SZTE Info

Desktop16

Az SZTE két kutatója, Czakó Gábor és Enyedy Éva Anna nyert 2019-ben az MTA Lendület programján

A kémiai reakciók dinamikájának, illetve új, rákellenes fémkomplexek kölcsönhatásainak a megértése a célja az SZTE 2 legújabb Lendület pályázatos kutatójának, Czakó Gábornak és Enyedy Éva Annának. Az MTA Lendület programja 2019-től 16 új kutatócsoportot támogat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának új 16 nyertes pályázója közül Czakó Gábor és Enyedy Éva Anna a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar kutatójaként kapott támogatást. Az MTA „2009-ben meghirdetett Lendület programja a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul” – írja az mta.hu. A program 10. évfordulóján összesen 180 Lendület-kutatócsoport szerepelhet az országos statisztikában.


Czako_Gabor_portre

Czakó Gábor elméleti kémikus célja a Szegedi Tudományegyetemen új reakcióutak feltárása atomi felbontású mozifilmekkel. A kémiai reakciók dinamikájának legmélyebb atomi és molekuláris szintű megértése ma a kémia egyik alapkérdése. Az elméleti kutatás során a fizika törvényeit alkalmazzák kémiai rendszerekre, majd a matematika és a modern számítástechnika eszköztárának felhasználásával végeznek számításokat. A reakciódinamika lépésről lépésre követi a reakciók lefolyását, így új reakcióutakat tárhat fel és a reakciók kimenetele is jósolhatóvá válik. Eredményeik formálják a kémiai reaktivitás eddig ismert alapszabályait, ezáltal lehetővé téve a reakciók irányítását és a kívánt termékek hatékony előállítását. Kutatásuk során alapvető kémiai reakciók dinamikáját vizsgálják (pl. a szénhidrogének reakciói, illetve a szerves kémiában jelentős SN2 reakciók mechanizmusának felderítése), valamint kis biorendszereket (pl. aminosavak reakciói szabadgyökökkel) tanulmányoznak. Eredményeik nélkülözhetetlenek a kapcsolódó kísérletek értelmezéséhez, illetve további mérések tervezéséhez nyújthatnak segítséget” – összegez az mta.hu

 

Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar kutatójáról 2017 végén írtuk:

Czakó Gábor elméleti kémikus: „az az eredmény, amit a kutató nem publikál, nem is létezik”;

Szegedi elméleti kémikus eredményei a világ legrangosabb kémiai folyóirataiban

 

Enyedy Éva Anna vegyész a Szegedi Tudományegyetemen funkcionális fémkomplexek biospeciációját végzi. A gyógyászatban a rákellenes gyógyszerek használatát gyakran korlátozzák a súlyos mellékhatások és a kialakuló rezisztencia. Ez olyan új – köztük fémtartalmú – vegyületek előállítását és vizsgálatát ösztönzi, amelyek megfelelő hatásosság mellett szelektívek, és az egészséges sejtekre nézve kevésbé toxikusak. A racionális hatóanyag-fejlesztéshez alapvető fontosságú a farmakokinetikai sajátosságok, a hatásmechanizmus és a kialakuló mellékhatások megértése. A kutatás célja új rákellenes ródium-, ruténiumkomplexek, 8-kinolinol, tioszemikarbazon-vegyületek előállítása és tanulmányozása különböző műszeres és számításos módszerekkel az emberi szervezetben lejátszódó biotraszformációs, transzferfolyamatok, a hatásért és mellékhatásokért felelős kölcsönhatások feltárása céljából. A várható eredmények jobb hatásprofilú (fém)vegyületek előállításához járulnak hozzá, és fontos részét képezik (pre)klinikai vizsgálatuknak” – írja az mta.hu.


Lendulet_2019_Enyedy_EA_j

 

A „L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíjban 2014-ben Dr. Enyedy Éva Anna vegyész, a kemoterápiában használható fémvegyületeket vizsgálatára vonatkozó munkájáért vehette át az elismerést – adtuk hírül honlapunkon. Legyőzni a rákos sejteket - L’Oréal–UNESCO díja kapott Enyedy Éva Anna – írtuk 2015-ben a Szegedi Egyetem Magazinban.


Lendulet_2019_Enyedy_EA_2j

 

Az MTA Lendület programja által támogatott szegedi kutatói közösségből ismét támogatást nyert Nagy László. A biológus eddigi eredményeit és terveit az mta.hu úgy ismerteti, hogy: „az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a gombák genomevolúciójának alapvető mechanizmusait és biotechnológiailag releváns jellegük genetikáját fogja vizsgálni. A gombák az iparban leginkább hasznosított élőlények közé tartoznak, azonban evolúciójuk és genetikájuk sok aspektusa máig ismeretlen. A korábbi kutatások nagyrészt egyedi enzimekre vagy strukturális génekre fókuszáltak, a génkifejeződés rendszerszintű kimeneteit meghatározó génszabályozási hálózatok azonban alig ismertek. A Lendület-projekt során a legmodernebb technológiákat felhasználva, a teljes genom szintjén fel fogják térképezni a legfontosabb gomba-modellorganizmusok génszabályozási hálózatait. A kapott információt más -omikai adatokkal kombinálva tervezik megérteni a gombák génregulációs komplexitásának evolúcióját, valamint a növényi sejtfalat lebontó képességének és soksejtűségének genetikai hátterét. E két jelleg hatalmas biotechnológiai jelentőséggel bír, így a kapott eredmények nagyban hozzájárulhatnak a gombák hatékonyabb ipari felhasználásához.”

 

„A 16 nyertes pályázó 540 millió forintos támogatásban részesül 2019-ben. Az idén megalakuló új kutatócsoportok közül 5 akadémiai kutatóközpontban vagy -intézetben, 11 pedig valamelyik egyetemen folytathatja a munkáját” – írja az mta.hu.

További részleteket olvashat az MTA honlapján A középkori zenei emlékektől a koszorúér-betegség kockázatbecsléséig – az MTA Lendület programjának új nyertesei című összefoglalóban.

 

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna, mta.hu / Szigeti Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 18.
  10:00 - 11:00
  Az MTA SZAB Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Néprajzi Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 18.
  16:00 - 17:00
  A beszélgetőtársak a gazdasági jövőképről: az adatbányászatról, a digitális könyvtártudományról és a bioinformatika szaktudás összeillesztéséről cserélnek eszmét, hogy Szeged mellett Makón és Hódmezővásárhelyen is új TUDÁSKÖZPONT hálózatok formálódjanak ki a semmiből.
  http://csmkik.hu/esemenyek/kommunikacios-es-reklamklub-gondolatok-a-konyvtarszakmaban/
  Felkért előadóink:
  Z. Karvalics László az SZTE TTIK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének egyetemi docense
  Oláh Zoltán bioinformatikus a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének egyetemi docense
 • szeptember 18.
  17:00 - 18:30
  Érdekel, hogy mi a szerepe az öltözködésnek a jogászi hivatásban? Szerinted is mindig jól öltözöttek az ügyvédek, bírók, ügyészek? Ennek vajon mi lehet az oka? Számít ez egyáltalán? És mi köze van az egésznek a szellemi tulajdonvédelemhez?
  Megtudhatod 2019. szeptember 18-án, szerdán a "Stílusos jogászok – minden, amit a divatjog világáról tudni akartál" című programunkon, ahol a divatjog rejtelmeibe is beavatunk Prof. Dr. Karsai Krisztina (SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete), Prof. Dr. Takács Albert (SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi Tanszék), valamint Dr. Kiss Dóra (ügyvédjelölt, SBGK Ügyvédi Iroda, Budapest) közreműködésével.
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Spengler filozófiája
  Előadó: Prof. Dr. Csejtei Dezső egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet, Filozófia Tanszék)
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:30
  Napirendi pontok: 1. Tagságmegújítás és új tagok belépése 2. Alapszabály módosítása 3. TDK titkár és titkárhelyettes megválasztása 4. Félévi feladatok és programterv megbeszélése 5. Egyéb