Bezár

Hírarchívum

Drónos felmérés az okos várostervezéshez - jövőbe mutató előadások az SZTE Mérnöki Karán

Drónos felmérés az okos várostervezéshez – jövőbe mutató előadások az SZTE Mérnöki Karán

Drónos felmérés az okos várostervezéshez – jövőbe mutató előadások az SZTE Mérnöki Karán

2024. február 08.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara adott otthont a „Drónos felmérés az okos várostervezéshez” címet viselő rendezvénynek. Az Archenerg Klaszter és az SZTE képviselői érdekes információkat nyújtottak az épületek energiahatékonyságának javításához és a környezetbarát tervezéshez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A program célja volt, hogy népszerűsítse az építészek, várostervezők, erdőgazdálkodások számára a drónos felméréseket. Az innovatív felmérések kiválóan szolgálják az építészeti tervezést és a városfejlesztést is. A hőkamerás drónos felmérések segítségével pontosan azonosíthatók a hőszigetelési hiányosságok és az egyes területek hőmérsékleti eltérései.

A konferencia résztvevőit Szügyi György villamosmérnök, közgazdász köszöntötte és hangsúlyozta a jövő technológiáinak fontosságát, ami az ipari és a piaci szereplőket folyamatos tanulásra ösztönzi. Külön öröm számára, hogy ez a mentalitás a verseny egyik alappillére napjainkban, és mint mondta, jó látni, hogy a jövő lehetőségei iránt sokan mutatnak érdeklődést.

Szügyi György

Szügyi György villamosmérnök, közgazdász az IKOSZ – Innovatív Klaszterek Országos Szövetségének képviseletében Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A köszöntő után Márkus Lőrinc, az AirScan vállalkozás képviselője adott elő. Tapasztalatait többek között speciális drónos felmérések kapcsán osztotta meg a résztvevőkkel. Előadásában egy komplex hőkamerás felmérést mutatott be Budapest VI. és VII. kerületéről, amelyet csapata másik oszlopos tagjával, Bene Mátéval együtt hajtott végre.

Márkus Lőrinc

Speciális drónos felmérések tapasztalatairól hallhattak az érdekldők Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A felmérésük célja a különböző felületek (aszfalt, zöldfelület, park stb.) hőkibocsátásának vizsgálata volt. A készített hőképekről le lehet mérni (tized pontossággal) az adott mérési pont hőmérsékletét, így alkalmassá válik különböző összehasonlítások, mérések elvégzésére és tervezési következtetésekre.

Az innovatív mérési technológiák bemutatása után a program kitért a regionális energiahatékonyságtól a térség energetika EU-s elvárásaitól a műszaki, üzleti, gazdasági és humán megoldásokra is. Szügyi György villamosmérnök, közgazdász az IKOSZ – Innovatív Klaszterek Országos Szövetségének képviseletében ebben a témában adott elő.

A regionális energiahatékonyság kulcsfontosságú az Európai Unió (EU) 2030-as klímacéljainak elérése szempontjából. Ezért ambiciózus célokat tűzött ki az energiafelhasználás csökkentésére, a megújuló energiaforrások arányának növelésére és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A célok eléréséhez régiókra szabott, átfogó stratégiát és cselekvési tervet szükséges kidolgozni.


Donos_felmeres_es_okos_varostervezes_program_galeria_KJA

Az eseményen készült galéria a képre kattintva érhető el Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Szügyi György előadásából megtudhatták az érdeklődők, hogy ezek az ambiciózus elvárások a következők. 2030-ra 32,5%-kal kell csökkenteni az energiafelhasználást az EU 2007-es szintjéhez képest. Továbbá az EU energiafelhasználásának legalább 32%-át megújuló energiaforrásokból kell biztosítania. Ami pedig ezek között a legfontosabb, hogy 2050-re az EU klímasemlegessé kell váljon.

Ezeknek az elvárásoknak a teljesítéséhez egy Európában a maga nemében egyedülálló szakirányú továbbképzés is zajlik, ami az ArchEnerg Klaszter és az SZTE Mérnöki Karának közös kezdeményezése. A 2023 februárjától elérhető szakkal, a térségi energetikai szakmérnök képzéssel hozzájárulnak a jövő szakembereinek környezetbarát attitűdjéhez.

Térségi energetikai szakmérnök képzés összegzése

Szügyi György a térségi energetikai szakmérnök képzést összegzi Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara három féléves oktatási programcsomagja a műszaki, agrár vagy természettudományi területen alap-, vagy mesterképzésben diplomát szerzett szakemberek számára nyitott. A képzést a „learning by doing” szemlélettel tervezték meg, vagyis amint a hallgató elsajátítja a komplex energetikai módszertan alkalmazásának kompetenciáját, ezután azt alkalmazni is képes lesz a gyakorlatban. Az energiahatékonysági vizsgálatok szervezésétől a közös problémamegoldásig mindenről hallhattunk projekt példákat. A térségi szakmérnökök képessé válnak energetikai helyzetek elemzésére, leírására és kiegyensúlyozott fejlesztési lehetőségek megtervezésére. Képesek komplex, műszaki, gazdasági, társadalmi, környezetvédelmi szempontból a vonatkozó energetikai menedzsment és fejlesztés stratégiájának összeállítására, valamint a részterületeire vonatkozó cselekvési tervek, projektek kialakítására és vezetésére, és energiahatékonysági beruházások ösztönzésére.

Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja

Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja kiemelte, hogy a regionális energiahatékonyság javítása összetett feladat

Az esemény zárásaként Prof. Dr. Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja kiemelte, hogy a regionális energiahatékonyság javítása összetett feladat, amely átfogó stratégiát és cselekvési tervet igényel. A fenti megoldások kombinációja hozzájárulhat az EU 2030-as klímacéljainak eléréséhez, amihez az SZTE Mérnöki Kara és a térségi energetikai szakmérnök szakirányú továbbképzése is hozzájárulhat.

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Drónos felmérés az okos várostervezéshez – jövőbe mutató előadások az SZTE Mérnöki Karán Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek