SZTE Info

nyito

Ősszel is Mentor(h)áló Pedagógiai Esték

2019 őszén is folytatódik az SZTE és az IH Rendezvényközpont közös programja, a nagysikerű Mentor(h)áló Pedagógiai Esték. Szeptembertől decemberig 9 előadással várják az érdeklődőket az új és visszatérő neves előadók. Idén ősszel a pedagógiai témákon kívül az evolúcióról, a hálózatkutatásról és a művészetről is hallhatnak az érdeklődők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Nyolcadik szemeszteréhez érkezett a nagysikerű Mentor(h)áló Pedagógiai Esték. A 2019-es őszi évadban 9 érdekes előadással várja a Dél-Alföldi régió egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő programsorozata az érdeklődőket.


Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Porkoláb Mihály, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar munkatársa, az SZTE Mentor(h)áló létrehozója sajtótájékoztatón ismertette a 2019-es őszi félév előadásait és értékelte a korábbi évadokat.

– Büszkén mondhatjuk, hogy 2019 tavaszán a 13 előadásból 4 teltházas volt. A Pedagógiai Esték nemcsak Szeged kiemelkedő eseménye, hanem az egész régióé, hiszen Szeged környékéről is sokan látogatnak el az előadásokra, sőt előfordult már, hogy Budapestről is érkeztek vendégek. A legnépszerűbb előadók az év első felében Görög Ibolya, Gyarmathy Éva, Mácsai Pál és Boldizsár Ildikó voltak – értékelte a Pedagógiai Esték előző évadát Jávorszky Iván.


– 2015 óta már 84 előadáson vagyunk túl, 2020-ban pedig cél, hogy elérjük a 100-adik előadást is. A korábbi évekhez hasonlóan a pedagógia mellett most is a tanulást helyeztük fókuszba, így 9 vendégünk egy igazán színes előadássorozatot hoz el nekünk. A 21. század témái és aktualitásai az utóbbi másfél évben jelentek meg az előadásokban, ezt a tendenciát pedig most is folytatjuk – mondta el Porkoláb Mihály, az SZTE Mentor(h)áló program vezetője.


Kivételes estével indul az őszi évad: szeptember 16-án az etológus Prof. Dr. Csányi Vilmos, a magyar tudományos közélet ikonja, teszi fel a kérdést: „Merre tart az evolúció”? Előadásában megvizsgálja, hogy milyen befolyással van a migráció, a klímaváltozás, vagy a mesterséges intelligencia az evolúcióra. Szeptember 24-én Tari Annamária, az előadássorozat egyik sztárelőadója érkezik a színpadra immár harmadik alkalommal. Előadásában napjaink egyik legaktuálisabb témájával foglalkozik majd: hogyan károsítják a személyiség fejlődését az online tér és a közösségi média által hozott érzelmi változások.


Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus, a Magyar Pszichológiai Társaság pozitív pszichológia szekciójának alapító tagja és korábbi elnöke először tart előadást a Pedagógiai Estéken. Október 15-én az érdeklődők megtudhatják, hogy „Mi fán terem a boldogság”? Az őszi évad kiemelt előadójaként érkezik Prof. Dr. Csermely Péter biokémikus és hálózatkutató október 28-án. „Szeretethálózatok” című előadásából kiderül, hogy hogyan kapcsolódik össze a hálózatkutatás a szeretettel és gyűlölettel, hogyan terjednek az érzelmek a szociális hálózatokban, és hogyan alakítják át azt.


A 21. század másik fontos témájával foglalkozik majd Steigervald Krisztián generációkutató és marketingszakember, aki egyedülálló módon mind a 6 ma élő generációval foglalkozik. A mindenkit érintő „Manipulálnak, tehát vagyok!” című előadásában, november 12-én, megvizsgálja, hogyan hat a média és a reklám a különböző generációkra. 2018 tavasza után újra érkezik november 25-én Simó György, aki a 21. század túlélési stratégiáiról tart előadást. A téma nagyon aktuális, hiszen a következő huszonöt-ötven évben hatalmas változásokon megy majd át a világunk, a digitalizációnak köszönhetően pedig munkahelyek milliói szűnhetnek meg. De mi lesz a ’’felesleges emberekkel’’?

Leonardo Da Vinci halálának 500. évfordulója alkalmából, Szabó András művésztanár tiszteleg előadásában a művész és munkássága előtt november 26-án. Előadásában összegyűjti a Leonardóval kapcsolatos legújabb kutatások eredményeit.


A Pedagógiai Esték egyik legsikeresebb előadója, Dr. Bánki György is visszatér a színpadra december 2-án. „Így készül a magány” című előadásában a pszichiáter körüljárja, hogyan alakul ki a gyermekkori magány, hogyan válhat egy gyerek a családban is magányossá. A témában kicsik és nagyok egyaránt érintettek lehetnek, így nemcsak a felnőtteket várják az előadásra. December 3-án a Pedagógiai Esték utolsó előadását Tóth Árpád karnagy tartja, „Éneklőbb emberek” címmel. Az est során felteszi a kérdést, hogy miért félnek énekelni az emberek, és mit lehet tenni ez ellen? Garantáltan egy őszinte és lelkesítő előadás várja az érdeklődőket.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 07.

Kiemelt_Bojte_Cs_JGYPK

25 éves létezése óta több mint 6 ezer nehéz sorsú magyar származású gyereknek nyújtott menedéket a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. Az erdélyi szervezet alapítójával, Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel a Hátrányos helyzetű társadalmi és csoportok és gyermekek címmel az SZTE JGYPK-n tartott szemeszternyitó előadása előtt, illetve az alapítvány és az SZTE JGYPK közötti együttműködéséről szóló megállapodás aláírását követően beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 24.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss
 • szeptember 24.
  18:00 - 19:30
  Tari Annamária az X, Y és Z generációk legnagyobb hazai szakértői közé tartozik. Gyakran ír és ad elő az információs kor ránk gyakorolt hatásairól, és arról, hogy miként változtatja meg a technikai fejlődés a külső világunk után a belső világunkat is.
  „A szorongás korunk legjellemzőbb érzelme" - írja Tari Annamária.
  Tari Annamária nagyszerű, "fejbevágó" előadása szorongásról, online térről - szerintünk nagy kár lenne lemaradni róla...
 • szeptember 25.
  09:00 - 20:00
  Az online jogi szaklap, az Arsboni csapata meglátogatja Szeged jogász közösségét is, hogy választ keressenek olyan kérdésekre, mint például: Milyenek lesznek a “jövő jogászai”? Milyen jövő vár a jogászokra? A robot ügyvédeké, vagy a robotoló ügyvédeké a jövő? Érdemes szoftvert fejleszteni a jogászoknak? Milyen innovatív megoldások alakítják a jogászok munkáját? Milyen lesz a 21. század a munkajoga? Hogyan tudod megtalálni álmaid munkáját? Mit várnak el a jelen munkáltatói egy kezdő jogásztól? Milyen trendek vannak jelenleg a magyar jogi piacon? Regisztráció: https://karrier.arsboni.hu/szegeden-az-arsboni/#kavezz
 • szeptember 25.
  18:00 - 19:00
  Napóleontól a szabadságharcig
  Előadó: Prof. Dr. Csikány Tamás ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetője (Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
 • szeptember 26.
  17:00 - 18:00
  Tájékoztató előadás a FLEX Hungary programról, mely az USA Kormánya által biztosított teljeskörű ösztöndíj középiskolások számára. A program keretében a diákok egy évet tölthetnek az USA-ban egy középiskola tanulójaként, miközben önkéntes vendéglátó családoknál élnek.
  Pályázati feltételek:
  • Magyar állampolgárság
  • 2002. július 15. és 2005. július 15. között született
  • A pályázat beadásakor középfokú oktatásban vesz részt a 9. vagy 10. évfolyamon
  • Iskolai eredménye legalább jó (4)
  Jelentkezési határidő a FLEX-ösztöndíjra: 2019. október 17. Jelentkezni 2019. szeptember 1-től lehetséges az alábbi linken: https://ais.americancouncils.org/flex