Bezár

Hírarchívum

Az_SZTE_Konfuciusz_Intezet_eloadasa_leleplezte_a_penteken_kezdodo_Sarkany_Evenek_titkait

Az SZTE Konfuciusz Intézet előadása leleplezte a szombaton kezdődő Sárkány Évének titkait

Az SZTE Konfuciusz Intézet előadása leleplezte a szombaton kezdődő Sárkány Évének titkait

2024. február 06.
3 perc

A kínai naptár szerint február 10-én kezdődik a fa Sárkány Éve, a hagyományos tavaszünneppel. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet igazgatói nagy érdeklődés mellett tartottak előadást, amelyben bemutatták a legfontosabb ünnep jellegzetességeit és azt, hogy mit várhatunk a holdújévtől. A Móra Ferenc Múzeumban ez az esemény zárta a Konfuciusz Intézet BRI (Belt and Road Initiative) 10. évfordulójának szentelt időszaki kiállítását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2024. február 2-án a Móra Ferenc Múzeumban tartott előadást a közelgő kínai holdújévről az SZTE Konfuciusz Intézet két igazgatója. Kínán kívül Ázsia több országában is ünneplik, vagyis a világ népességének negyede, ezen felül a nyugati, ázsiai kolóniák, köztük Magyarországon is. Minden évben ehhez kapcsolódó bélyeget is kiad a Magyar Posta.


Sarkany_Eve_Bartha_Karina_galeriaja

Bartha Karina galériája

- Maga az ünnep két hétig tart és körülbelül a mi karácsonyunk és a szilveszterünk összegyúrva. A tavaszünnep, a modern világ legnagyobb népvándorlását is magával hozza. Kínában emberek milliói kelnek útra, mindenki vidékre megy a családjához és kiürülnek a nagyvárosok. Magam is megtapasztaltam, hogy valóban kihaltak az utcák, bezárt szinte az összes bolt - mondta el Zoltai Alexandra, az SZTE Konfuciusz Intézet magyar igazgatója, aki előadásában részletezte az ünnep hátterét és mozzanatait, többek között az ünnepi ételeket. A hal és a hosszúélet-tészta is terítékre került, ahogyan a dekorációk is.

za

Zoltai Alexandra is előadott az eseményen, amelyen a legismertebb kínai állat, a panda is megjelent, bár csak plüss formájában, fotó: Bartha Karina

Wang Rui, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója hagyományos kínai ruhában beszélt a közönségnek a “fu” 福 írásjegyről és annak szimbolikus jelentőségéről. Elmondta, hogy a szerencsét jelentő írásjegy hogyan változott a történelem folyamán, ugyanis a karakter összetétele jelentős változáson ment keresztül.

wr

Wang Rui saját tapasztalatait is megosztotta a közönséggel a "fu" karakterrel kapcsolatban, fotó: Bartha Karina

A zsúfolásig megtelt teremben érdeklődve hallgatta a közönség azt is, hogy azoknak, akik abban az állatjegyben születtek, amely éppen zajlik, érdemes vigyázniuk, hiszen nem biztos, hogy szerencsés lesz az az év számukra. Ezt ki lehet védeni, a kínai hagyomány szerint, ha valaki visel magán valami pirosat, vagy az adott szimbólumot, jelen esetben a sárkányt. Erre a célra tökéletesen megfelel egy karkötő vagy fülbevaló.

DSC_4614

Szegeden is egyre többen kíváncsiak a kínai kultúrára, fotó: Bartha Karina

A tavaszi fesztivál során kihagyhatatlan piros boríték szerepét felfedték a szakértők, amit hagyományosan a gyerekek kapnak, azonban ez a szokás már egyre inkább felhígult és akár barátoknak, munkatársaknak, de még a főnököknek is adható. A világ legnézettebb műsorát is elhozza a tavaszünnep, a több mint 5 órás programban a modern Kínát és a hagyományokat is felidézik, amit a televízióban és online platformokon több száz millióan néznek.

Az előadások után az Intézet kínai oktatói segítettek a vállalkozó kedvűeknek, akik maguk is kipróbálthatták a kínai művészet egyes elemeit és hagyományokat.

DSC_4543

A 12 állatöv közül az egyetlen mitikus, a Sárkány, amely az egyik legszerencsésebb is. Február 10-én a Fa Sárkány Éve köszönt be, amely szerencsés lesz, de vissza kell térnünk a segítőkészséghez, a szerénységhez. Az SZTE Konfuciusz Intézet ebben az évben is várja a kínai kultúra iránt érdeklődőket és azokat a hallgatókat, akik szívesen tanulnának kínaiul.

 

Lévai Ferenc

Nyitókép: Zoltai Alexandra, Vékony Edit, az SZTE KI kalligráfia és festészeti tanfolyam diákja és Wang Rui, az eseményen. Fotó: Bartha Karina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek