Bezár

Hírarchívum

Nagy_Boglarka_es_a_Csitkenye_nemzetkozi_sikere

Nagy Boglárka és a Csitkenye nemzetközi sikere

Nagy Boglárka és a Csitkenye nemzetközi sikere

2024. február 09.
4 perc

A C-IDEA Design Award a világ egyik legfontosabb dizájn versenye. Célja tehetségek felismerése a kommunikációs tervezéstől az ipari formatervezésig, az építészeten, a belsőépítészeten, a divattervezésen és a média új formáin át. Nagy Boglárka, az SZTE JGYPK képalkotás BA szakos hallgatója a C-IDEA Design Award 2023 versenyen oklevél díjazásban részesült. A díjat az alkotónak a „Csitkenye” című, rókabábukat bemutató diplomamunkájáért ítélték oda.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A C-IDEA Design Award egy nemzetközi design verseny. Célja, hogy elismerje és támogassa a látnoki tehetségeket a vizuális kommunikáció, az ipari formatervezés, építészet, belsőépítészet, divattervezés és az új média kategóriák széles skáláján. 2023-ban 1016 pályamű érkezett a versenyre. A nemzetközi zsűri olyan átfogó szempontok mentén értékelte a műveket, mint kereskedelmi és művészi érték, társadalmi hasznosság, innovatív teljesítmény vagy témaválasztás.

c_idea_jury3

C-IDEA Design Award zsűrije Fotó: C-IDEA Design Award

Nagy Boglárka pályázata egy kiskönyvből és rókabábokból áll. A kiskönyvben a szerző mesél arról, hogy hogyan inspirálták a gyökerei, a természet és a gyermekmesék a munkáját. A bábok pedig a kiskönyvben szereplő történetek szereplőit testesítik meg. A művész már gyerekkora óta szeret kézműveskedni, és mindig vonzódott az őt körülvevő dolgok összetettsége iránt. Az elmúlt néhány évben egyre jobban kezdték érdekelni az úgynevezett művészbabák.

Csitkenye_kezdetek

Csitkenye a kezdetek Fotó: Nagy Boglárka - Csitkenye

A diplomamunkájához készült Csitkenye című kiadványban sok mindenről mesél, ami inspirálta a saját készítésű rókabábjai megszületését. A könyvben beszél a gyökereiről is, és arról, hogyan nőtt fel a természet közelségében. Emellett megemlíti a gyermekmesék iránti szeretetét, különösen az állatokról szólókat, vagy éppen azokat a meséket, melyek állati szereplői emberi tulajdonságokkal vannak felruházva, mint például a híres Nyúl Péter.

Nagy_Boglarka

Nagy Boglárka és a saját készítésű rókabábja Fotó: Nagy Boglárka

Az alkotó a könyv címéről is mesélt:

– A kiskönyv címe – Csitkenye – régi magyar szó, csipkebogyót jelent. Nemcsak egy gyönyörű erdei növény, hanem azzal a szándékkal választottam címként, hogy a gyökereimre utaljak, ugyanis ezt a kifejezést sok vidéki területen használják. Emellett igazán hangulatfestő, és hasonlít a “csirkefogó” és “csintalan” szavakhoz - amelyeket gyakran a rókához társítunk a mesékben; mindkét szó tréfás és játékos jelentést hordoz – mondta el Nagy Boglárka.

Miert_Roka

A Csitkenye koncepció Fotó: Nagy Boglárka - Csitkenye

– A mű koncepciójánál szándékomban állt letisztult külsőt adni a kiskönyvnek, hiszen nagyon szeretnék arra koncentrálni, hogy mi a történet és a szándék az alkotások mögött. Ez a belső értékeim kifejezése, és a vágy, hogy megosszam azt a sok pozitív érzést, ami a művészi folyamat megfigyelésével és átélésével jár – tette hozzá a művész.

A fiatal lányt Marinetta Surek művésznő is inspirálta. Farkasok, rókák és más erdei állatok jelennek meg a munkáin. Emellett rengeteg dekoratív elemet használ erdei növények formájában. A hallgató alkotói munkáját konzulense, Kiss Ferenc tervezőgrafikus művész segítette, aki az SZTE JGYPK Rajz-művészettörténet Tanszék oktatója.

kiss_ferenc_o__narcke__p

Kiss Ferenc szerint, a nemzetközi környezet mellett a C-IDEA Design Award több lehetőséget teremt a kiváló tervezőknek a kommunikációra és az együttműködésre kiállításokkal, díjátadókkal Fotó: Kiss Ferenc

– A C-IDEA Design Award a második legnagyobb dizájn szervezet a világon. A zsűri húsz ország több mint harminc képviselőjével, magasan jegyzett tervezőkből és oktatókból áll össze, és átfogóan értékeli a kereskedelmi és művészeti értéket, a társadalmi felhasználási lehetőséget, az innovatív teljesítményt és a téma kifejezését. A bírálók olyan szervezetekből érkeznek, mint az Orosz Tervezők Szövetsége, az Ausztrál Tervezőgrafikusok Szövetsége, a Koreai Vizuális Információtervezők Szövetsége, a Poznani Design Festival, a Japán Tipográfiai Szövetség, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, vagy a Tajvani Kaohsiung Alkotók Egyesülete. A nemzetközi környezet mellett a C-IDEA Design Award több lehetőséget teremt a kiváló tervezőknek a kommunikációra és az együttműködésre kiállításokkal, díjátadókkal és nemzetközi rendezvényekkel – zárta gondolatait Kiss Ferenc.

Csitkenye

A zsűri kiemelte a kiskönyv és a bábok egyediségét, valamint a szerző kreativitását és elkötelezettségét Fotó: Nagy Boglárka - Csitkenye

A Csitkenyét a nemzetközi zsűri kereskedelmi és művészi érték, társadalmi hasznosság, innovatív teljesítmény és témaválasztás mentén értékelte. A zsűri kiemelte a kiskönyv és a bábok egyediségét, valamint a szerző kreativitását és elkötelezettségét. A díj elnyerése hatalmas elismerés és egyben bizonyíték arra, hogy a magyar tervezőművészek is képesek világszínvonalú munkákat alkotni.

Nagy Boglárka munkájáról több információ és kép itt érhető el. Az SZTE JGYPK design munkáit pedig itt tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Kovács-Jerney Ádám

Borítókép: Nagy Boglárka és a Csitkenye nemzetközi sikere Fotó: Nagy Boglárka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek