SZTE Info

kiemelt_delvidekkonf

Nemzetközi konferenciát tartottak a Délvidék múltjáról a JGYPK-n

Fejezetek a Délvidék múltjából címmel szerveztek tudományos konferenciát május 24-én az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán. A történettudományi tanácskozáson a Délvidék egyház-, oktatás-, művelődéstörténetét és társadalmát érintő kutatások eredményeit ismertették a szakemberek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Délvidék Kutató Központ, a Délvidéki Szemle folyóirat, a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság Magyar Tagozata, a SZAB Délvidék Kutatóközpont Munkabizottsága, az SZTE BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszéke és az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar közös konferenciáján Prof. Dr. Rácz Lajos, az SZTE JGYPK dékánhelyettese köszöntötte a résztvevőket. – A történeti tanszék megszűnt ugyan, de hagyatéka és tudományszervező ereje fennmaradt. A tanszék munkatársai és hallgatói mai napig őrzik szellemiségét. A Délvidék régen sem volt és ma sincs könnyű helyzetben, ezért is kiemelten fontos foglalkozni a múltjával és jelenével – hangsúlyozta köszöntőjében.


A konferencia megnyitóján adták át a Délvidék Kutatásáért Emlékérmet. A Délvidék Kutató Központ e díj odaítélésével minden évben azt a kutatót jutalmazza, aki a Délvidék kutatásához a legkiválóbb és legkitartóbb munkával járult hozzá. A díj odaítéléséről a Délvidék Kutató Központ által létrehozott kuratórium dönt. Az elismerést 2019-ben Apró Erzsébet levéltáros kapta.


A történettudományi és művelődéstörténeti konferencián szó esett – többek között – a Délvidék egyháztörténetéről, a felekezeti iskolákról, neves egyházi személyekről, a délvidéki magyarság helyzetéről, a magyarországi és vajdasági történelemoktatásról.


Delvidek_konf2

A konferencián készült képek itt elérhetőek.


Hegyi Ádám a Körös-Maros Közi Szent Társaság egyházigazgatásáról tartott előadást. Megtudtuk, a Társaság a 18. század első felében még csak kialakulóban volt, sem az egyház, sem az állam nem volt tisztában az egyházmegye pontos határaival. Az egyházigazgatásban félreértéshez vezetett az is, hogy nem tudták pontosan felmérni, milyen gyülekezetekből áll az egyházmegye.


Delvidek_konf1


A 18. századi Bácska egyháztörténetébe nyújtott bepillantást Baráth Dániel. Előadásában alulnézeti szempontból mutatta be a papság és közösség kapcsolatát és az egyházi szolgáltatásokat, így például a szentségek kiszolgáltatását, a misézés rendjét, a hitoktatás kérdését. Ismertetőjében arra is rávilágított, hogy milyen konfliktusok alakultak ki a közösség és a papok között, például a szokásrend megváltoztatása miatt.


délvidékkonf


Dr. habil. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese Lonovics József a csanádi egyházmegye tudós püspökéről beszélt. Elmondta: a püspök a tehetségéből és eszéből lett az aki. Lonovics József kiváló szónok, nem mindennapi műveltséggel, átlagon felüli nyelvismerettel és kiemelkedő diplomáciai érzékkel megáldott főpap, akinek több mint 5000 kötetes könyvtára volt. Pappá 1817-ben szentelték, 12 évvel később már kanokok, az egri érsekség papnevelésének irányítója, 1834-ben csanádi püspök. Kortársai polihisztornak tartották, kiemelten foglalkozott a vegyes házasságok ügyével. 1848-ban az egyházmegye lázadása után az Alfréd zu Windisch-Grátz herceg altábornagyhoz küldött békedelegáció tagja, ám 1849 őszén, a szabadságharc leverését követően letartóztatják. Hosszas vallatás után 1849 decemberében engedik ki a börtönből. Száműzetését a melki bencés kolostorban tölti, itt születnek legfontosabb munkái így például A josephinismus, Az angol türelem, és fő műve a Népszerű egyházi archeológia. A csanádi egyházmegye tudós püspöke 1867 márciusában hunyt el – tudtuk meg az előadásból.


SZTEinfo

Fotó: Ocskó Ferenc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex