SZTE Info

Kiemelt_SC

Idén 842 millió forint kormányzati támogatás: tovább folytatódhat a „Science Park Szeged” kialakítása

Az ELI-ALPS kutatóközpont körüli „Science Park Szeged” kialakítása folytatódhat: a kormány 5 projekt előkészítéséhez 2019-ben 842 millió forint támogatást nyújt a Szegedi Tudományegyetemnek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára 2019. szeptember 12-i sajtótájékoztatóján elmondta: az SZTE ÁJTK viharkár miatt életveszélyessé vált épületének a felújítását is támogatja a kormány.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szegeden az egykori szovjet laktanya területén, az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont szomszédságában inkubátorházat, járműipari kompetenciaközpontot, innovációs központot, látogatóközpontot alakítanak ki, és folytatódik az egyetem kollégiumfejlesztési programja – emlékeztetett 2019. szeptember 12-én, az SZTE központi épületében tartott sajtótájékoztatón dr. Bódis József. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára bejelentette, hogy a kormány az előző napon döntött: 2019-ben az SZTE 842 millió forintot kap a „Science Park Szeged” kialakításához kapcsolódó 5 egyetemi projekt, az ezeket célzó beruházások előkészítésére, illetve a villamosmérnök-képzés fejlesztésére.


SC_3

 

– Komoly stratégiai lépés a szegedi science park létrehozása. Ez lehetővé teszi az SZTE számára, hogy elvégezze azt az innovációs tevékenységet, amelynek révén a régió gazdaságfejlesztésének motorja lehet – fogalmazott az államtitkár.

 

A „Science Park Szeged” kialakításának várható költsége meghaladja a 20 milliárd forintot – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja. A 80 hektáros területen – a korábbi kormányzati támogatásnak köszönhetően – már megtörtént a lőszermentesítés és a tereprendezés.

 

A tervezett Inkubátorház lesz az Innovációs és Tudományos Park első eleme, amely helyet biztosít majd egy már sikeresen elnyert pályázat keretében megvalósuló Molekuláris Medicina Kiválósági Központ részére.

 

Az Inkubátorház fejlesztéssel csaknem egyidejűleg indul a Járműipari Kompetencia Központ épületének kialakítása. Az elektromobilitás korszakának kihívásaira fókuszáló járműipari – oktatási, kutatás-fejlesztési és méréstechnikai – centrum jól felszerelt – egyetemi és vállalatok keretein belül működő – laboratóriumokban történő munkavégzést biztosít nemzetközileg elismert oktatók és kutatók, valamint gyakorlati szakemberek számára.

 

A műszaki és informatikai képzésekhez és kutatásokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés további eleme a Műszaki-Technológiai és Innovációs Központ épülettömbjének kialakítása, melynek előkészítési szakasza a kormány döntése alapján szintén indulhat.

 

Kormányzati forrásból ugyancsak megkezdődik a science park központi látogató-szolgáltató épületeként, valamint informatikai múzeumként is szolgáló Látogató Központ és Informatikai Múzeum épület kialakítása, az egykori laktanyában színházként működött épület felújításával.

 

A „Science Park Szeged” területén jelenleg működő két kollégium épülete mellett megvalósulhat a további két, volt laktanyai épület felújítása, mely tekintettel a „Science Park Szeged” fejlesztési koncepcióra, nem klasszikus kollégiumként fog működni, hanem apartmanok, lakások kialakítása a cél, amellyel ötvözhető a vendéglakás/diáklakás funkció.


SC_4

 

Az SZTE kancellárja. dr. Fendler Judit kiemelte: a szegedi egyetemen a mérnökképzés népszerűsége évről évre nő, a most elkezdődött tanévben startolt villamosmérnök szakon már több mint negyven hallgató tanul. Az SZTE műszaki képzéseinek jelentős része a „Science Park Szeged” területén kap helyet.

 

Az SZTE az ELI körüli 80 hektáros terület mintegy negyedét hasznosítja majd oktatási és kutatási célokra. A fennmaradó területet a potenciális befektetők számára készítik elő. Újságírói kérdésre válaszolva dr. Bódis József államtitkár elmondta: az SZTE, az önkormányzat és a kormányzat összefogása olyan nemes ügyet támogat, mint az ELI körüli science park kialakítása. Az egyetem kezelésében lévő területeken történő fejlesztések is azt a célt szolgálják , hogy az SZTE kiváló tudományos eredményei kiegészülhessenek a tudástranszferrel.

 

A „Science Park Szeged” projektet egy ipari és egy tudományos-innovációs park ötvözeteként jellemezte prof. dr. Szabó Gábor. Az SZTE prorektora, innovációért felelős rektori megbízottja úgy véli, a „Science Park Szeged” 5-6 ezer úgynevezett nagy hozzáadott értékű munkahelyet teremt, látható változást hoz a térség életében.

 

A helyi vállalkozók szemszögéből üdvözölte a „Science Park Szeged” fejlesztését Nemesi Pál. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emlékeztetett arra, hogy a vállalkozói szféra már több mint tíz éve szorgalmazza a szegedi mérnökképzés fejlesztését. A gazdaság igényeit elégítik ki az induló új műszaki szakok – tette hozzá. Szerinte a lézeres kutatóközpont szomszédságában szükség van az üzleti környezet fejlesztésére.


SC_2

 

*

Az SZTE több épülete is megrongálódott a Szegeden tomboló 2019. szeptember 9-i viharban. A tornádószerű szélvihar a legsúlyosabb károkat az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar széképületében okozta. Az SZTE ÁJTK életveszélyessé vált épületének korábban tervezett rekonstrukcióját, bővítését előrébb hozzák – jelentette be a sajtótájékoztatón dr. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Az ehhez szükséges többletforrásról a kárfelmérés után döntenek.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz tartozó gyermekklinika épülete is megrongálódott a viharban. E károk felszámolásáról a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Nemesi Pál elmondta: az épületen belül a károk helyreállítást és a költségeket helyi cégek vállalták.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig
 • szeptember 20.
  12:00 - 13:00
 • szeptember 20.
  14:00 - 15:00
  Az MTA SZAB Orvostudományi Szakbizottság Onkológiai Munkabizottság szervezésében
 • szeptember 20.
  16:00 - 17:00
  Program:
  16.00 Megnyitó
  16.15 Boros Gábor (KRE-ELTE): Megújuló alapvetés, affektív közösségalkotás a 17. századi filozófiában
  16.45 Kérdések és válaszok
  17.00 Rembeczki Eszter (SZTE): Egység és közösség a 17. század „új” filozófiájában
  17.20 Schmal Dániel (PPKE)
  17.40 Pavlovits Tamás (SZTE): A kora újkori filozófiai kánon problémái
  18.00 Szünet
  18.15 Vita
 • szeptember 20.
  16:00 - 18:00
  At the opening event of the 2019/20 season, IATEFL Creative Café hosts Beatrix Price (ELTE), an experienced teacher and teacher trainer, who invites us to explore aspects of teaching young learners and upper primary pupils.
  Movement And Games in the (Interactive) Class - MAGIC: We are not magicians but we can bring some MAGIC into the EFL classroom. With movement and games, songs and rhymes we can engage our learners, help serve their physical development and support flexible, mobile thinking. With different low- and high-energy level activities we can maintain good discipline, create an ideal framework for the lesson and optimise timing to achieve lesson objectives. We can develop our learners’ fine and gross motor skills through movement, their imagination through role-play and their social competence through group and pair work. Second language acquisition is a fairly long but delightful journey for the child, full of excitement and challenge, from movement to understanding, from a global, universal totality to individual mastery.