SZTE Info

IMG_3909-001

Tizenegyedik szemeszterét kezdte az Alma Mater mentorprogramja

Ebben a félévben is népszerű volt az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramja: a 11. szemeszter 37 mentorral és 59 hallgatóval kezdődött. A program célja, hogy felkészítse az egyetemistákat a munka világára, és betekintést adjon leendő szakmájuk gyakorlati oldalába.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A mentorprogram megnyitóján Dr. Bene Tamás, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója köszöntötte a résztvevőket. – Általános- és középiskolás korban kezd el a gyerekek fejében formálódni a kérdés, hogy mi leszek, ha nagy leszek? Sokan kerülnek hozzánk az egyetemre azért, mert egy olyan szakmában szeretnének elhelyezkedni, amelyet magas színvonalon oktatnak az SZTE-n is. Ezután pedig a mi felelősségünk, hogy ne csak egy értékes papírt adjunk a hallgatóknak, hanem megkönnyítsük a hirtelen átmenetet az egyetem és a munka között. Ez a program pedig éppen ezt biztosítja. A mentorprogram során volt SZTE-s hallgatók, oktatók és partnerek vezetik be az egyetemistákat leendő szakmájuk gyakorlati szépségeibe. Így első kézből szerezhetnek tapasztalatot, többek között megtudhatják, milyen egy nagy cégnél vezetővé válni. A program sikerességét mutatja, hogy már a tizenegyedik szemeszter zajlik. Nagy előnye, hogy sokkal rugalmasabb, mint egy szakmai gyakorlat, így rugalmasan lehet megismerni a különböző területeket – mondta el Dr. Bene Tamás.


Alma_Mater_Mentor_Program
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetőek.


Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE Alumni ügyekért felelős rektori megbízottja az emelte ki, hogy a mentorprogramnak három fókusza van: az együttműködés, az elkötelezettség és a hallgatók támogatása. A fejlődés is fontos számukra, így most pilot jelleggel indul egy új program, melynek keretében az informatikai területen mentorált hallgatók mentorálnak középiskolásokat. Természetesen az a cél, hogy ezt a programot minden képzési területre kiterjesszék.


IMG_3956


Az Alma Mater mentorprogramjára az SZTE aktív vagy passzív, hazai vagy külföldi hallgatói egyaránt jelentkezhetnek. Egy diák akár többször is jelentkezhet a programba, illetve már kurzusként is fel lehet venni. Nagy előnye, hogy rendkívül rugalmas, ugyanis egy hónapban minimum kétszer kell találkozni a mentorral, ha valaki pedig kurzusként teljesíti, akkor nekik minimum három találkozó a teljesítendő.


SZTEinfo-Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • július 15. 08:00 - 19. 23:59
  • október 17. 00:00 - 19. 00:00
    Szeretettel invitálunk minden érdeklődő kutatót, tanárt, fordítót, művészt és színházzal foglalkozó szakembert, valamint egyetemi és PhD hallgatót a „Jágónak” Shakespeare-konferenciára, melyet 2019. október 17-19. között tartunk a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Hagyományainkat követve olyan fórumot szeretnénk teremteni, amely az egyént és a közösséget egyaránt segíti munkájában, terveinek alakításában és megvalósításában. Lehetőséget kívánunk biztosítani a szakma képviselői számára, hogy megosszuk egymással azokat a problémákat, amelyekkel a változó egyetemi-kutatói-alkotói környezetben szembesülünk. A konferencián a részvétel többféleképpen is lehetséges: 20 perces konferencia-dolgozattal, 20 perces projekt-bemutatóval, más résztvevők munkáihoz kapcsolódó korreferátummal, a kerekasztal-beszélgetést előkészítő vitaindítóval, illetve auditáló résztvevőként. Konferenciánk idei témájával egyszerre kívánunk reflektálni a shakespeare-i örökség folyamatos jelenvalóságára és kihívásaira. Minden Shakespeare-rel kapcsolatos munkát szívesen látunk, magyar vagy angol nyelven. Kérjük, az alábbi linken található regisztrációs űrlapon jelentkezzen a konferenciára 2019. július 1-ig. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcEY-daAyEDfkgj3e8fw-EgkXYOPs67Rf5cbTFokePmBn_FA/viewform?usp=sf_link A dolgozatok és projektleírások szövegét szeptember 1-ig várjuk (a vitaindítókat és a korreferátumokat nem kell előre beküldeni).
  • november 28. 08:00 - 30. 16:00
    Interdiszciplináris jelenkor-történeti és politológiai konferencia.