SZTE Info

dualiskepzes

Duális és kooperatív képzésekről az SZTE-n

Fél idejéhez érkezett az SZTE „Duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen” című projektje. A képzésfejlesztésben részt vevő karok szakmai találkozón mutatták be eddigi eredményeiket és további célkitűzéseiket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényt Dr. Gellén Klára, oktatási rektorhelyettes nyitotta meg, aki elmondta, hogy a projekt 4 éves ciklusának feléhez érve már nagy eredményeket értek el. – Az EFOP-3.5.1-16-2017-00004 pályázat keretében megvalósuló képzésfejlesztés elsődleges célja, hogy gyakorlatorientált képzésben részesüljenek a hallgatók, így pedig könnyebben boldoguljanak majd a munkaerőpiacon. A duális és kooperatív képzések létrehozásában az első lépés a feltételek, a képzésfejlesztési, tartalmi elemek, modulok kidolgozása volt. Büszkén mondhatom, hogy a duális képzésekben 5 kar 20 képzése, a kooperatív képzésekben pedig 7 kar 30 képzése vesz részt – fogalmazott az oktatási rektorhelyettes.


Hozzátette: a projekt kiemelt része a képzők képzése is, az oktatók felkészítése, hiszen nekik is rendelkezniük kell azokkal az ismeretekkel, amik ezekhez a képzési formákhoz szükségesek. Egyfelől képzésfejlesztési, másfelől szolgáltatásnyújtási rendszer kiépítése is folyik, melyben a Felnőttképzési Központ, a Karrier Iroda, a Neveléstudományi Intézet és az Alma Mater vesz részt. Harmadik panelként a tananyagfejlesztés jelenik meg, melynek már 70 százaléka elkészült.


– A jövőre nézve több kart érintően már kialakultak azok a folyamatok, panelek amelyekre támaszkodhatunk. Emellett kialakításra kerül egy duális képzéseket összefogó központ, illetve folytatódik a képzők képzése és a tananyagfejlesztés. Mindez azonban csak akkor működhet, hogyha vannak hallgatók is, így egy megfelelő beiskolázási program kiépítésére is sor kerül majd – mondta el az oktatási rektorhelyettes.


Dr. Horváth Zsuzsanna szakmai vezető arról beszélt, hogy a program 4 olyan alprojektből áll össze, melyek mindegyikének az a célja, hogy a hallgatók gyakorlatorientált képzésben részesüljenek, és így már tapasztalattal lépjenek ki a munkaerőpiacra a diplomájuk megszerzése után. A duális és kooperatív képzések mellett, az alapképzésekbe beépítésre kerül egy vállalkozói ismeretek modul is, mely a Gazdaságtudományi Karon már elérhető. Kiindulásként 10 szakon kezdődtek el a duális képzési folyamatok, melyből 2 már el is indult. A kooperatív képzések közül 12 szakon folyik fejlesztés, 13 szak esetében már megkötötték a szerződéseket a vállalatokkal, és 5 szakon már el is indult ez a képzési forma.


A duális képzések esetében a hallgatóknak egy választott cégnél kell teljesíteniük megszabott számú munkaórát. Jelenleg már 70 partnere van az egyetemnek, ahol szaktól függően szakmai gyakorlatot szerezhetnek a hallgatók. A kooperatív képzések célja, hogy a hallgatók a kötelező szakmai gyakorlaton felül vegyenek részt egy vállalat, cég munkájában. Ez a képzési forma rendkívül szakma specifikus, így karonként külön szabályzat van érvényben, és szakonként készültek vállalati tantervek, melyek igazodnak a képzési fajtához.


A projekt keretében megvalósuló további feladatok körébe tartozik a Duális Képzési Központ létrehozása, a beiskolázási propaganda kialakítása, a tananyagfejlesztés befejezése, a képzők képzésének folytatása szakmai, módszertani tanfolyamokkal és további vállalati szakemberek bevonása a képzési programokba.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. június 15.

Kiemelt_Konyvhet_2019

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 17.
  14:00 - 15:30
  Jogtudósok titkai. Történetek a titkosszolgálatok és a jogtudományok neves művelőinek XX. századi kapcsolataiból címmel jelent meg a Iurisperitus Kiadó gondozásában dr. Révész Béla (egyetemi docens, SZTE ÁJTK) kötete. A szerzővel Laczkó Sándor (osztályvezető, SZTE Klebelsberg Könyvtár, Különgyűjteményi Osztály) beszélget. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  14:00 - 16:00
  Innovatív, saját fejlesztésű történelmi társasjátékaikat mutatják be az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola hallgatói, Szegedi Történészhallgatók Egyesületének tagjai: Lengyel Ádám, Mezey Bence, Szabó Levente.
 • június 17.
  16:00 - 17:30
  Legtisztább boldogság – Művelődéstörténeti kalandozás Bolyai Farkas és Bolyai János világában. Vekerdi László Bolyai-színművével és Dávid Lajos két matematikai kéziratával című művét – képekkel illusztrálva – bemutatja a szerző, dr. Szabó Péter Gábor (adjunktus, SZTE TTIK Informatikai Intézet, Számítógépes Optimalizálási Tanszék) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) kérdései nyomán. Az SZTE NKI Szegedi Egyetemi Kiadó szervezésében.
 • június 17.
  18:00 - 19:00
  Pejin Leával, az SZTE szociológia szakos hallgatójával a Nyugati csiga körfűrésszel álmodik című könyvéről Bene Zoltán író, szerkesztő beszélget. Az SZTE NKI Kulturális Iroda szervezésében Ha most nem ölök meg senkit, akkor soha – mondja tiszta szívvel ez a 21 éves vajdasági lány, aki történetesen a Szegedi Egyetem diákja… Pejin Lea egyik nagy erénye, hogy nem próbál meg koraérett verseket – pardon, leákat – írni. Jól is teszi, mert ilyen mélyen, érzelmesen és színesen csak a húszas éveink elején tudunk alkotni. Nyugati csiga körfűrésszel álmodik – micsoda pompás és hátborzongató cím! Pontosan jellemzi a kényelmetlen dolgokat feszegető, érzelmes, de egyben karcos, gyakran kegyetlen szövegeket, melyek nemcsak a szerelem és a magány regiszterében mozognak, hanem gyakran politikai töltetük is van. Hiába, ha valakinek éppen a mezítlábas Szerbia fekszik az ágyában, az másképpen magyar, és másképpen szerelmes. Pejin Lea a Vajdaságban, Zentán született. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatója. A Nyugati csiga körfűrésszel álmodik az első verseskötete. Publikált a Magyar Naplóban, az Irodalmi jelenben, az Előretolt Helyőrség magyarországi és vajdasági mellékletében és a Bárka folyóiratban. Az írás mellett saját dalok szerzésével és versmegzenésítéssel foglalkozik.
 • június 20.
  16:30 - 17:30
  Az előadás címe: Gondolatok a magasvérnyomás-betegségről (DR. ÁBRAHÁM GYÖRGY)