Bezár

Hírarchívum

nyito

Ősszel is Mentor(h)áló Pedagógiai Esték

Ősszel is Mentor(h)áló Pedagógiai Esték

2019. szeptember 11.
4 perc

2019 őszén is folytatódik az SZTE és az IH Rendezvényközpont közös programja, a nagysikerű Mentor(h)áló Pedagógiai Esték. Szeptembertől decemberig 9 előadással várják az érdeklődőket az új és visszatérő neves előadók. Idén ősszel a pedagógiai témákon kívül az evolúcióról, a hálózatkutatásról és a művészetről is hallhatnak az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyolcadik szemeszteréhez érkezett a nagysikerű Mentor(h)áló Pedagógiai Esték. A 2019-es őszi évadban 9 érdekes előadással várja a Dél-Alföldi régió egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő programsorozata az érdeklődőket.


Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Porkoláb Mihály, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar munkatársa, az SZTE Mentor(h)áló létrehozója sajtótájékoztatón ismertette a 2019-es őszi félév előadásait és értékelte a korábbi évadokat.

– Büszkén mondhatjuk, hogy 2019 tavaszán a 13 előadásból 4 teltházas volt. A Pedagógiai Esték nemcsak Szeged kiemelkedő eseménye, hanem az egész régióé, hiszen Szeged környékéről is sokan látogatnak el az előadásokra, sőt előfordult már, hogy Budapestről is érkeztek vendégek. A legnépszerűbb előadók az év első felében Görög Ibolya, Gyarmathy Éva, Mácsai Pál és Boldizsár Ildikó voltak – értékelte a Pedagógiai Esték előző évadát Jávorszky Iván.


– 2015 óta már 84 előadáson vagyunk túl, 2020-ban pedig cél, hogy elérjük a 100-adik előadást is. A korábbi évekhez hasonlóan a pedagógia mellett most is a tanulást helyeztük fókuszba, így 9 vendégünk egy igazán színes előadássorozatot hoz el nekünk. A 21. század témái és aktualitásai az utóbbi másfél évben jelentek meg az előadásokban, ezt a tendenciát pedig most is folytatjuk – mondta el Porkoláb Mihály, az SZTE Mentor(h)áló program vezetője.


Kivételes estével indul az őszi évad: szeptember 16-án az etológus Prof. Dr. Csányi Vilmos, a magyar tudományos közélet ikonja, teszi fel a kérdést: „Merre tart az evolúció”? Előadásában megvizsgálja, hogy milyen befolyással van a migráció, a klímaváltozás, vagy a mesterséges intelligencia az evolúcióra. Szeptember 24-én Tari Annamária, az előadássorozat egyik sztárelőadója érkezik a színpadra immár harmadik alkalommal. Előadásában napjaink egyik legaktuálisabb témájával foglalkozik majd: hogyan károsítják a személyiség fejlődését az online tér és a közösségi média által hozott érzelmi változások.


Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság pozitív pszichológia szekciójának alapító tagja és korábbi elnöke először tart előadást a Pedagógiai Estéken. Október 15-én az érdeklődők megtudhatják, hogy „Mi fán terem a boldogság”? Az őszi évad kiemelt előadójaként érkezik Prof. Dr. Csermely Péter biokémikus és hálózatkutató október 28-án. „Szeretethálózatok” című előadásából kiderül, hogy hogyan kapcsolódik össze a hálózatkutatás a szeretettel és gyűlölettel, hogyan terjednek az érzelmek a szociális hálózatokban, és hogyan alakítják át azt.


A 21. század másik fontos témájával foglalkozik majd Steigervald Krisztián generációkutató és marketingszakember, aki egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik. A mindenkit érintő „Manipulálnak, tehát vagyok!” című előadásában, november 12-én, megvizsgálja, hogyan hat a média és a reklám a különböző generációkra. 2018 tavasza után újra érkezik november 25-én Simó György, aki a 21. század túlélési stratégiáiról tart előadást. A téma nagyon aktuális, hiszen a következő huszonöt-ötven évben hatalmas változásokon megy majd át a világunk, a digitalizációnak köszönhetően pedig munkahelyek milliói szűnhetnek meg. De mi lesz a ’’felesleges emberekkel’’?

Leonardo Da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából, Szabó András művésztanár tiszteleg előadásában a művész és munkássága előtt november 26-án. Előadásában összegyűjti a Leonardóval kapcsolatos legújabb kutatások eredményeit.


A Pedagógiai Esték egyik legsikeresebb előadója, Dr. Bánki György is visszatér a színpadra december 2-án. „Így készül a magány” című előadásában a pszichiáter körüljárja, hogyan alakul ki a gyermekkori magány, hogyan válhat egy gyerek a családban is magányossá. A témában kicsik és nagyok egyaránt érintettek lehetnek, így nemcsak a felnőtteket várják az előadásra. December 3-án a Pedagógiai Esték utolsó előadását Tóth Árpád karnagy tartja, „Éneklőbb emberek” címmel. Az est során felteszi a kérdést, hogy miért félnek énekelni az emberek, és mit lehet tenni ez ellen? Garantáltan egy őszinte és lelkesítő előadás várja az érdeklődőket.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek