SZTE Info

szgytv_intezetlatogatas5

A GYTK-n jártak laborlátogatáson a budapesti Kosztolányi Gimnázium diákjai

Az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetét látogatták meg a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulói és tanárai. A gimnázium diákjai a 2018-as Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték a lehetőséget, hogy betekinthessenek a GYTK laborjaiba és a kutatók munkájába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny az ország egyik legnagyobb és legrangosabb természettudományi versenye. A kétfordulós versenyre a kérdéseket biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas tudós életéből, munkásságából állítják össze az egyetem kiváló oktatói. A szervezők a döntőbe jutott csapatok között hagyományosan minden évben kisorsolnak az egyetem természettudományos intézeteibe szóló intézmény- és laborlátogatásokat. Így a tehetséges diákok bepillantást nyerhetnek abba, hogy az SZTE-n az egyes karokon mit is tanulhatnak, mivel foglalkozhatnak majd, ha a szegedi egyetemet választják továbbtanuláskor.


A budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulói a GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetében látogattak el. A középiskolásokat Dr. Csupor Dezső egyetemi docens, beiskolázási és közkapcsolati dékánhelyettes fogadta. Kristó Katalin és Ludasi Krisztina pedig bemutatta a fiataloknak az intézet tevékenységét. Elmondták: a Gyógyszertechnológiai Intézetben a gyógyszerek előállításával és kutatásával foglalkoznak. A gyógyszerformákat folyékony, félszilárd és szilárd kategóriákra lehet különíteni, így az intézetben is eszerint a felosztás szerint működnek a kutatócsoportok. A diákok által megismert kutatócsoport a szilárd gyógyszerformákkal, elsősorban tabletták, kapszulák és granulátumok kutatásával, fejlesztésével és előállításával foglalkozik, így ezekről hallhattak a középiskolások részletesebben.


szgytv_intezetlatogatas


Kristó Katalin a tabletták előállításáról beszélt először, így egészen az alapoktól teinthették át a diákok a gyógyszerkészítés folyamatát. Az egyik módszer esetében a tabletták préselése az excenteres tablettázógéppel történik, mely egy bélyegzőpárt tartalmaz, ezért kis teljesítményre képes és laboratóriumi méretű tabletta előállításra alkalmas. A másik lehetőség az iparban is alkalmazott úgynevezett rotációs tablettázógépek használata, melyek több, kör alakban elhelyezkedő bélyegzőpárt tartalmaznak, ily módon nagy teljesítményre képesek, óránként akár több százezer tabletta préselésére is alkalmasak.


Ezután a granulálás folyamatát is megismerhették a Kosztolányi Gimnázium diákjai. Sokszor a tablettázást meg kell, hogy előzze a granulálás, amire azért van szükség, mert a porkeverék nem egyenletesen vagy egyáltalán nem folyna ki a tölcsérből, így pedig nem lenne egységes a tabletták tömege. A granulátumok viszont sokkal jobb folyási tulajdonsággal rendelkeznek, könnyedén ki tudnak folyni a tablettázógép tölcséréből. A granulátumok természetesen lehetnek önálló gyógyszerformák is, azonban nagyon sokszor úgynevezett közti termékekként készülnek a tablettázást megelőzően.


szgytv_intezetlatogatas3


Ezután a tabletták bevonatáról hallgathattak érdekességeket a középiskolások. Manapság a cukros drazsírozás helyett inkább filmbevonatot alkalmaznak, melynek során egy vékony filmréteget képeznek a tablettán. Ezt a folyamatot ma már egyre korszerűbb berendezésekkel végzik, például perforált üstös bevonó készülékkel. A bevonandó tabletták egy perforált üstbe kerülnek, ami a művelet közben folyamatosan forog és levegőt áramoltatnak át rajta. Ez biztosítja a folyamatos száradást annak érdekében, hogy a tabletták ne tapadjanak össze. Vannak olyan speciális bevonatok is, amelyek megvédik a tablettát a gyomornedvtől. A bevonatnak köszönhetően a tabletta könnyen tovább tud haladni, és csak magasabb pH-jú közegben oldódik fel.


Manapság egyre többféle technológia létezik a nyújtott hatóanyag leadás érdekében. Vannak már úgynevezett széthajtogatódó rendszerek, amelyek valamilyen polimer hordozót tartalmaznak, aminek a felszínére viszik fel a hatóanyagot. Ezeket belehelyezik egy kapszulába, amit ha lenyel a beteg, a kapszulahéj feloldódik, és a polimer széthajtogatódik. Ennek eredményeként történik meg a nyújtott hatóanyag leadás, ugyanis ezek a tabletták méretüknél fogva hosszan a gyomorban tudnak maradni, éppen ezért alkalmasak a gyomor lokális kezelésére is. Emellett vannak ozmotikusan aktív tabletták is, melyeknél egy réteg tartalmazza magát a hatóanyagot, egy másik réteg pedig az ozmotikusan aktív anyagot. Az egész tablettát egy félig áteresztő membránnal vonják be, amelyen a víz át tud hatolni, de a hatóanyag nem képes kijutni. Ennek eredményeként az ozmotikusan aktív anyag térfogata megnő, és a bevonat tetején lézerrel vájt apró lyukon keresztül a hatóanyag folyamatosan jut ki a tablettából. Az úszó tabletták előállításának egyik lehetősége, amikor egy duzzadó polimerbe valamilyen gázképző anyagot helyeznek. Amikor megindul a gázképződés, akkor a duzzadó polimerből a felszabaduló-széndioxid nem tud kijutni, hanem buborékokat képez, ennek következtében a gyomorban úszik, ezáltal szintén hosszabb hatóanyag leadást eredményez, és szintén alkalmasak lehetnek a gyomor lokális kezelésére.


szgytv_intezetlatogatas4


A tudományos előadás után a diákokat körbevezették a Gyógyszerésztudományi Kar épületében. Megnézhették azt a 21. századi labortechnológiát, amellyel a kutatók dolgoznak, és amelyeket a gyógyszerészhallgatók tanulmányaik során megismerhetnek.


SZTEinfo-Kocsis Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex