SZTE Info

kiemelt_SZTE_Hebei_University

Kínai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az SZTE

A mezőgazdasági oktatás és kutatás fejlesztésének céljából kötött együttműködési megállapodást június 7-én a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Hebei Agricultural University. A közös munka tervei között szerepel egy modern mezőgazdasági kutatóközpont létrehozása, hallgatói és oktatói csereprogramok és közös képzési kínálat kialakítása.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az együttműködési megállapodás aláírása előtt, Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora arról beszélt, hogy a nyugat-európai és egyesült államokbeli kapcsolatok kialakítása után, az egyetem a Távol-Kelet felé is nyit. Ennek egyik lépése a Hebei Agricultural University-vel való együttműködési megállapodás. – A szegedi egyetemnek a mezőgazdasági területen már van jól működő kapcsolata Kínával, ez a megállapodás pedig ennek erősítése. A mezőgazdaság alapvető fejlesztési területe egyetemünknek, éppen ezért a 100 éves múlttal rendelkező kínai egyetemmel való együttműködés komoly keretet ad majd célkitűzéseinknek – mondta el a Szegedi Tudományegyetem rektora.


IMG_7812


Shen Shuxing, a Hebei Agricultural University rektora az együttműködés jövőbeni terveiről beszélt. – Közös célunk egy modern mezőgazdasági kutatóközpont létrehozása, így pedig egy olyan új platform kialakítása, amely igazán innovatív a mezőgazdasági kutatásban. Szívesen alakítunk ki az SZTE-vel olyan együttműködést, amelynek köszönhetően közösen kínálhatunk alapképzéseket, majd mester- és doktori képzéseket is. Ezen kívül célunk a modern mezőgazdasági tudományos cserekapcsolatok kialakítása. Szeretnénk, hogyha közösen pályázhatnánk kutatási programokra, ugyanis így kiemelkedő eredményeket érhetünk el az agrárium kutatási területein is – mondta el a kínai egyetem rektora.


IMG_7862-001


– Az itt aláírandó együttműködési megállapodás nagyban illeszkedik az SZTE intézményfejlesztési céljaihoz, hiszen tovább kívánjuk szélesíteni kínai kapcsolatainkat. Az oktatási, kutatási, tudományos kapcsolatokon túlmenően, nem titkolt célunk, hogy az SZTE Konfuciusz Intézet bázisára építve, egy olyan kínai oktatási központot hozzunk létre Szegeden, amely kollégiumként, tudományos és kulturális térként támogatná az egyetemre érkező kínai oktatók és hallgatók munkáját – fogalmazott Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja.


kinai_egyuttmukodes
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Dr. Horváth József, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja a karon tervezett fejlesztési lépésekről beszélt, amelyeknek alapja a határok átlépése. – Az egyik oldal az interdiszciplinaritás lehetőségeinek kihasználása, így mindazon területeken szeretnénk együttműködni és közösen fejleszteni, amellyel az agráriumban felmerülő és megoldandó problémákra választ kereshetünk. A másik pedig a szó földrajzi értelme: átlépjük a határokat, vagyis igyekszünk az oktatási és kutatási fejlesztésekhez minél több nemzetközi partnert találni. Meggyőzősédünk, hogy akkor tudunk magasszintű oktatást folytatni, hogyha az általunk is végzett kutatás-fejlesztési tevékenység ezt megalapozza. Igyekszünk határozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy a digitalizáció, a precíziós mezőgazdaság, az informatikai lehetőségek alkalmazása minél hangsúlyosabban megjelenjen az oktatásban – mondta el a Mezőgazdasági Kar dékánja.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 3. 09:00 - 28. 18:00
  Kiállítók: Dér Julianna, Hegedus Ioan Andrei, Héjja János, Kálmán Áron, Kálmán Luca, Katona Márk, Kovács Gyula A., Kóthay Kata, Nizák Júlia, Palaga Nikolett, Pipei Borbála, Sztanó Zsuzsanna, Varga Dániel.
  A SZAB Művészeti Szakbizottság szervezésében.
  A kiállítás látogatható július 3-tól július 28-ig naponta 9 órától 18 óráig.
 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 24.
  17:00 - 18:30
  A legutóbbi, 6. verseskönyve tavaly jelent meg a szerzőnek – de versek születnek ma is. Ezekből kapnak ízelítőt az érdeklődők Julesz Jánostól.
  Beszélgetőtársak: Baradnay Gyula professzor és Tráser László újságíró
  A Közéleti Kávéház szervezésében