SZTE Info

kiemelt_gyerekklinika_takarok

Négymillió forint értékben speciális takarókat kapott az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika koraszülött osztálya

A Korábban Érkeztem Alapítvány négymillió forint értékben speciális textíliákat, valamint antibakteriális, teljes zaj- és fényszűrő tulajdonsággal bíró inkubátortakarókat adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika perinatális intenzív centrumának. A felajánlott eszközök a koraszülöttek fejlődését segítik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Korábban Érkeztem Alapítvány a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával közel négy millió forint értékben 17 antibakteriális, teljes zaj- és fényszűrő funkcióval bíró inkubátortakarót, valamint egyedi plédeket, és a babák kényelmét és fejlődését szolgáló speciális fészkeket adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Gyermekgyógyászati Klinika perinatális intenzív centrumának (PIC). Gyorsabban fejlődnek ugyanis azok a koraszülött gyermekek, akiket kevesebb stressz és fájdalom ér az érzékszerveiken keresztül. A felajánlott eszközök ezt a folyamatot segítik, valamint szervesen kapcsolódnak Inga Warren professzor, angliai neonatológus februárban a PIC munkatársai számára tartott családbarát ellátási FINE (Family and Infant Neurodevelopmental Education) továbbképzéséhez, ahol azokat a technikákat és módszereket lehetett elsajátítani, melyek hozzájárulnak a koraszülöttek idegrendszerének védelméhez és fejlődéséhez.

 

gyerekklinika_takarok2


A szakemberek az új eszközökkel olyan állapotot tudnak majd teremteni, ami a FINE képzésen tanultakat a gyakorlatban is támogatják, és nem utolsó sorban kellemes színeket és barátságos környezetet biztosítanak az inkubátor kis lakói számára. Az Angliából származó speciális fészkeket kifejezetten klinikai használatra fejlesztették ki, és 300-1500 grammos testtömegű koraszülöttek ellátására alkalmasak.

 

gyerekklinika_takarok


A Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Dr. Fendler Judit az adományok átadásán úgy fogalmazott, hogy a dél-alföldi régió demográfiai helyzetének javítása érdekében az egyetem elkészítette azt a széleskörű, komplex programot, amelybe jól illeszthető a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal folytatott együttműködés a koraszülöttek minél magasabb szintű ellátása és gondozása érdekében. Hangsúlyozta, hogy a jövőben meg fog újulni a Gyermekgyógyászati Klinika, valamint a koraszülött-ellátás új helyre költözik, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán pedig komoly fejlesztések valósulnak meg.


gyerekklinika_takarok3


Az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, Dr. Bereczki Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt tíz évben a koraszülött-ellátás orvosilag rendkívül sokat fejlődött, ma már szerencsére nemcsak arra tudnak figyelni, hogy a babát ne veszítsék el, hanem, hogy minél komfortosabb, „családbarátabb” minőségi körülményeket tudjanak biztosítani a babák mellett a szülők számára is. Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. operatív elnöke a bizalmat emelte minden szempont elé a közel négymillió forintos felajánlás odaítélése szempontjából, hozzátéve: a számukra rendkívül szimpatikus, átlátható módon működő alapítvány munkáját öt évvel ezelőtt kezdték el támogatni, mert vállalatuk kötelességének érzi a gyermeket vállaló nők segítését, valamint a koraszülöttek gondozási körülményeinek javítását.


SZTEinfo- Lévay Gizella

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex