SZTE Info

IMG_1032

Orosházi és szolnoki diákok az ÁOK Biológiai Intézetében

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjának köszönhetően tekinthettek be az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet munkájába. A diákok izgalmas laborgyakorlaton vehettek részt: az emberi kromoszómákat vizsgálták mikroszkóppal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny az ország egyik legrangosabb és legnagyobb természettudományi versenye. Minden évben rengeteg lelkes középiskolás jelentkezik 3 fős csapatokban a kémia, fizika és biológia kérdések megválaszolására. A három természettudományi tantárgyon kívül azonban a verseny Nobel-díjas névadójáról, a szegedi egyetem egykori rektoráról is átfogó tudással kell rendelkezniük a versenyzőknek. A kérdéseket mindig az egyetem kiváló természettudományi képzéseken oktató tanárai állítják össze. Az értékes nyeremények mellett a döntőbe be nem jutott csapatok között minden évben az egyetem természettudományos intézeteibe szóló intézmény- és laborlátogatásokat is kisorsolnak a szervezők. Így a terület iránt érdeklődő tehetséges fiatalok személyesen tapasztalhatják meg az SZTE-n folyó oktató és kutató munkát.


Az SZTE ÁOK Orvosi Biológia Intézetben tett látogatásuk során a diákok sajátkromoszóma vizsgálatot végezhettek, melyen a Barr-testet kereshették meg. A nők ivari kromoszómái közül az egyik X kromoszóma mindig inaktiválódik. Ezt nevezik Barr-testnek, amely a sejtmaghártyának a szélén helyezkedik el, így optikai mikroszkóp alatt könnyen látható. A kutatás kezdetén tehát mindenki mintát vett a szájnyálkahártyájáról. Ezt a mintát etanolba áztatták, hogy rögzüljön a tárgylemezen, majd ezután következett a festés, így a mikroszkóp alatt láthatóak lettek a sejtmagok.


IMG_1038


A laborgyakorlat kezdetén Prazsák István, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet egyetemi tanársegédje vezette be a diákokat az elméleti és gyakorlati alapokba. A fiatal tanulók igen tájékozottak voltak, ügyesen tudtak válaszolni a mikroszkóppal kapcsolatos kérdésekre. Így közösen gyűjtötték össze az információkat a mikroszkóp főbb funkcióiról, részeiről és a használatával kapcsolatos tudnivalókról.


SZGYTV_Intezetlatogatas
Az intézetlátogatáson készült képek itt megtekinthetőek.
 

Ezután a kromoszómákról beszélgettek a tanulókkal. A diákok megtudták, hogy milyen eltérések vannak a nőkben és a férfiakban a kromoszómákat tekintve, miért alakulhatnak ki bizonyos betegségek az öröklődés nyomán, és ezek közül némelyik miért csak a férfiaknál jellemző. Prazsák István a Barr-test vizsgálatának felhasználásáról is beszélt. Ez a vizsgálat először az Olimpiai játékokon vált fontossá a XX. század második felében, amikor gyakran előfordultak olyan esetek, hogy nőiesebb férfiak indultak és nyertek női számokban. Ennek elkerülése érdekében fontossá vált, hogy a meztelenre vetkőztetés megaláztatása helyett más módszerrel, de kimutatható legyen, hogy valaki férfi-e vagy nő. A Barr-test vizsgálatnak köszönhetően meg tudták állapítani a sportolók kromoszomális nemét.


IMG_1195


Ivanics Szintia, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanulója már nagyon várta a laborlátogatást. A diáklány az SZGYTV-n is indult csapatával, amit nagyon tanulságosnak és izgalmasnak tartott. Szintia biológia szakon szeretne továbbtanulni a Szegedi Tudományegyetemen, így külön öröm volt számára, hogy az Orvosi Biológiai Intézetbe látogathattak el iskolájukkal.


SZTEinfo- Szöveg és fotó: Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig