Bezár

Hírarchívum

Nyito_Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet_-35_jj

Karikó Katalin életútja a német nyelvterület prizmáján át

Karikó Katalin életútja a német nyelvterület prizmáján át

2023. október 24.
16 perc

„Németországban a tudományos eredményeket figyelemmel kísérik az emberek. Rangja van a kutatómunkának” – fogalmazott Julia Gross. Németország magyarországi nagykövete és kísérete, német és osztrák kulturális intézmények vezetői tekintették meg az SZTE „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című tárlatát az MTA könyvtárában. A diplomaták találkoztak Prof. Dr. Dux Máriával, az SZTE idegen nyelvű egészségtudományi képzéseiért felelős rektori megbízottjával, tájékozódtak a szegedi német nyelvű továbbtanulási lehetőségekről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A német nyelvet mintegy 100 millió ember beszéli. Az egyetlen hivatalos nyelv Ausztriában és Liechtensteinben. Az egyik hivatalos nyelv Németországban, Svájcban, Luxemburgban, Olaszországban, továbbá Belgium, Dánia és Oroszország egyes területein.

Kariko_Katalin_Mainzban_2022_Foto_UI_IMG_8707

Karikó Katalin egy évtizeden át, 2022-ig dolgozott Mainzban, a BioNtech cég alelnökeként. Fotó: Újszászi Ilona

Ha Karikó Katalin életútját és az utóbbi két és fél évben elnyert több mint száz elismerését a német nyelvterület szempontjából vesszük górcső alá, akkor életrajzából ki kell emelnünk a Mainzban 2013 és 2022 között eltöltött időszakot. Az egyetemi laboratóriumokban kutatómunkával szerzett tudását a BioNTech cégnél vállalati tapasztalatokkal fejelte meg. Karikó Katalint „magukénak érzik” a németek, az osztrákok, a svájciak, sőt: a belgák és a dánok is. Kifejezik ezt a német nyelvterülethez kötődő kitüntetései.

„Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” címmel a Szegedi Tudományegyetem gondozásában, az MTA Könyvtár és Információs Központ épületében, Budapesten az Arany János utca 1. szám alatt 2023. november 14-ig tart nyitva az a tárlat, amely a rangos diplomaták érdeklődését is felkeltette. A 2023. szeptember 25-i tematikus tárlatvezetésen Karikó Katalin német nyelvterülethez kötődő elismerései kerültek fókuszba.

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet-34_j

A német nyelvterület országai, rangos diplomaták is érdeklődnek a Szegedi Tudományegyetem gondozásában rendezett, az MTA Könyvtár és Információs Központban (Budapesten, az Arany János utca 1. szám alatti épületben) 2023. november 14-ig látogatható vándorkiállítás iránt. Fotó: Sahin-Tóth István

Rangos társaságban

„Szoros munkakapcsolatban állunk németországi szakemberekkel“ – fogalmazott köszöntőjében Monok István. Az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója kultúrtörténészként német kéziratok elemzésével is foglalkozott.

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet_-3_j_MI_VGy

Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója köszöntötte a "Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább" című kiállítás résztvevőit, köztük Vastag Györgyit, aki több éve együttműködik a német nyelvű országok nagykövetségeivel. A vendéglátó és a vendég is az SZTE hallgatója volt egykor. Fotó: Sahin-Tóth István

A rendhagyó tárlatvezetésen kiderült: Karikó Katalin tagja 7 akadémiának, köztük a Leopoldina Német Természettudományi Akadémiának. A tudós testület gazdag múltjához tartozó részlet, hogy a Leopoldina tagjainak listáján több mint 170 Nobel-díjat elnyert kutató szerepel.

Kariko_ea_Lepoldina_2j_-_Stekovics_Janos_foto

Einstein és Goethe, Darwin és Marie Curie is tagja volt annak a német tudományos társaságnak, amelyhez Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora csatlakozott. Fotó: Stekovics János

A tudományos társasági tagság is az elismerés egyik formája. Karikó Katalint Heidelbergben választották az EMBO, azaz az European Molecular Biology Organization tagjává. A 91 EMBO-tag Nobel-díjas közül például az őssejtkutató Shinya Yamanakával munkakapcsolatot ápol Karikó Katalin.

Összesen 15 díszdoktori címe közül a svájci Genf városának egyeteme „Honorary Doctor” címet adományozott Karikó Katalinnak.

 Ceremonie_2022_-_Dies_academicus_-_UNIGE_t

Német-osztrák egyetértés

A nyelvterület közös elismerésének is felfogható, hogy a német és az osztrák immunológiai társaság hannoveri kongresszusa nyitányán adták át a Német Immunológiai Díjat a biokémikus Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának, valamint a BioNTech céget alapító két orvosnak, Uğur Şahinnak és Özlem Türecinek. A Deutscher Immunologie Preis-t a rák és a SARS-CoV-2 elleni, az mRNS-alapú technológián alapuló vakcinák fejlesztőjeként végzett úttörő munkájáért kapta meg a három tudós. A Német Immunológiai Társaság (DGfI) és az Osztrák Allergológiai és Immunológiai Társaság (ÖGAI) 2022. szeptember 7-10. közötti rendezvényén különféle betegségek, például az allergia, az autoimmun betegségek, a rák elleni terápiákról esett szó.

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet_11_j

Németország magyarországi nagykövete, Julia Gross (balról) kifejtette: hazájában rangja van a tudománynak, a kutatómunkának. Fotó: Sahin-Tóth István

A tematikus tárlatvezetéssel kísért találkozón részt vett Németországból Julia Gross nagykövet; Kirsten Ahlers kulturális attasé; Hodosiné Márton Krisztina, tudományos és agrárpolitikai attasé; Lafferton Anikó, kulturális szakreferens; Süle Judit, a német nagykövetség tolmácsa; Miriam Bruns, a Goethe Intézet igazgatója; Klein Judit, a Goethe Intézet PR-osztályának vezetője.

Az osztrák kulturális diplomáciát Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója; valamint helyettese, Renate Seib képviselte.

 

Topon a kutatói közösség

Prof. Dr. Dux Mária, az SZTE idegen nyelvű egészségtudományi képzéseiért felelős rektori megbízott megköszönte, hogy a Szegedi Tudományegyetem Karikó-kiállítása ilyen méltó otthonra talált az MTA KIK falai között.

„Karikó Katalint, intézményünk alumnáját, akit az új típusú koronavírus elleni, ’mRNS-alapú vakcinák anyjaként’ ismernek, Drew Weissman kutatótársával, Élettani és Orvosi Nobel-díjra jelölték, a módosított RNS-üzenőanyagok feltalálásáért és az orvostudományban teljesen új utat jelentő mRNS-terápia kifejlesztéséért” – emlékeztetett. „Karikó innovatív hozzáállása példaértékű a különböző tudományágak kutatói számára. Ma 13 szabadalom társfeltalálója, egy biotechnológiai vállalat és egy mRNS-kutatókat tömörítő nemzetközi tudományos szervezet alapítója.”

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet_21_j_DM

Prof. Dr. Dux Mária, az SZTE idegen nyelvű egészségtudományi képzéseiért felelős rektori megbízott az SZTE Karikó Katalin-vándorkiállításán, az MTA Könyvtár és Információs Központban. Fotó: Sahin-Tóth István

„A Szegedi Tudományegyetem nagyon büszke arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem biológia tudományág és doktori képzés kiválósága hozzájárult Karikó Katalin tudományos karrierjéhez. A Doctor honoris causa cím odaítélése Karikó Katalinnak egyértelmű jele annak, hogy intézményünk továbbra is számít támogatására a tehetséggondozásban, az orvostudomány új irányainak felfedezésében, az oktatási és kutatási gyakorlat fejlesztésében.”

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet_-6_j_DM

Prof. Dr. Dux Mária, az SZTE idegen nyelvű egészségtudományi képzéseiért felelős rektori megbízott német nyelven köszöntötte a Karikó Katalin életútját bemutató SZTE-kiállítás diplomata-vendégeit. Fotó: Sahin-Tóth István

A Karikó Katalin német nyelvterülethez kötődő díjai bemutatására fókuszáló tárlatvezetés és az ehhez kapcsolódó találkozó egyik ötletgazdája, Vastag Györgyi, az SZTE alumnája, a szegedi egykori JATE volt bölcsészhallgatója több éve működik együtt a német nyelvű országok nagykövetségeivel. A Karikó-tárlat német nyelvterülethez kötődő érdekességeit, az SZTE NKI kreatív munkatársa, Sahin-Tóth István által készített sajtó- és műtárgyfotókhoz kapcsolódó történeteket az SZTE vándorkiállítás kurátora, az SZTE NKI senior kommunikcós szakértője, Újszászi Ilona kötötte csokorba.

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet-33_CsE

Csengődi Erika muattta be az SZTE Klebelsberg Könyvtár virtuális Karikó Katalin-kiállítását az érdeklődőknek. Fotó: Sahin-Tóth István

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár, Szakirodalmi Információs Osztály megbízott csoportvezetője, Csengődi Erika a virtuális Karikó-kiállítást mutatta be, kolleganője, az egyetemi bibliotéka osztrák gyűjteményének könyvtárosa, Dobos Eszter társaságában.

A német, osztrák, svájci fiatalok számára kínált képzéseket Lehocki Balog Andrea, az SZTE SZAOK Beiskolázási iroda irodavezetője; az SZTE NKI, Nemzetközi együttműködési és beiskolázási iroda, egészségtudományi képzések beiskolázásáért felelős koordinátora vázolta. A lendületes prezentáción részt vett Dr. Szabó Előd Sándor, az SZTE NKI, Nemzetközi együttműködési és beiskolázási iroda vezetője is.

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet_22_j_SzE_BA

Német és osztrák diplomaták között az SZTE NKI Nemzetközi együttműködési és beiskolázási iroda vezetője dr. Szabó Előd Sándor, mellette (jobbról) Lehocki Balog Andrea, az SZTE SZAOK Beiskolázási iroda, irodavezetője; az SZTE NKI, Nemzetközi együttműködési és beiskolázási iroda, egészségtudományi képzések beiskolázásáért felelős koordinátor.a Fotó: Sahin-Tóth István

Aki „újra feltalálja a tudományos haladást”

A Covid-19 pandémiai lecsendülését is ünnepelte a kutatói közösség, amikor (2021. szeptember 6.) Karikó Katalin Európában, pontosabban Svájc fővárosában először vehette át a személyesen a neki ítélt díjat. A Svájci Gyógyszerészeti Tudományos Akadémia (SAPhS) Reichstein Medal kitüntetése elnevezésével emlékeztet a svájci kémikus és Nobel-díjas Tadeus Reichstein érdemeire. Ő fejlesztette ki az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin szintézisét, ezáltal lehetővé tette annak ipari előállítását. A C-vitamin mintegy összeköti a kitüntetetteket. Sőt: elvezet az SZTE egyik legismertebb professzorához, Szent-Györgyi Alberthez, aki a C-vitamin és a fumársav katalízis szerepének a tisztázása, a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéseiért nyert Nobel-díjat. A Reichstein Medalt teljes szépségében megcsodálhatták a német és osztrák vendégek a kiállító tárolójában és a műtárgyfotón.

Kariko_Katalin_Solvay-dijjal_20220329_j

Az SZTE Karikó-vándorkiállítás műtárgyfotója is megmutatja kémia tudományában jeleskedők Science for the Future Solvay Prize trófea szépséget. Ezt az egyetlen kémiai kitüntetése Karikó Katalinnak. Az első kémiai világkonferencia centenáriumán (2022. március 29-én) vette át Brüsszelben. A ceremónián megjelent – többek között – Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős EU-biztos is. A díjátadó ünnepségen a Solvay vezérigazgatója, Ilham Kadri kiemelte: „Hihetetlen elszántságával olyan jelentős eredményt ért el, ami az emberiség javát szolgálja, mert forradalmasítja számos betegség kezelését.” „Karikó Katalin professzor valóban újra feltalálja a tudományos haladást.” Tiszteletére a magyar nagykövetség fogadást adott, a belga királlyal és cégvezetőkkel vacsorázott.

Hibrid formájú, utólag online követhető, show-elemekkel színesített rendezvényen osztották ki (2022. június 21.) az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office – EPO) díjait. Karikó Katalin kapta a European Inventor Award for Lifetime Achievement elismerést. A müncheni díjátadó ceremónián – a kitüntetett egyéb elfoglaltságai miatt – a BioNTech cégnél az RNS-proteinpótló terápiák igazgató-helyettesi posztját betöltő Negyedczky Szabó Gábor Tamás jelent meg. Karikó Katalin „különleges és egyedülálló képessége, hogy a fiatalokban intenzív érdeklődést ébreszt a tudomány iránt. Ez az, ami mindannyiunkat inspirál a további eredményekre és találmányokra” – fogalmazott az orvos, kezében Karikó Katalin életműdíjával. A homokból készült, egymásra rakott dominókockákból kialakított „vitorla” különlegességét a műtárfotó is visszaadja.

A világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a többszörös akadémikus Karikó Katalin az első nő, aki megkapta a Würzburgi Fizikai-Orvostudományi Társaság (Societas Physico-Medica) Theodor Boveri Award kitüntetését. A névadó portréját háromdimenziós hologramként őrző, téglatest formájú trófeát az akadémiai könyvtárbeli kiállítás látogatói megcsodálhatják. Az orvos- és a természettudomány kapcsolódási pontjainak kiemelésére törekvő és ismeretterjesztő társulat célja, hogy tudományos munkára ösztönözze az orvosokat, hogy bevonja a hallgatókat a kutatásba. A Röntgen egyetemén tartott díjátadó (2023. július 26.) után a világhírű mRNS-kutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a többszörös akadémikus találkozott az RNS-alapú gyógyászattal ismerkedő doktoranduszok nemzetközi csapatával. A fiatalokat inspirálta Karikó Katalin élettörténete.

RNAmed_Wurtzburg

Karikó Katalin az RNS-kutatók új generációjával is találkozott a Würzburgi Egyetemen

Miért Mainz?

Az mRNS-kutató elhivatottsága a tudomány és választott témája iránt a német BioNTech cég fejlődéstörténetére is hatott. Amikor 2013-ban az Uğur Şahin és Özlem Türeci által alapított mainzi céghez érkezett, a kis biotechnológiai vállalatnak még weblapja se volt. Az ottani munka kiteljesítéséhez a Karikó – Weissman felfedezés is hozzájárult.

Kariko_Katalin_Mainzban_2022_Foto_UI_2__IMG_8707

A Karikó Katalin és Drew Weissman nevéhez fűződő szabadalom jogait a Pennsylvaniai Egyetem (UPenn) szerezte meg. A kutatók hiába kérték, indítottak még pert is azért, hogy találmányukat birtokolhassák. A vitát a bíróság zárta le: elfogadta az UPenn érvelését. Az amerikai egyetem a költségeire és befektetéseire hivatkozva szerezte meg a Karikó-Weissman találmány szabadalmi jogait. Az egyetem később a jogokat eladta egy kis, őssejtkutatással foglalkozó amerikai vállalkozásnak, a CellScript LLC-nek, majd a német BioNTech és a Moderna cégnek.

Karikó Katalint 2010-ben az amerikai Massachusettsben alapított „ModeRNA” céghez annak neves vezetője, Derrick Rossi hívta. A kutatónő mégis a kis mainzi biotechnológiai céget választotta, mert a BioNTech klinikai programmal is rendelkezett. Márpedig Karikó Katalin tartotta magát a céljához: az mRNS-hez kapcsolódó terápiával foglalkozhatott. Nem egyedül, hanem japán kollégájával, Hiromi Muramatsuval érkezett Mainzba. Ők ketten indították be a BioNTech módosított mRNS-programját. Karikó Katalin addigi kutatói teljesítményének elismeréseként a BioNTech alelnöke lett.

A BioNTech céghez Karikó Katalin magyar kutatókat is vonzott. Többek között Boros Gáborral és a Kisújszállásról ismerős Negyedczky Szabó Gábor Tamással dolgozott együtt. Németországi munkájának kiemelkedő eredménye, hogy az mRNS-alapú rák immunterápia és a fertőző betegségek elleni vakcina fejlesztése a klinikai alkalmazás fázisába lépett.

Karikó Katalin Mainz melletti döntését visszaigazolta – többek között –, hogy Németország legrangosabb orvostudományi kitüntetését, a Paul Ehrlich- und Ludwig Darmstaedler Preis elismerést közösen vette át (2022. március 14.) a BioNTech három irányítója.

Goethe-Universitt__2022_Kariko_Tureci_Sahin

A tudósi elhivatottságra példa, hogy az 1990-es években, a DNS-kutatás dominanciája idején is hű maradt céljaihoz Karikó Katalin. Sok-sok akadályt leküzdött 24 éven át a Pennsylvániai Egyetem kutatójaként, mire felfedezte, hogyan lehet tompítani a szervezet saját védelmi válaszát a szintetikus mRNS ellen, és ennek következtében hogyan lehet jelentősen növelni a sejten belüli fehérjetermelést. A rákkutatásban és a vakcina-fejlesztésben szerzett tapasztalatokat Uğur Şahin és Özlem Türeci. Az 1990-es évek közepe óta a homburgi és a mainzi orvosi egyetemen dolgoztak. Optimalizálni igyekeztek az mRNS-molekulák szerkezetét, hogy azt rák elleni oltóanyagként be lehessen adni. A két kutatási irány 2013-ban, Karikó Katalinnak a BioNTech céghez érkezésével kapcsolódott össze. A fehérjepótló terápiák, illetve a SARS-CoV-2 elleni vakcinák gyors kifejlesztéséhez nélkülözhetetlenek a gyulladást nem okozó, módosított mRNS molekulák. A két német kutatóról elnevezett kitüntetést eddig elnyert 128 tudós közül 25 a Nobel-díjat is megkapta.

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet_-25_j

Berlinben a jövőről

Egyedül és kutatótársaival együtt is kapott németországi kitüntetést Karikó Katalin.

Teljes szépségében ragyog az MTA könyvtárba érkezett vándorkiállításon az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó kutató Helmholtz Medal kitüntetése. A Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia (BBWA) a Leibniz-napon (2022. június 4.) adta át a kitüntetést Karikó Katalinnak. A berlini-potsdami központú közintézmény eddigi története során, rendes tagjai között, 79 Nobel-díjast tart számon. A díj névadója, Hermann Ludwig von Helmholtz (1821-1894) a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett 150 évvel ezelőtt. A 2022-ben ugyancsak az MTA tiszteleti tagjává választott Karikó Katalint – a berlini ünnepséget követően – a korábbi szövetségi kancellár, Angela Merkel fogadta otthonában. Ez a meghívás is az mRNS-kutató teljesítményének az elismerése.

Uur_ahin_Ozlem_Tureci_Kariko_Katalin_Christoph_Huber_a_Nemet_Jovo_Dij_atado_unnepsegen_j

A "Német Jövő Díj" átadó ceremóniáján a mainzi BioNTech három alapítója – Uğur Şahin, Özlem Türeci, Christoph Huber – és az alelnöke, Karikó Katalin, az SZTE díszdoktora és alumnája vett részt

A világ első COVID-19 elleni vakcináját, az orvostudományban új korszakot nyitó mRNS technológiát, az úttörő BioNTech cég vezetőit jutalmazza Németország legjelentősebb tudomány-technológiai díja, a Deutscher Zukunftspreis. A „Német Jövő Díj” berlini átadó ceremóniáján (2021. november 17.) a Német Szövetségi Köztársaság elnöke, Frank-Walter Steinmeier adta át a 250 ezer euróval járó rangos díjat. A mainzi BioNTech három alapítója – Uğur Şahin, Özlem Türeci, Christoph Huber – és az alelnöke, Karikó Katalin, az SZTE díszdoktora és alumnája vett részt. A Deutscher Zukunftspreis innovatív, piacképes, kifejlesztett terméket jutalmaz. Már a jelölést is nagy megtiszteltetésnek tartják kutatói körökben.

A Werner von Siemens Ring Alapítványt a névadó feltaláló 100. születésnapján, 1916. december 13-án hozták létre. E jeles nap évfordulóin tartják a gyűrűs szertartást. A kiemelkedő kutatótehetségek német elismerését, a Werner von Siemens Ring kitüntetést 2022-ben a BioNTech cég négy kutatója, Karikó Katalin, Christoph Huber, Uğur Şahin, Özlem Tureci kapta. Az erőt és a barátságról szóló üzenetet hordozó gyűrűt – többek között – elnyerte Carl Bosch (1924) is, „az alkalmazott tudomány tiszta és sikeres mecénása”, akit 1931-ben kémiai Nobel-díjjal ismertek el.

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet_39_j

Svájc az innovációért

Európa legjobban dotált díját az mRNS-alapú orvosi technológia, a Covid-19 pandémia idején bizonyító vakcinák fejlesztéséhez hozzájáruló kutatói hármasnak, vagyis a BioNTech cégnél együtt dolgozó Karikó Katalinnak, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszorának, továbbá a Mainzi Egyetemhez kötődő Uğur Şahinnak és Özlem Türecinek adta a Louis Jeantet Foundation. A Jeantet-Collen Prize for Translational Medicine elismeréssel járó 500.000 svájci frank támogatás 90 százalékát a folyamatban lévő kutatásának a finanszírozására kell fordítania a kitüntetett tudósnak. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatásokat támogat a Jeantet-Collen-díja jutalmával. A díjat műtárgyfotó mutatja be az SZTE vándorkiállításán.

US_KK_OT_j

Uğur Şahin, Karikó Katalin és Özlem Türeci együttműködését jutalmazza a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díja

Az ETH Zürich Gyógyszertudományi Intézet felügyeli a Dr. Peter Speiser professzor tudományos öröksége tiszteletére alapított kitüntetést. A kiemelkedő gyógyszerész 1961 és 1988 között dolgozott az ETH professzoraként, úttörőnek számít a nanomedicina területén. A Peter Speiser Award olyan tudósé lehet, aki nagymértékben hozzájárult a gyógyszerészeti tudományok fejlődéséhez. Ezt az oklevelet 2022-ben (október 12.) Karikó Katalinnak adományozta az Institut Pharmazeutische Wissenschaften der ETH.

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet_-43_j_ea

Díjak Bécsben

Az mRNS-kutatásban elért eredményeknek az alkalmazásra való átállítása az orvostudományban új korszakot nyitott. A fordulatban kulcsszerepű magyar biokémikusról, az SZTE kutatóprofesszoráról, Karikó Katalinról (2022. január 30.) az osztrák gazdasági miniszter, Elisabeth Köstinger elmondta: „az egész emberiség szolgálatában nyújtott teljesítményét” jutalmazza a Golden Arrow Lifetime Achievement. A kitüntetést a régió legnagyobb menedzsment- és üzleti konferenciája alkalmából, 2006 óta, évente ítélik oda azoknak, akik „rendkívüli, látnoki ötleteket valósítottak meg kivételes módon, s lehetővé tették a lehetetlent”.

Katalin-Kariko_Golden-Arrow-2022_-800x627

Karikó Katalin Bécsben is megmutatta, hogy a hírvivő RNS miként járulhat hozzá a „jövő megmentéséhez”

Az osztrák tudományos díjak közül Karikó Katalin megkapta a 2021-es Wilhelm Exner Medalt. A Wilhelm Exner Érmet eddig elnyert 241 személy között 23 Nobel-díjas reprezentálja a kitüntetés rangját. Az Osztrák Kereskedelmi Szövetség e kitüntetésének célja a közjó, az ipar, a kereskedelem és az ezekkel kapcsolatos tudományos ismeretek előmozdítása. A Wilhelm Exner-érmeket Leonore Gewessler szövetségi miniszter adta át (2022. május 18-án) a bécsi Palais Eschenbachban tartott díjátadó ünnepségen. Karikó Katalin az ugyancsak kitüntetett olasz Luisa Torsival együtt részt vett a konferencián, melynek témája: „Az íróasztalról az ágy mellé – a biotechnológia nem veszett el az átalakulásban!”

 Exner_eloadason_Kariko_Katalin_20220517

Az mRNS úttörője, a világhírű magyar biokémikus, Karikó Katalin munkásságát és kutatói teljesítményét jutalmazta az Osztrák Kereskedelmi Szövetség

Kutatóhálózatban

Más európai országok is kitüntették Karikó Katalint, valamint – többek között németországi és amerikai – kutatótársait.

A spanyol királyi család jelenlétében Oviedóban (2021. október 22.) vette át a Princess of Asturias Awards– Technical & Scientific Research kategóriája elismerését Karikó Katalin, továbbá Drew Weissman, Philip Felgner, Uğur Şahin, Özlem Türeci, Derrick Rossi, Sarah Gilbert. A díjazottak megkapták a Joan Miro katalán művész által tervezett szobrot, amely műtárgyfotóként is gazdag asszociáció-sorozatra ragadtatja a Karikó-tárlat látogatóit. A Fundación Princesa de Asturias nagyszabású rendezvénysorozatán a spanyol Nobel-díjnak is mondott kitüntetést elnyert kutatók közreműködésével a tudományt a gyerekek körében is sokféle módon népszerűsítették.

kk_j_llegada_de_katalin_kariko_1_fpa_ivan_martinez

A „tudomány királynőjeként” ünnepelték Spanyolországban az Asztúria hercegnője-díjas Karikó Katalint

Karikó Katalin, továbbá: Uğur Şahin, Özlem Türeci, Drew Weissman Koppenhágában vette át (2022. április 1.) Novo Nordisk Prize trófeát, amelyet műtárgyfotóként mutat be az SZTE vándorkiállítása. A The Novo Nordisk Foundation elismerésével járó jutalmát Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemen folytatott kutatásra fordítja.

Az amerikai Cancer Research Institute (CRI) aranyérmét bemutató műtárgyfotó az SZTE vádorkiállításának egyik látványos darabja. A rákkutatást támogató alapítvány William B. Coley Award for Distinguished Research in Basic and Tumor Immunology elismerését (2021. november 10.) virtuális ceremónián kapta meg Karikó Katalin, továbbá: Drew Weissman,Uğur Şahin, Özlem Türeci.

Ugyancsak online közvetített program-sorozatot szervezett az oktatással és tudománynépszerűsítéssel foglalkozó amerikai Intellectual Property Owners Education Foundation, amikor (2021. december 7-9. (ceremónia) megkapta Karikó Katalin, Uğur Şahin, Özlem Tureci, Drew Weissman az Inventor of the Year IPOEF elismerést.

Boston_j_20221006_Warren_Alpert_Alapitvany_5_dijazott_044A5976

Warren Alpert-díjasok: Eric Huang, Özlem Türeci, Uğur Şahin, Karikó Katalin és Drew Weissman adott összefoglalót az mRNS vakcinák felfedezéséhez és fejlesztéséhez vezető útról 2022. október 6-án, Bostonban. Fotó: Sahin-Tóth István

A Harvard Medical School dísztermében, népes hallgatóság előtt tartott előadást, majd válaszolt a kérdésekre Karikó Katalin, továbbá: Uğur Şahin, Özlem Türeci, Drew Weissman, Eric Huang. A kiállítás egyik sajtófotóján a tudósok munkájukat elismerő díjat tartják a kezükben. A bostoni prezentálása után (2022. október 6.) rendezett díszvacsorára, a Warren Alpert Prize ceremóniára Karikó Katalin vendégeket, köztük a szegedi egyetemről indult, jeles amerikai tudományos intézetekben dolgozó kutatókat hívott.

Meyenburg-dijasok_OTureci_KarikoK_USahin_20230321_j

Özlem Türeci, Karikó Katalin, Uǧur Șahin - a Meyerburg-díj 2020. és 2021. évi jutalmazottai

„Abszolút kivételes tudósok” kapták meg a 100 ezer eurós Meyenburg-díjat. Karikó Katalin (Szegedi Tudományegyetem, Pennsylvaniai Egyetem), Özlem Türeci és Uǧur Șahin (BioNTech AG és Universitätsmedizin Mainz) a rák elleni védőoltások és immunterápiák továbbfejlesztőjeként nyerte el a kitüntetést. A tudós-trió a 2020/2021-es Meyenburg Prize elismerést a HI-TRON éves szimpóziumán (2023. március 21.) vette át – a közös munka városában, Mainzban.

Kariko_Kiallitas_Nemet_Nagykovet-45_j

A német nyelvterülethez kötődő díjözön bemutatásóján dr. Dux Mária professzor kifejezte reményét is: „Az SZTE vándorkiállítása betekintést nyújt Karikó Katalin munkásságába, és hozzájárul intézményünk hírnevének további öregbítéséhez, valamint a német nyelvterület intézményeivel való együttműködésünk további bővítéséhez”.

 

SZTEinfo

Fotók: Sahin-Tóth István

Korábban írtuk:

Tárlatvezetések az SZTE „Karikó Katalin útja a Lasker-díjig és tovább” című budapesti kiállításán

Origamicsillagos programon Karikó Katalin és az SZTE japán medikusai

Újabb tematikus tárlatvezetések a Karikó Katalin-kiállításokon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek