Bezár

Hírarchívum

Nyito_Jojart_Boldizsar_4

Bemutatkoznak az SZTE Innovációs Díjas kutatói – interjú Jójárt Boldizsárral

Bemutatkoznak az SZTE Innovációs Díjas kutatói – interjú Jójárt Boldizsárral

2024. február 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Innovációs Díj pályázatot, amellyel azokat a kutatókat és hallgatókat jutalmazza, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoznak ki, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Innovációs Díjat 2023-ban 4 kategóriában osztotta ki a szakmai zsűri. Értékelték a leginnovatívabb kutatómunkát a TDK és a PhD területén, valamint a műszaki tudományok és a természettudományok és élettudományok területén.

A Leginnovatívabb PhD-munka Jójárt Boldizsáré. Az ifjú kutató a SZAOK Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola doktorandusz hallgatója.

Jojart_Boldizsar_2

- A gyulladásos bélbetegség, angol nevén az IBD a világon több mint 5 millió embert érint. Hazánkban közel 40 ezer regisztrált beteg él, de ennél sokkal több a lehetséges érintett, akikről a klinikusok nem tudják, hogy IBD-ben szenvednek – mondta Jójárt Boldizsár, akitől megtudtuk: rohamosan nő a fiatal korban diagnosztizált betegek száma.

Jojart_Boldizsar_1

- Kutatásunk során azonosítottunk egy új, potenciális széklet biomarkert, amely alkalmas lehet a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegekben a gyulladás aktivitásának és terápiás válaszának pontos követésére, amely a személyre szabott, modern treat- to-target kezelési elv alapja. Eredményeinket alapul véve a Ladon Therapeutics Zrt-vel közösen szeretne az SZTE fejleszteni egy olyan gyors, nem invazív, otthon is elvégezhető, laterális áramlási technika elven működő tesztet, amely IBD-specifikusan jelezné a bélben lévő gyulladás jelenlétét. Ezzel csökkenteni lehetne a colonoszkópos beavatkozások számát, növelni lehetne a betegek életminőségét – hallottuk a fiatal kutatótól.

Nézze meg Jójárt Boldizsárral készült interjúnkat, amelyben érdekes részleteket oszt meg a kutatásáról:


Bobkó Anna

Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek