Bezár

Hírarchívum

rovarfogo_gyujtemeny

Rovarfogó Növények Napja az SZTE Füvészkertben

Rovarfogó Növények Napja az SZTE Füvészkertben

2019. szeptember 13.
2 perc

Ismét várja a növénybarátokat szeptember 15-én vasárnap 10 órától az SZTE Füvészkert, ahol most a rovarfogó növények több mint 60 fajával és fajtájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vasárnap újra várja a növénybarátokat egy újabb szakmai és családi napra az SZTE Füvészkert, ahol a rovarfogó növényekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Füvészkert több, mint 60 fajt és fajtát bemutató rovarfogó gyűjteményében a szárazföldi húsevő növények minden képviselője megtalálható: kancsókák, kürtvirágok, vénusz légycsapója, harmatfüvek.


venusz_legycsapoja


A rovarfogó növények a növényvilág bámulatos alkalmazkodóképességének iskolapéldái. Tápanyagszegény élőhelyeket hódítottak meg olyan módon, hogy állatok fogságba ejtésével és megemésztésével egészítik ki tápanyagszükségletüket. A zöld színű, tehát fotoszintézisre is képes növények levelei módosultak különféle működésű csapdákká. A túlélésnek ez a trükkje több, egymástól távoli rokonságban lévő növénycsoportnál is kialakult és a módszer sikerességét mutatja a rovarfogó növények több mint száz millió éves jelenléte a Földön. Ezek a különleges lények már Darwin érdeklődését is felkeltették, aki már az 1875-ös években átfogó művet írt az életmódjukról. A különleges felépítésű növények a kertészek körében is népszerűek, a nemesítésnek köszönhetően számos szín és formaváltozatuk létezik. Szobai tartásuk kis odafigyeléssel sikeresen megvalósítható.


IMGP2393_kicsi


A tematikus napon a legkisebbeket ügyességi játékokkal és kézműveskedéssel várják. Az ifjúság és a felnőttek mikroszkópon keresztül figyelhetik meg a csapdák felépítését, megtudhatják hol élnek és pontosan milyen életmódot is folytatnak az egyes fajok.

Aki otthonában szeretne rovarfogó növényt nevelni, az a növényeket a helyszínen megvásárolhatja, tartásukkal kapcsolatban pedig szakemberektől is segítséget kaphat. Sőt, akár berendezheti saját, a növény számára optimális viszonyokat biztosító floráriumát (üvegbe zárt minikert) is. Ehhez befőttes üveget biztosítanak, de bárki elhozhatja saját üvegét.


11.00- és 15.00- órától ingyenes kertvezetéssel is várják az érdeklődőket, amiben a rovarfogó gyűjtemény bemutatása különös hangsúlyt kap.


kurtvirag


Aki kicsit tudományosabb ismeretszerzésre is vágyik a témában annak a Magyar Rovaremésztő Növény (MaRoN) és Természetvédő Egyesület tagjainak előadásait ajánlják, melyek 14.00-tól kezdődnek a főépületben. A témák között szerepel a hazai rovarfogó növények természetvédelme, de a világ rovarfogó növényeivel kapcsolatos érdekességek is.


A rendezvényre 50%-os kedvezményes belépőjegyet biztosítanak a szervezők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek