszélése 5. Egyéb