Bezár

Hírarchívum

AA2

A Marsig repítik az SZTE kutatói az Álmok Álmodói 20 kiállítás érdeklődőit

A Marsig repítik az SZTE kutatói az Álmok Álmodói 20 kiállítás érdeklődőit

2022. február 25.
3 perc

Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát és találmányait mutatja be interaktív módon, 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon az Álmok Álmodói 20 - világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítás nyílt 2022. február 15-én a Millenárison.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tárlat az űrtudomány kiemelkedő múltbeli és jövőbeli magyar hozzájárulásai között a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak eredményei is szerepelnek, a szén-dioxid elektrokémiai hasznosításával kapcsolatban – ismertette Dr. Janáky Csaba az SZTE Fizikai Kémiai Tanszékének docense és az MTA-SZTE „Lendület” Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője.


A szervezők minden korcsoporthoz szólni kívánnak, de a kiállítás tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak a fiatalokra. A tárlaton nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek: az óriási információmennyiség befogadását több mint 30 interakció, 150-nél több digitális és mintegy 6,5 órányi vetített tartalom segíti. A témák között szerepel a mobilitás: a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával, és megelevenedik a magyar vasúttörténet is.


AA20_kep_1

 

Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvosegyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig, a látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópiás műtétet, de az emberi agy működését is számos játékon keresztül ismerhetik meg. A kiállítás emellett felidézi az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztéseit az Eötvös-ingától az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig.

 

Az agrárium világába egy stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg többek között a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak köszönhetően. A látogatók csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR szemüveg segítségével a Marson is tehetnek egy sétát.


AA_SZTE1

 

A kiállítás, ahogyan az a megnyitón is elhangzott: a megoldott problémák és a problémák megoldói, "az álmok álmodói" előtt tiszteleg Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az eseményen kiemelte: a magyaroknak rengeteg okuk van a büszkeségre, ha olyan találmányokra és felfedezésekre gondolnak, mint a gyufa, a nukleáris láncreakció, a C-vitamin és a magzatvédő vitamin vagy olyan magyar tudósok alakjára, mint Puskás Tivadar, Jedlik Ányos, Szent-Györgyi Albert és Czeizel Endre.


AA20_kep

 

Az Álmok Álmodói 20 az eredeti Álmok Álmodói kiállítás és a Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára készült. Két évtizeddel ezelőtt a Ganz gyár szocializmusban elhasznált épületéből barnamezős beruházásban egy új közpark és közösségi tér született, és egy év alatt 800 ezren nézték meg az itt létrejött kiállítást. Az utóbbi években a Millenáris a következetesen elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően kibővült, a park felülete pedig jelentősen megnövekedett.

 

Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója a megnyitón elmondta: 20 évvel ezelőtt a látogatók szembesülhettek azzal, hogy egy világraszóló nemzet tagjai. A mostani kiállítás is hasonló élményt kíván adni és hasonló üzenetet közvetít. Kiemelt cél annak bemutatása, hogy a magyarok nemcsak a múltban voltak sikeresek, hanem ma is bírnak ezekkel a tulajdonságokkal. Mint azt ismertette a kiállítás 15 hónapnyi munka eredményeként jött létre, 3,2 milliárd forintos költségvetésből.

 

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás a szervezők tervei szerint 2022. december 31-ig látogatható.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Mezőhegyi Gergely, Innostudio Zrt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek