Bezár

Hírarchívum

Az Erasmus+ program újonnan érkezett nemzetközi hallgatói a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala előtt. Fotó: Zentai Péter

Megérkeztek az új Erasmus+ hallgatók az SZTE-re, tetszik nekik az egyetemi környezet, várják a folytatást

Megérkeztek az új Erasmus+ hallgatók az SZTE-re, tetszik nekik az egyetemi környezet, várják a folytatást

2024. február 14.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetemen megrendezték a 2023-2024-es tanév második félévére érkezett új Erasmus+ hallgatók orientációs napjait. A hallgatók egybehangzóan mondják, hogy az első napok után tetszik nekik a környezet és várakozással tekintenek a következő félév elé. Legtöbben először járnak Szegeden, a Szegedi Tudományegyetemet jó híre miatt választották.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Erasmus+ program szokásos orientációs eseményén Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese köszöntötte az újonnan érkezett nemzetközi hallgatókat. Az idei második félévben 102 Erasmus+ hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, közülük 40-en már a tanév kezdetétől itt tanulnak, 62 hallgató pedig a második félévre érkezett. A 102 hallgató 14 ország 49 városának 58 egyeteméről érkezett az SZTE 9 karára.

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem startégiai rektorhelyettese köszönti az Erasmus+ program hallgatóit. Fotó: Zentai Péter

Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem startégiai rektorhelyettese köszönti az Erasmus+ program hallgatóit. Fotó: Zentai Péter

Dr. Széll Márta reményét fejezte ki, hogy jól érzik majd magukat a szegedi egyetemen és hasznos kapcsolatokra tesznek szert a mobilitási program során. Az SZTE-t bemutatva elmondta, hogy a 2023-2024-es tanév sikeréve az egyetemnek: ősszel több mint 9000 új hallgató, közülük ezer új külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait. A Szegedi Tudományegyetemen összesen mintegy 5000 nemzetközi hallgató tanul, és ezzel az egyetem igazi soknyelvű közösséget nyújt az itt tanulóknak. Dr. Széll Márta végül szép élményeket és hasznos tudást kívánt az új Erasmus+ program résztvevőinek, akik ezután az érintett karok, tanszékek koordinátoraival ismerkedtek meg.

Az Erasmus+ hallgatók elégedettek voltak a fogadtatással. Fotó: Zentai Péter

Az Erasmus+ hallgatók elégedettek voltak a fogadtatással. Fotó: Zentai Péter

Idén a legtöbb Erasmus+ hallgató Romániából érkezett, 20-an jöttek az erdélyi egyetemekről. Törökországból 18-an, Olaszországból és Franciaországból 16-16-an, Spanyolországból 9-en, Németországból 6-an érkeztek. Rajtuk kívül 4-en Portugáliából, 4-en Görögországból, 2-en Szlovákiából, 2-en Svédországból, egy-egy hallgató pedig Hollandiából, Lengyelország és Ciprusról jött az SZTE-re. A fogadó karokat tekintve idén 33 Erasmus+ hallgató tanul az SZTE SZAOK-on, 20-an az ÁJTK-n, 16-an a BTK-n, 9-en az MK, 9-en a GTK-n, 7-en a JGYPK-n, 4-en a MGK-n, 1-1 hallgató pedig a GYTK-n és az ETSZK-n tölt el fél évet.

Papp Zsuzsanna a szegedi American Cornert mutatja be a hallgatóknak. Fotó: Zentai Péter

Papp Zsuzsanna a szegedi American Cornert mutatja be a hallgatóknak. Fotó: Zentai Péter

A hallgatók az orientációs napok hétfői programjában az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban már megismerkedtek az egyetemi Neptun rendszerrel, informatikai biztonsági képzést kaptak, majd az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai bemutatták nekik a könyvtár szolgáltatásait és közösségi tereit. Tájékoztatás kaptak a félévkezdéshez szükséges beiratkozási, kurzusfelvételi teendőkről, majd az ügyintézést segítő Erasmus Student Network Szeged (ESN) önkéntes szervezet tájékoztatóját hallgatták meg.

Az Erasmus+ program új nemzetközi hallgatói az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban
Az Erasmus+ program új nemzetközi hallgatói az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Keddre kiderült, hogy már az első ismerkedési esten is túl vannak és bejárták Szeged kedvenc egyetemi szórakozási helyszíneit.
A második orientációs napon megjelent mintegy 50 hallgató szemlátomást elégedett volt a szegedi egyetemi környezettel, és elmondták, várakozással tekintenek féléves képzésük elé. Többen közülük megemlítették, hogy különösen jó benyomást tett rájuk az egyetemi könyvtár modern környezete.

Yasin El Hajoui Franciaországból érkezett az SZTE BTK Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékére a Tours-i Egyetem bölcsészkaráról. Életében először jár Magyarországon. Megkérdeztük, hogyan választotta ki a Szegedi Tudományegyetemet: mindenekelőtt egy kelet-közép-európai kultúrában, elsősorban Magyarországon keresett képzési intézményeket és ezek közül a szegedi egyetemről hallotta a legjobbakat.

Luca Giacopini és Yasin El Hajoui franciaországi Erasmus+ hallgatók. Fotó: Zentai Péter

Luca Giacopini és Yasin El Hajoui franciaországi Erasmus+ hallgatók. Fotó: Zentai Péter

Luca Giacopini ugyancsak Franciaországból érkezett az SZTE Jogtudományi Karra, őt szintén egy másik kultúra megismerése hozta Magyarországra; választhatott volna budapesti felsőoktatási intézményt is, de egy könnyen elérhető, élhető méretű, nem túl zajos város egyetemére szeretett volna jönni, és a vidéki nagyvárosok egyetemei közül a Szegedi Tudományegyetemet választotta. „Az első benyomások alapján nagyon elégedett vagyok, múlt hét végén érkeztem és elmondhatom, jól érzem magam a városban és a fogadtatásunk is kifogástalan volt.”

Szintén az SZTE-ről eljutott kedvező információk hozták Isztambulból a szegedi Mérnöki Karra Emirhan Sağdıç mérnökhallgatót a Gebze Technical University egyetemről.

Emirhan Sağdıç Törökországból. Fotó: Zentai Péter

Emirhan Sağdıç Törökországból. Fotó: Zentai Péter

Sárkány Dorottya kézdivásárhelyi, magyar irodalmat hallgat a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen Kolozsvárott, ő az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékére érkezett. „Azért jelentkeztem ide, mert hallottam, hogy a Szegedi Tudományegyetemen kiváló az irodalomoktatás; Kolozsvárra is gyakran járnak át a szegedi egyetem vendégoktatói. Először járok Szegeden, múlt péntek óta ismerkedem a várossal és eddig nagyon-nagyon örülök. Az óráink még nem kezdődtek el, de izgatottan várom őket.”

Sárkány Dorottya a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem hallgatója. Fotó: Zentai Péter

Sárkány Dorottya a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatója. Fotó: Zentai Péter

Hegyi Gellért csíkszeredai, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem bölcsészkaráról érkezett az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékre. Gellért az előző Erasmus+ ösztöndíja alkalmából Budapesten, a Corvinus Egyetemen vett részt szakmai gyakorlaton, ott figyelt fel arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem előkelő helyen szerepel az egyetemi rangsorokban; ezért választotta Szegedet, és az SZTE Karrier Irodánál máris jelentkezett gyakornoki állásra.

Panek Sándor

A borítóképen: Az Erasmus+ program újonnan érkezett nemzetközi hallgatói a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala előtt. Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek